Kasvatus 27.08.2017 Päivitetty 26.06.2023

Isä, näin kasvatat tyttärestäsi vahvan naisen – 5 toimivaa vinkkiä

Kannusta, rohkaise ja puhu avoimesti ikävistäkin asioita. Isän asettamalla miehen mallilla on iso vaikutus tyttären elämään vielä aikuisenakin.

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
iStock

Jokainen isä haluaa nähdä tyttärensä luottavan itseensä ja menestyvän elämässä. Sillä, miten isä omaa tytärtään kohtelee, on suuri vaikutus lapsen itsetunnon kehitykseen. Myös tapa, jolla mies suhtautuu puolisoonsa, toimii tärkeänä miehen mallin esimerkkinä.

1. Edistä tasa-arvoa kotonakin

Et voi opettaa tyttärellesi sellaista, mihin et itse aidosti usko. Siispä kohtele kaikkia naisia tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti, niin opetat myös tyttärellesi millaista kohtelua hän osakseen ansaitsee.

Jos puheessasi vähättelet naisten taitoja tai älykkyyttä, viestität myös omalle tyttärellesi, ettei hän ole arvostuksen arvoinen. Ole puheissasi huomaavainen, kun kommentoit naisten ulkonäköä. Ethän halua, että oma tyttäresi ajattelee sinun pitävän eri kokoisia ja näköisiä naisia eri arvoisina.

Sanojen lisäksi myös teot ratkaisevat. Tutkimusten mukaan lapset, joiden vanhemmat jakavat kotityöt puoliksi, ovat kunnianhimoisempia työelämässä kuin ne, joiden äidit kantavat suurimman vastuun kotiaskareista. Siispä tartu tiskiharjaan ja opeta tyttärellesi, ettei ole olemassa erikseen naisten ja miesten töitä.

2. Opeta itseluottamusta

Isät haluavat toki suojella tyttäriään, mutta ylihuolehtivaisuudesta saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kasvatat tyttärestäsi vahvan, kun osoitat hänelle luottamusta.

Anna lapsen yrittää itse vaikeita ja mahdottomaltakin tuntuvia asioita, anna hänen juosta, pelata ja remuta, ja kun hän kaatuu, nosta hänet ylös ja lähetä uudestaan matkaan. Kannusta tytärtäsi matkustelemaan ja tutkimaan rohkeasti maailmaa sekä tekemään kaikkia niitä asioita, joista hän on kiinnostunut.

3. Kannusta häntä erilaisille urapoluille

Kuten kotonakin, työelämässäkään ei saisi enää olla miesten ja naisten töitä. Opeta tyttärellesi, että kaikenlaiset uravalinnat ovat mahdollisia. Jos tyttäresi kiinnostuu autojen korjauksesta, älä torppaa intoa sanomalla, että ne jutut ovat vain pojille. Iloitse lapsen ennakkoluulottomuudesta ja kannusta häntä valitsemaan harrastukset tai opiskelupaikka oman kiinnostuksensa mukaan, eikä sen perusteella, mikä naisille on sopivaa.

4. Kerro, mitä on syrjintä

Tottakai haluat vaalia tytärtäsi naisia syrjivältä käytökseltä, mutta usko pois, ennemmin tai myöhemmin tämäkin epäkohta tulee esiin. On parempi ottaa asia puheeksi, sen sijaan, että yrittäisit peitellä tai vääristellä totuutta.

Hyssytelyllä vain viestität tyttärellesi, että seksistinen käytös on hyväksyttävää. Niinpä puhumalla avoimesti siitä, miksi joku opettaja on sitä mieltä, että vain pojat voivat olla hyviä matematiikassa, valmistat lastasi kohtaamaan myös elämän varjopuolia ja opetat, että seksuaalinen syrjintä on väärin.

5. Vaali avointa keskustelua

Kuunteleminen on paras keino kasvattaa tyttäresi itseluottamusta. Kahdenkeskisillä keskusteluilla osoitat tyttärellesi, että hänen mielipiteensä ovat sinulle tärkeitä. Puhuitpa tyttäresi kanssa päivän uutisista tai hiustrendeistä, osallistu keskusteluun aina yhtä kunnioittavasti ja kuuntele, mitä lapsesi haluaa sinulle kertoa.

Jos lähetät tyttäresi pois sanomalla, ettet jaksa kuunnella tuollaisia tyttöjen höpöjuttuja, opetat lapsellesi, ettei hänen mielipiteellään tai sanomisillaan ole merkitystä. Pahimmassa tapauksessa kymmenien vuosien päästä, kun tyttäresi pitäisi avata suunsa esimerkiksi esimiehensä edessä, hän vaikenee ajatellen, ettei hänen asiansa kuitenkaan ole kertomisen arvoinen.

Lähteet: Inc., Parents.com

Lue myös:

Näin kasvatat onnellisen lapsen – 7 pientä tapaa, joilla on tutkitusti merkitystä

7 tärkeää asiaa, jotka jokaisen äidin pitäisi opettaa tyttärelleen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X