Kasvatus 11.09.2013 Päivitetty 26.06.2023

Kasvatuspulmia ja ratkaisuja

Mitä tehdä, jos lapsen läksyt ovat jatkuvasti tekemättä?

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Mitä tehdä, jos lapsen läksyt ovat jatkuvasti tekemättä? Vanhemmat voisivat muistuttaa seuraavan viikon ajan läksyistä, jotta tapa juurtuu lapselle. Sen jälkeen palataan omatoimisuuteen.

 

Mitä tehdä, kun lapsi ei tottele millään?

Tutkimusten mukaan tehokkain kasvatusmenetelmä on jatkuva toisto eli jankuttaminen. Ruumiillinen kuritus sen sijaan murentaa vanhempien ja lasten välistä sidettä, ja lasta ei koskaan saa lyödä. Sillä on vaikeita seurauksia ja se on laitonta.

 

Lapsen huone on jatkuvasti sotkuinen

Mukavuudenhalu voittaa, ja lasta tuskin sekasotku häiritsee samalla lailla kuin aikuista. Jos kaaos on valtava, siivoaminen on liian ylivoimaista yksin ja lapsen vastenmielisyys siivousta kohtaan voimistuu. Huoneen raivaaminen pitäisi aloittaa yhdessä vanhemman kanssa. Kun huoneessa on perusjärjestys, lapsen on helpompi pitää se kunnossa.

 

Kuinka kertoa vaarallisista aikuisista koululaiselle?

Pelottavia tilanteita ovat humalaisen, huumeidenkäyttäjän tai lapsista seksuaalisesti kiinnostuneen aikuisen kohtaaminen. Lasta voi kehottaa kiertämään kauempaa pelottavat aikuiset. Jos vieras aikuinen tarjoaa karkkia tai pyytää hoitamaan kissaansa, lapsen pitää kieltäytyä. Uhkia ei pidä liioitella.

 

Sähköinen pelimaailma houkuttelee lapsiani ja pelkään pelaamisen syrjäyttävän harrastuksia ja kavereita. Miten asettaisin pelaamiselle terveelliset rajat?

Lapset eivät itse kykene irrottautumaan pelimaailmasta, vaan he tarvitsevat siihen vanhempien apua. Pelaamiselle kannattaa sopia yhdessä perheen pelisäännöt, mutta samalla täytyy varoa lapsen turhaa syyllistämistä pelaamisesta.

Pelaamisen määrää voi miettiä yhteisöllisyyden kautta: Onko lapsellani kavereita ja tekeekö hän heidän kanssaan muutakin kuin pelaa? Alkavatko kaverit ja harrastukset jäädä, ja eristäytyykö lapsi pelien maailmaan?

Jos pelit heijastuvat lapsen tunne-elämään levottomuutena, kiukkuna tai pelkoina, on syytä ottaa heti isot tuntosarvet käyttöön ja miettiä, pelaako lapsi liikaa tai hänelle sopimattomia pelejä.

Jos pelikone sijoitetaan perheen yhteisiin tiloihin, vanhempien läsnäolo pitää lapsen kiinni arkitodellisuudessa ja samalla peliajan valvominen helpottuu.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X