Kasvatus 25.01.2019 Päivitetty 14.08.2019

6-vuotiaiden lääkärileikit huolestuttavat – asiantuntija vastaa vanhemmille

6-vuotiaat tyttö ja poika olivat leikkineet lääkärileikkejä, joiden mallin poika oli kertonut nähneensä kotonaan. Miten tähän pitäisi suhtautua? Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa huolestuneille vanhemmille.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kysymys: 6-vuotias tyttäreni ja naapurin 6-vuotias poika leikkivät lääkärileikkejä. Tyttäreni mukaan poika oli ehdottanut leikkiä. Kun kysyin, pojalta, mistä hän on oppinut lääkärileikit, hän sanoi, että on nähnyt jotain kotonaan. Puhuttelin lapsia, mutta mitä teen nyt? Jututanko pojan vanhempia? Uskallanko päästää poikaa enää meille? Vaikka tiedän tämän kuuluvan kehitykseen, olen ymmälläni.

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: On normaalia, että lapsi on kiinnostunut kehosta, sen toiminnoista ja siitä, miltä keho tuntuu ja näyttää. Lapsi voi tutkia omaa kehoaan ja pyrkiä leikeissä tutkimaan myös toisten lasten kehoja. Lapsi saattaa olla utelias näkemään myös alastomia aikuisia esimerkiksi saunassa tai uimahallissa.

Lääkärileikit ovat lasten tavanomainen tapa tutkia kehoa. Heille alastomuuteen liittyvä asiat ovat aivan luonnollisia, vaikka ne voivat hämmentää meitä aikuisia.

Maailman terveysjärjestö WHO kannustaa aikuisia lapsen kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen. Lapsen kanssa kannattaa jutella kaikista ihmisyyteen, tunteisiin, kehoon ja sen toimintaan liittyvistä asioista. Lapsen kysymyksiin tulisi antaa selkeät ja yksinkertaiset vastaukset.

Opeta rajat

On hyvä kertoa lapselle kehon eri osien tehtävistä ja oman kehon kunnioittamisesta. Pienellekin voi opettaa, mitkä asiat ovat yksityisiä, esimerkiksi peseytyminen ja vessassa käyminen. Vanhemman tulee myös kertoa turvarajoista: uimapuvun alle jäävät alueet ovat yksityisaluetta.

Lääkärileikkien kohdalla vanhempien on hyvä kertoa lapselle, että kaikissa leikeissä pätee sama tärkeä asia: leikin pitää tuntua kaikista yhtä mukavalta. Kenenkään ei tarvitse leikkiä mitään sellaista, mitä ei itse halua. Toiselle ei tarvitse näyttää niitä kehon osia, joita ei halua. Kenenkään ei myöskään tarvitse koskea toisen kehoon, jos ei itse halua. Jutteluhetkissä on hyvä olla rauhallinen ja salliva, ei vihainen tai ahdistunut.

Pojan vanhemmille voi rauhassa kertoa, että lapset ovat leikkineet lääkärileikkejä. On mahdollista, että pienetkin lapset altistuvat näkemään kotona asioita, jotka eivät heille kuulu, kuten pornoa. Siksi on tärkeää, että lapsen vanhemmat tietävät asiasta.

Ystävyyttä ei kannata leikkien vuoksi estää, jos lapset ovat läheisiä. Oman lapsen kanssa voi keskustella, että jatkossa leikit voivat olla myös muita leikkejä. Aikuinen voi myös asettaa rajat sanomalla, että lääkärissä ollaan vaatteet päällä.

Iloiset lääkärileikit ovat vaarattomia

Tavallinen, ikätasoinen leikki on usein hilpeää ja spontaania. Lapset voivat kikattaa, ja heillä on hauskaa, kun aikuiset löytävät heidät kesken leikin. Mikäli lasten leikki on pakonomaista, ilotonta, sitä ei pystytä lopettamaan tai se sisältää aikuisten välisen seksin elementtejä, tilanne on huolestuttavampi, ja asiasta kannattaa jutella enemmän pojan vanhempien kanssa.

Asiaan voi perehtyä Väestöliiton verkkosivuilla, jossa on kattavasti tietoa lapsen kehotunnekasvatuksen ja seksuaalikasvatuksen asioista. Aihetta voi tutkia myös yhdessä lasten kanssa, esimerkiksi lukemalla Onnikujan kaverukset -kirjasarjaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X