Kasvatus 28.09.2017 Päivitetty 26.06.2023

Hermo loppu jatkuvaan kieltämiseen? Niin lapsellakin – kokeile vaihtoehtoisia keinoja huonon käytöksen kitkemiseen

Oletko kyllästynyt komentamaan huonosti käyttäytyvää lastasi? Kokeile positiivisen kasvatuksen menetelmää: muuttamalla omaa käytöstäsi lapsesikin käytös muuttuu. Näiden kolmen vinkin avulla onnistut.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Varmaan tiesitkin, että yleisin syy lapsen huonoon käytökseen on aikuisen huomion hakeminen. Useimmiten temppu on varsin toimiva: lapsi kieppuu huomionnälkäisenä ruokapöydän tuolilla, ja vanhempi palkitsee hänet komentamalla istumaan kunnolla.

Jopa kiukkuinen ärähdys todella on lapselle palkitsevaa: hän saa kuin saakin kaipaamaansa huomiota. Niinpä lapsi kieppuu myös seuraavalla ruokailukerralla.

Aikuisilla on luontainen tarve korjata lapsen huonoa käytöstä, mutta lapsen jatkuva komentaminen on pidemmän päälle melko tehotonta.

Sen sijaan, että yrität muuttaa lapsen käytöstä, kokeile muuttaa omaa käytöstäsi näiden vinkkien avulla.

1. Kehu ja palkitse lasta hyvästä käytöksestä ja onnistumisista

Kiinnitä huomiosi sellaiseen käytökseen, jota haluat nähdä lapselta enemmän. Jos lapsella on tapana kieppua ruokapöydässä, kehu häntä joka kerta, kun hän on hetkenkin paikallaan.

Vältä epämääräisiä kehuja, kuten ”hienosti toimittu”. Kerro sen sijaan täsmällisesti, millä tavalla lapsi toimi oikein: ”Kylläpä osaat istua hienosti paikoillasi ruokapöydässä.”

Mitä isompia käytösongelmia lapsella on, sitä pienemmistä asioista häntä kannattaa kehua. Jos lapsi edes yrittää istua paikoillaan, kehu häntä jo siitä.

Uuden taidon opettelua voi tukea palkkioilla. Ruokapöydässä kieppuvan lapsen voi palkita vaikka tarralla joka kerta, kun hän onnistuu istumaan paikoillaan koko ruokailun ajan.

Määrittele palkkioon vaadittava käytös tarkasti. Lapsen voi olla vaikea hahmottaa, mitä paikoillaan istuminen tarkoittaa tai ei tarkoita. Sopikaa vaikka, että lapsi saa tarran, jos jalat pysyvät pöydän alla koko ruokailun tai muun ennalta määritellyn ajan. Tarraan vaadittavien odotusten tulee olla realistisia ja ikätasoon sopivia.

Tarroja voi kerätä taulukkoon, jonka täyttymisestä lapsi saa palkinnon, kuten ylimääräisen iltasadun tai uimahallikäynnin. Varmista, että lapsi ymmärtää, miksi hän saa palkinnon: ei siksi, että on kerännyt tarpeeksi tarroja, vaan siksi, että on osannut käyttäytyä hyvin.

Tunnista lapsesi temperamentti ja kasvata häntä oikein

2. Jätä huono käytös huomiotta aina, kun mahdollista

Jos ruokapöydässä kieppuva lapsi ei saa käytöksellään huomiota, hän lopettaa kieppumisen ennen pitkää. Siksi kieppumiseen ei kannata kiinnittää mitään huomiota. Sama pätee muihinkin harmittomiin pikkuasioihin, kuten irvistelyyn, vastalauseisiin, höpöpuheisiin, kitinään ja niin edelleen.

Kerrallaan kannattaa keskittyä vain yhteen tai kahteen huonoon käytösmalliin, joista halutaan eroon. Kun vaikkapa ruokapöydässä kieppuminen ajan myötä loppuu, voi siirtyä kitkemään esimerkiksi turhaa marinaa.

Kerro lapselle ennen ruokailua, että te vanhemmat aiotte jättää hänen kieppumisensa huomiotta. Kun lapsi alkaa kieppua ruokapöydässä, käännä huomiosi pois hänestä. Älä katso lasta, äläkä sano hänelle mitään. Jopa pieni vilkaisu tai kulmien kohottaminen voi olla lapselle palkitsevaa, joten pyri täydelliseen huomiotta jättämiseen.

Pysy tyynenä, ja anna lapsen todella saada se käsitys, että et huomaa hänen käytöstään. Joissain tilanteissa voit jopa poistua lapsen luota. Pidä kuitenkin mielessä, että tarkoitus ei ole jättää lasta huomiotta, vaan vain hänen huono käytöksensä.

Jos sinun on vaikea jättää lapsen käytös huomiotta, kokeile harhauttaa itseäsi esimerkiksi laskemalla mielessäsi kymmeneen, suunnittelemalla ostoslistaa päässäsi tai hengittämällä syvään muutaman kerran.

Kun lapsi lopettaa kieppumisen, anna hänelle heti huomiota. Kehu häntä siitä, miten hienosti hän osaa istua ruokapöydässä.

7 tapaa kieltää lasta sanomatta ”ei”

3. Kiellä ja osoita seuraamus vain, kun se on todella tarpeen

Kiellä lasta vain silloin, kun lapsen toiminnasta uhkaa olla todellista haittaa. Jos on vaarana, että lapsi rikkoo tavaroita tai satuttaa itseään tai muita, älä jätä käytöstä huomiotta vaan puutu siihen.

Anna lapselle ensin varoitus ja mahdollisuus valita hyvä käytös. Esitä kielto selkeästi. Jos lapsi esimerkiksi paiskoo palloa sisätiloissa, kerro hänelle, että otat pallon pois, jos hän ei lopeta sen heittelyä. ”Ole varovainen sen pallon kanssa” on liian epämääräinen kielto.

Jos lapsi kiellosta ja varoituksesta huolimatta jatkaa pallon heittelyä, ota pallo pois. Pysy rauhallisena ja ole lapsen tukena, kun hän purkaa pettymystään. Lapsi oppii, että huonosta käytöksestä tulee seuraamus. Se lisää lapsen vastuullisuutta ja kykyä oppia virheistä.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Raising Children

Lue myös: Hollantilaislapset ovat maailman onnellisimpia – Nämä 5 asiaa kannattaa oppia hollantilaisesta kasvatuksesta

Kommentit (1)

Auttoivat hyvin

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X