Kasvatus 25.03.2018 Päivitetty 14.08.2019

Kysy Suvilta: Mitä teen voimakastahtoisen lapsen kanssa – olen aivan uupunut ja annan kaikessa periksi

Lukijalla on erittäin voimakastahtoinen lapsi, jonka kanssa taistelemiseen hän on väsynyt. Miehen mielestä nainen tekee karhunpalveluksen antaessaan lapselle periksi, ja tilanne on tulehtunut.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Myönnyn usein 2-vuotiaan poikani toiveisiin. Lapsellani on voimakas tahto, joten minua väsyttää taistella häntä vastaan. Jos kiellän häntä, hän raivostuu ja tyyntyy vasta kun annan taas periksi. Olen väsynyt taistelemaan joka päivä nukkumisesta, ruokailuista ja pesuista, mutta pelkään tekeväni karhunpalveluksen lapselleni, kun joustan rutiineista. Mieheni mielestä annan lapseni ohjata minua, eikä hän enää kestä katsoa sitä.

Väestöliiton psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Meistä vanhemmista usein tuntuu, että vanhemmuus on jatkuvaa taistelua siitä, kuinka osaan olla kannustava, tukeva, lapsen tunteet vastaanottava, mutta sinnikkäästi periksiantamaton arjen tilanteissa. Tämä periksiantamattomuus liittyy siihen, että monissa arjen kasvatustilanteissa tulisi pyrkiä mahdollisimman pitkään olemaan aina samoilla linjoilla kieltojen ja kehumisten kanssa huolimatta siitä, kuinka paljon lapsi protestoi. Lapsen tulee tuntea, että hänet kohdataan ja häntä tuetaan turvallisesti arjessa.

Kasvatuksessa tarvitaan vertaistukea

On valitettavasti totta, että voimme tehdä karhunpalveluksen lapsellemme, jos annamme hänelle toistuvasti periksi tilanteissa, joissa pitäisi pysyä turvallisena, mutta tiukkana. Se on vaikeaa!

Tämän takia kasvatukseen tarvitaan vertaistukea. Jos perheessä on kaksi aikuista, heidän olisi hyvä yhdessä sopia kasvatuslinjat ja tukea toista kasvatustilanteissa. Voitte esimerkiksi keskenänne sopia, millä merkillä näytätte toinen toisellenne, että NYT olen todella väsynyt, tule apuun! Näin jaksatte vanhempina pysyä lapselle läsnä turvallisesti, kannustaen, mutta lapsen tunteet vastaanottavina.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Kommentit (1)

Mutta miksi tämä on nykyajan vanhemmille niin vaikeaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X