Kasvatus 20.03.2024

8 asiaa, jotka jokaisen vanhemman tulisi tehdä – näin lapsellesi kehittyy vahva itsetunto

Vanhempana voit monin tavoin tukea lapsesi itsetunnon kehitystä. Usein keinot liittyvät siihen, että vanhempi huomioi lasta tietoisesti ja on aktiivisesti läsnä tämän arjessa.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Jotta lapselle kehittyy hyvä itsetunto, on hänet otettava arjessa huomioon tarkkaavaisesti ja hyväksyvästi. Vanhemman tärkeä tehtävä onkin kuulla lapsensa tarpeet ja huomioida ne.

Listasimme asiat, joita jokaisen vanhemman tulisi lapasenkasvatuksessa noudattaa, jotta lapsen itsetunnolle rakentuu hyvä pohja.

Anna rakkautta ehdoitta

Lapsesi hyötyy eniten siitä, että hyväksyt hänet sellaisena kuin hän on, riippumatta esimerkiksi hänen kyvyistään.

Kuuntele tarkkaavaisesti

Kun lapsesi haluaa puhua kanssasi, laita puhelin pois ja katso häntä silmiin, jotta lapsi tietää sinun keskittyvän vain häneen. Jos sinulla on vain vähän aikaa keskustella tai jokin muu puuha kesken, kerro se lapsellesi, äläkä jätä hänen asiaansa huomioimatta. Tämä viestii lapsellesi, että hänen asiansa on kuitenkin tärkeä.

Kannusta terveeseen riskinottoon

Rohkaise lasta kokeilemaan uusia asioita kuten urheiluharrastusta, uutta ruokaa tai uudelle ihmiselle juttelemista.

Anna lapsen myös kokeilla asioita itsenäisesti, äläkä puutu heti tilanteisiin, joissa hän kokee turhautumista. Itsenäisyyden harjoittelu on itsetunnolle tärkeää.

On hyvä myös tiedostaa, että itsetunnon kehittymisen kannalta kaikenlainen yhteistyötä korostava tekeminen on jopa tärkeämpää kuin aktiviteetit, jotka perustuvat kilpailuasetelmaan.

Hyväksy epäonnistuminen

Kun lapsi ottaa riskejä, hän tulee välillä epäonnistumaan. Epäonnistumisen hetkellä kannusta lasta jatkamaan ja kehu häntä yrittämisestä. Tämä voi lieventää lapsen häpeän ja harmin tunteita sekä auttaa häntä jatkamaan harjoittelua luovuttamatta.

Muista myös kiinnittää huomiota omiin reaktioihisi. Lapset oppivat esimerkin kautta, ja siksi he katsovat sinulta mallia siihen, miten pettymyksiin tulisi reagoida. Kun epäonnistut, myönnä se. Tämä voi auttaa lapsesi hyväksymään myös omat virheensä helpommin.

Huomaa positiiviset asiat

Kehu lastasi, kun hän tekee jotain itsenäisesti, esimerkiksi tyhjentää kotona tiskikoneen tai kattaa pöydän. Pienistä positiivisista teoista kehuminen vahvistaa lapsen itsetuntoa ja viestii hänelle, mitä hän teki oikein.

Ole empaattinen

Lapsen täytyy tuntea, että hänen ajatuksensa, tunteensa ja mielipiteensä merkitsevät. Kun lapsi haluaa jutella, kerro hänelle, että ymmärrät sekä arvostat hänen ajatuksiaan.

Lapsen tunteiden hyväksyminen sellaisena kuin ne ovat osoittaa, että välität hänen ajatuksistaan. Voi myös jakaa samanlaisia esimerkkejä omasta lapsuudestasi ja näyttää siten ymmärtäväsi, mistä lapsi puhuu.

Vältä vertailua

Miksi et voi olla yhtä hyvä kuin siskosi?”, saattaa joskus lipsahtaa aikuisen suusta.

Oman lapsen vertaaminen muihin tuttuihin lapsiin on normaalia, mutta sen tekeminen ääneen voi olla haitallista. Vertailu luo turhaa kilpailuasetelmaa ja aiheuttaa lapselle helposti kateuden ja häpeän tunteita.

Jos lapsesi vertailee itse itseään muihin, osoita häntä kohtaan empatiaa ja korosta hänen vahvuuksiaan. Jos lapsen epävarmuus ja negatiiviset ajatukset jatkuvat, voit muistuttaa häntä näkemään asiat realistisemmin sanomalla esimerkiksi: ”Olet hyvä oppilas, vaikka sinulla on vaikeuksia englannin kielen kanssa.”

Ole kannustava

Kannustaminen ei tarkoita ylistämistä. Lapsen kehuminen ja kannustaminen on hyvästä, kunhan se ei ole ylimitoitettua. Muista siis kehua ja kiittää lastasi, mutta unohda ylistävät kommentit tyyliin: ”Se on upein askartelutyö, jonka olen ikinä nähnyt!

Pahimmillaan ylimitoitettu kehuminen voi johtaa siihen, että lapsi alkaa tavoittelemaan täydellisyyttä, mikä luo paineita suoriutumiseen. Se voi antaa lapselle myös kuvan, että hän on hyvä, vasta kun on suoriutunut moitteettomasti.

Lue myös: Lapsen vahva itsetunto on aikuisen käsissä: Nämä asiat jokaisen vanhemman tulisi tiedostaa

Lähde: Babycenter

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X