Kasvatus 06.04.2022

Tunteja odotusta päivystyksessä lapsen kanssa – Konsta Hietasen suurperheessä älypuhelimia ei kaiveta esiin

Salkkari-näyttelijä Konsta Hietasen suurperhe pyörii hienosti ilman runsasta älylaitteiden hohtoa. Miten hän ja Aami-vaimo onnistuvat siinä?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Tero Kyllönen, Yle

Muusikko-näyttelijä Konsta Hietanen ja Aami-vaimo  uskovat, että perheessä käytetään paljon vähemmän älylaitteita kuin suomalaisissa perheissä keskimäärin.

Lue myös: Viiden lapsen äiti Aami Hietanen: ”Jaksan raskaatkin päivät sen voimalla, että saan illalla kohdata Konstan”

Salkkari-näyttelijän perheen ruutuajattomuuden saloja tentattiin Ylen Akuutti: Leiki itsesi luovaksi -ohjelmassa tiistaina 5. huhtikuuta. Miten vanhemmat pystyvät rajoittamaan lasten ruutuaikaa suurperheessä kuin pienemmissäkin se tekee tiukkaa?

Varsinkin, kun Aami tunnustaa, että ei itse innostu leikkimään lasten kanssa. Pidämmän korren lasten kanssa puuhailussa vetävät lautapelit, leipominen, piirtäminen ja maalailu.

– Olen aina ollut huono menemään lattialle leikkeihin mukaan, Aami kertoo.

Konsta sen sijaan kertoo usein unohtuvansa lasten kanssa leikkimään, kun pitäisi tehdä muuta.

Lastensa leikeissä Konsta Hietanen ihailee erityisesti moniulotteisia lego- ja duplorakennelmia. Omassa lapsuudessaan Konsta ei rakentelua juuri harrastanut.

– Poikien pitäisi opettaa minua siinä.

Lue myös: Koululääkärinä Joonas, 30, tyrmistyi ruutuajasta: Lapset syövät lääkkeitä kännykällä aiheutettuun jatkuvaan päänsärkyyn

Kanta Hietanen ja Aami Hietanen

Konsta Hietanen epäilee, että hänestä ei olisi samaan kuin Aami, joka leikitti perheen lasta viisi tuntia päivystyksessä ilman älylaitteita.

”Pitää miettiä omia linjauksia, että ei tule kiusaamista”

Pallon potkimista liikuntahuoneessa, Pokemon-korttien keräilyä, soittimilla musisointia yhdessä koko perheellä sekä pimeällä metsässä rosvoa ja poliisia…

Viisilapsiseen perheeseen mahtuu paljon erilaisia leikkijöitä. Osa lapsista viihtyy vanhempien mukaan hyvin yksinkin leikkimässä, osa kaipaa aina seuraa leikkiin. Toiset pitävät rajummista leikeistä, toiset pienestä näpertelystä.

Avaimena vähäiseen ruutuaikaan Konsta ja Aami pitävät tarkkaa päiväohjelmaa. Ruokailu- ja nukkumisajoista ei jousteta. Silloin päivästä löytyy tietyt hetket vapaalle puuhastelulle.

Kotona saa kokeilla ruoan laittoa ja tehdä taidetta. Sotkua syntyy, mutta se ainakin yritetään siivota pian. Ulkona saa myös kokeilla kaikenlaista, kunhan se ei ole liian vaarallista.

Perheen isommilla koululaisilla on älypuhelimet, mutta niitä ei sovi käyttää kuin pienen hetken päivästä.

Lasten kanssa keskustellaan sopivasta ruutuajasta ja kysellään heidän mielipiteitään. Päätöksen tekevät kuitenkin Konsta ja Aami.

Edes poikkeustilanteissa lasten ei yleensä anneta käyttää älypuhelimia enempää kuin tavallisesti on tapana.

– Nostan hattua, Konsta kehuu Aamia, joka vietti hiljattain lapsen kanssa viisi tuntia päivystyksen odotustilassa. Aika Aamilla ja lapsella kului mitä tiedät ystävästäni -leikin parissa sekä jutustellen.

Perhe on ajanut myös Lappiin vailla älylaitteiden viihdytystä. Autossa pojat kertovat lukevansa ja bongailevansa maisemia.

Nuorin pojista aloitti juuri ensimmäisen, jolloin selvisi, että kaikilla muilla luokassa on älypuhelimet.

– Omia linjauksia pitää miettiä, että ei tule kiusaamista tai ulkopuolisuutta.

Nyt ekaluokkalaisella on ranteessaan älykelloa muistuttava lasten ensipuhelin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X