Kasvatus 28.09.2013 Päivitetty 26.06.2023

Aggressiokasvatus auttaa hallitsemaan tunteita

Lapsen on opittava sietämään sietämättömiä tunteita, mutta häntä ei voi jättää silloin yksin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Lapsen on opittava sietämään sietämättömiä tunteita, mutta häntä ei voi jättää silloin yksin. Hänellä pitäisi olla oikeus surra ja purkaa pettymyksensä rauhassa.

Mitä on aggressiokasvatus?

Aggression tunne, suuttuminen, viha ja raivo ovat reaktioita. Aggressio on kaikkea sitä, mikä saa aikaan halun hyökätä, puolustaa itseään tai paeta. Suuttumuksen tunne on eri asia kuin lapsen raivoisa käytös. Lapsilla aggressio on oman tahdon kasvua ja rohkeutta ottaa omaa tilaa.

Aggressiokasvatus on vaikeiden tunteiden hallinnan opettelemista. Aggressiokasvatuksessa lasta opetetaan kanavoimaan hankalat tunteet rakentavasti. Vihaisena voi toimia muutenkin kuin väkivaltaisesti. Suuttua saa, mutta ketään ei saa satuttaa ja mitään ei saa rikkoa. Jos lapsi jää vaille oikeaa tukea ja neuvoja, hän saattaa omaksua väkivallan pysyväksi ratkaisumalliksi ristiriitatilanteissa tai tukahduttaa tunteensa.

Aggression portaat -malli on kehitetty Väestöliitossa ja kuvaa lapsen aggressiokasvua vuosi vuodelta. Aggressiokasvun myötä lapsen oma rohkeus kasvaa ja hän itsenäistyy pienin askelin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X