Kasvatus 22.07.2017 Päivitetty 29.01.2021

8 tapaa, joilla lapset pistävät hermot koetukselle – kuinka monta tunnistat?

Jos ennen vanhemmuutta kuvittelit olevasi kärsivällinen ihminen, lienee se harhaluulo jo oikaistu. Koostimme listan, joka todistaa, että lapsilla on harvinaislaatuinen kyky kiristää vanhempiensa pinnaa, jopa saada se katkeamaan.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Lapset ovat mahtavia, suloisia ja hauskoja – suurimman osan aikaa. Jokainen vanhempi kuitenkin tietää, että lapset osaavat myös vetää hermot tiukalle ja saada pinnan jopa poikki.

Kaksplus listasi tiukat tilanteet, jotka jokainen vanhempi tunnistaa, ja joista hyvin harva on selvinnyt koskaan menettämättä hermojaan.

1. Ei nukuta!

Kukapa ei nauttisi, kun pitkän päivän päätteeksi joku tarjoaa kupillisen lämmintä, rentouttavaa juotavaa, peittelee pehmeiden peitteiden väliin ja lukee vielä ääneen pätkän suosikkikirjastasi?

Vanhemmat tietävät vastauksen: lapset. Pilteille lepohetki on harvoin tervetullut. Vaikka taaperoa väsyttäisi niin, että itkettää, on nukkumaan menemisen ehdottaminen pahin kuviteltavissa oleva loukkaus. Myös vanhemmat lapset tapaavat tehdä mieluummin mitä tahansa muuta, kuin asettua yöunille.

Ja kun lapset valvovat, valvoo koko perhe.

2. Miksi, miksi?

Mikään ei todista vanhemman yleistiedon aukkoja paremmin kuin lapsen kyselyikä. Ei, äiti ei tiedä, miten lentokone pysyy ilmassa, äiti ei myöskään tiedä, missä leppäkertut viettävät talven ja, oikein arvattu, äiti ei tiedä, miksi kukko kiekuu. Ja vaikka tietäisikin, sadannen kysymyksen kohdalla, ei aina vain jaksaisi vastata.

3. Äiti, oho…

Muistatko vielä, kun pukeuduit muodikkaasti tai ainakin siististi? Nyt käytännölliset tunikat ja joustavat legginsit ovat vallanneet vaatekaappisi ja suosit erityisesti kuosillisia vaatteita, sillä ne eivät paljasta päivän ruokalistaa ensivilkaisulla.

Jos kuin ihmeen kaupalla onnistutkin itse pysymään jotakuinkin puhtoisena, voit luottaa siihen, että lapset ovat löytäneet tiensä mustikkahillopurkille, mutalammikolle tai äidin meikkipussille. Päiväkodin kuvauksissakin tenava edustaa marjakeitto rinnuksilla.

4. Äiti, äitii, äitiiii!

Kun lapsi tulee taloon, voit unohtaa hetket, jotka ennen vietit mieluiten omassa rauhassasi. Kun haluat käydä vessassa tai suihkussa, maksaa laskut tai soittaa verovirastoon, on lapsi poikkeuksetta vain muutaman sentin päässä kasvoistasi kertomassa tarinaa, nykimässä hihasta tai itkemässä kadonneen lelun perään.

Silloin, kun lapsi ei ole nenäsi edessä, on hän melko varmasti sujauttamassa punaista sukkaa valkopyykin joukkoon tai vaihtamassa lompakkosi seteleitäsi monopolirahaan.

Lastenohjelmat eivät ole aina vanhemman makuun.

Monella vanhemmalla on viha-rakkaus-suhde lastenohjelmiin.

5. Tipeli-tappi-tippi-tappi

Ruutuaika voi olla yhtä tärkeä hetki niin lapsille kuin aikuisillekin. Se pieni tovi, jonka lapsi viettää televisiota tapittaen saattaa olla kultaakin arvokkaampi rentoutumishetki väsähtäneelle vanhemmalle.

Lastenohjelmiin valitettavasti pätee kuitenkin universaali sääntö: mitä rasittavampi ohjelma on kyseessä, sitä inhohimoisemmin lapset sitä rakastavat. Kyllä, tarkoitan myös sinua, Taavi-tiikeri.

6. Tuo aloitti, eiku tuo

Monen lapsen vanhemmat sen tietävät, toisinaan lasten on vain kerta kaikkiaan saatava kinastella keskenään. Itse asiassa, sisarukset tuntuvat suorastaan nauttivan tästä tavasta, joka nostaa tehokkaasti vanhemman verenpainetta.

Sisarusten välisen kinastelun luonteeseen kuuluu nokittelu, leluista riiteleminen sekä tietysti vanhemmille kanteleminen. Mieluiten äidin päiväuniaikaan tietysti.

7. Ai, mihin mä astuin?

Joskus asuntosi näytti vielä aikuisen kodilta, ja saatoit jopa nauttia sisustamisesta. Viime vuosina olet kuitenkin luovuttanut ja jättänyt kodin minikokoisten sisustussuunnittelijoiden armoille.

Vinkuvia, soivia ja kolisevia leluja on lastenhuoneessa, olohuoneessa, makuuhuoneessa ja vessassa – keittiön kaappeja unohtamatta. Silloinkin, kun luulet siivonneesi asunnon lattiasta kattoon, voit olla varma siitä, että vieraasi astuu tai istuu kivuliaasti vingahtaen jonkin interaktiivisen otuksen päälle.

8. Yääääk.

Eilen lapsesi rakasti makaronilaatikkoa, tänään jo ajatus moisesta ruoasta aiheuttaa puistatuksia. Iltapalaksi toivotaan leipää, mutta kun se on koottu lautaselle, pääsee naperolta itku. Olisihan sinun pitänyt tietää, että ”leipää” tarkoitti tällä kertaa ”jogurttia”.

Lasten loputtoman epäjohdonmukaisessa ruokapöytäkäyttäytymisessä voit luottaa vain siihen, ettei mihinkään ole luottamista.

Lähteet: Metro.co.uk, Scarymommy.com

Lue myös:

Nämä 5 asiaa riittävät hyvään äitiyteen

Nämä 10 asiaa kertovat, että lapsellasi on mahtava kummi

Nämä 11 pientä kesäelämystä lapsesi muistaa ikuisesti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X