Kasvatus 27.06.2018 Päivitetty 29.11.2021

Helpot vinkit selättää sisaruskateus

Näillä pienillä vinkeillä saat hillittyä sisaruskateutta, vaikka ihan pois sitä ei taida monilapsisista perheistä saada.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Sisaruskateus  tulee, tavalla tai toisella osaksi lapsen kasvua, jos lapsia on enemmän kuin yksi. Toki kateuden määrään voi vaikuttaa pyrkimällä lasten tasapuoliseen kohteluun ja huomioimiseen, mutta aina on tilanteita, joissa joku lapsista tuntee, että sisarus saa enemmän huomiota, aikaa tai asioita kuin itse saa.

Sisaruskateutta ei siis välttämättä voi poistaa, mutta sitä voi lievittää, joskus hyvin pienilläkin keinoilla. Listasimme toimituksessa helpoimmat ja näppärimmät keinot tähän.

  1. Uusperheessä pidän huolen, että lasten lahjat ovat samanarvoisia ja niitä on yhtä paljon. Yhdellä lapsella ei voi olla hienompaa puhelinta kuin muilla.
  2. Kun odotin kuopustani, siirsin esikoiseni hyvissä ajoin omaan huoneeseen nukkumaan, ettei hän olisi kokenut joutuvansa väistymään vauvan takia.
  3. Olen pannut lapset vierittämään pölliä mökillä puuhommissa ja täyttämään yhdessä mustikkakippoa, jolloin yhteinen päämäärä saa unohtamaan keskinäisen vertailun.
  4. Esikoiseni on mustasukkainen uhmaikäiselle siskolleen, joka vie huomioni. Olen antanut esikoiselleni kahdenkeskeistä aikaa sekä isompien etuoi­keuksia: hän voi valvoa pidempään kuin siskonsa.
  5. Olen pyytänyt vieraitamme huomioimaan aina ensin esikoisen, joka jo ymmärtää jotain. Vauvalle on ihan sama, milloin häntä tervehditään, mutta esikoinen kokee olevansa tärkeä, kun saa ensin vieraiden huomion.
  6. Pidän kirjaa siitä, mitä kukin lapsi saa, jos se poikkeaa siitä, mitä kaikki saavat. Ja tasaan tietenkin tilejä aina välillä. Näin kaikki tietävät, että tasapuolisuus on perheessämme tärkeää.
  7. Kun lapsi alkaa valittaa, että toinen saa aina enemmän ja aina useammin, pyydän kumpaakin tekemään listan siitä, mitä sellaista he haluaisivat, mitä sisarus heidän mielestään saa, ja sitten jutellaan ja toteutetaan toiveita puolin ja toisin.

Lähde: Toimituksen äidit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X