Kasvatus 05.07.2018 Päivitetty 29.11.2021

Äiti, milloin ollaan perillä? ­– näillä puuhavinkeillä matkanteko helpottaa

Autoreissun levottoman takapenkin hallintaan löytyy yllättävän yksinkertaisia kikkoja.

Teksti
Liina Putkonen

Kun hankit tekemistä automatkalle ja varaudut ennakkoon, pitkäkin reissu lasten kanssa sujuu jouhevammin. Keräsimme lukijoiltamme ja toimituksesta vinkkejä, kuinka lomamatkasta ei tule yhtä minuuttien laskemista ja takapenkin kuorovalitusta.

Hyvää tekemistä automatkalle on puuha, joka vaatii lapselta keskittymistä muttei liikaa tarkkuutta.

”Siirtokuvapuuhakirjat ovat parasta puuhaa matkalla.  Auton tärinä ei haittaa, kuvat osuvat aina paikoilleen.”

Älä unohda myöskään eväiden voimaa, jos lapsesi ei ole matkapahoinvoinnista kärsivää sorttia. Pukeutuminen kannattaa huomioida, jos aikoo aterioida autossa.

”Eväät ovat mainiota tekemistä automatkalle. Matkamme sujuvat nopeasti, kun jaamme eväät tasaisesti koko matkalle.­ Esimerkiksi viidenkymmenen kilometrin välein on luvassa pieni palkinto, karkki, hedelmäpala, porkkana.”

”Puen vauvalle matkan ajaksi­ jonkun kirpparilta kymmenellä sentillä ostamani potkupuvun. Kun se on määränpäässä puklussa­ ja soseessa, sen voi tiputtaa surutta roskikseen.”

Myös musiikki ja äänikirjat tarjoavat hyvää viihdykettä pitkälle automatkalle.

”Äänikirjat toimivat! Äänikirjasovelluk­sista löytyy laajoja valikoimia erilaisia kirjoja. Takapenkki­ pysyy hiljaisena, ja yllättäen kuskikin uppoutuu Saariston lasten tarinaan.”

Hyvää tekemistä automatkalle: yhteiset pelit ja leikit

Myös erilaiset arvauspelit ja leikit ovat hyvää tekemistä automatkalle. Isän ja äidin osallistuminen tekemiseen viihdyttää lapsia taatusti pitkään, ja erilaisia matkapelejä on lukemattomia. Vain mielikuvitus on rajana!

”Kuva-arvausleikit toimivat eli äiti tai isä piirtää etupenkillä vihjekuvan, jossa on vielä arvailtavaa ja näyttää sen sitten takapenkille ja oikein arvannut saa pisteen. Toki välillä voidaan pelata niin, että lapset piirtävät ja se vanhempi, joka ei aja, arvailee kilpaa muiden lasten kanssa.”

”Arvaa mikä pussi on ainainen ilon aihe. Laitan kangaspussiin erilaisia esineitä ruuveista muovieläimiin ja lasten pitää tunnustelemalla arvata. mitä pussissa on. Eniten oikeita arvauksia tehnyt voittaa. Jos pussiin laittaa oikein tuhdisti tavaraa, leikki voi kestää yllättävänkin kauan.”

”Jatka lausetta -satu toimii meillä ja on sopivaa tekemistä automatkalle. Yksi aloittaa tyyliin: ”Olipa kerran metsässä, pieni punainen…” Ja seuraava jatkaa siitä, kunnes taas lopettaa kesken lauseen. Saduista tulee välillä todella hassuja.”

Lue myös:

Pitkä automatka lasten kanssa  – 7 parasta vinkkiä!

Lomamatkalle vauvan tai taaperon kanssa? – 7 matkavinkkiä

Pitkä lento lapsen kanssa  – näin selviät!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X