Kasvatus 19.11.2016 Päivitetty 26.06.2023

Isä, näin kasvatat onnellisen tyttären: 4 vinkkiä

Uuden tutkimuksen mukaan suomalaiset tytöt saavat isiltään kehuja vain harvakseltaan. Kehut kannattaisivat, sillä positiivinen palaute vahvistaa lasten itsetuntoa sekä myönteisen minäkuvan kehittymistä. Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen antaa neljä vinkkiä, miten kasvattaa onnellinen tytär.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
iStock

1. Anna aikaasi

Aika on arvokkainta, mitä voit antaa tyttärellesi. Yhdessäolo rakentaa tytön mielikuvaa siitä, että hän on tärkeä ja hyvä tyyppi. Aikuisen jakamaton läsnäolo on tyttärelle tärkeää. Älä räplää kännykkää vaan kiinnitä huomio lapseen ja rakenna arkipäivääsi yhteinen hetki, jolloin olette kaksin. Ota lapsi kainaloosi iltasatuhetkeksi, lähde pulkkamäkeen, leiki tai askartele.

Lue lisää: Nämä 11 asiaa kertovat, että lapsellasi on mahtava isä

 2. Tunne tyttäresi ja tue häntä asioissa, jotka ovat hänelle tärkeitä

Ole aidosti kiinnostunut lapsellesi tärkeistä asioista. Paina mieleesi tyttäresi lempisadut ja mielikuvituskaverit. Yhteinen innostus liimaa isää ja tytärtä yhteen sekä rakentaa luottamusta. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen, ja hänen kehitykselleen on tärkeää tulla nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Lue lisää: Tältä isästä tuntuu äidin vauvakupla

3. Ole hyvä isä ja kumppani

Isä on tytön ensimmäinen ja tärkein miehen malli. Vanhempien parisuhteen merkitys on iso tyttären myöhemmässäkin elämässä. Jo taapero tarvitsee tätä mallia. Pienikin lapsi aistii, minkälaista vuorovaikutus on kahden ihmisen välillä ja miten ihmiset kohtelevat toisiaan. Se, miten lapsen tunteet kohdataan ja käsitellään perheessä, vaikuttaa suoraan siihen, miten lapsi aikuisena uskaltaa ja osaa jakaa tunnekokemuksiaan esimerkiksi oman kumppaninsa kanssa.

Lue lisää: Lapsensa huoltajuuden jakava Sami Kuronen: ”Vaikeinta uusperheessä on oman paikan löytäminen”

4. Älä kehu vain ulkonäköä

Tytön ulkoista ihanuutta saa toki ihastella, mutta älä anna sen olla ainoa kiitoksen ja ihastelun kohde. Ihastele myös sitä, mitä tyttö osaa: minkälaisia taitoja hänellä on, miten taitava hän on kaverina ja sisarena, miten hienosti hän osaa hyppiä, juosta, nauraa, laulaa, pelata.

Lähde: Isä-tytärsuhde Suomessa (2016), Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X