Kasvatus 06.12.2020

Lahja hoitajalle, opettajalle tai ohjaajalle – 10 erilaista lahjaideaa joka kukkarolle

Kiitoslahja päiväkotiin tai kouluun on kaunis tapa ennen lomien alkamista. Näillä vinkeillä keksit ihanan lahjan lapsen opettajalle, hoitajalle tai muulle kasvatuksen ammattilaiselle.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
5 kommenttia

Kiitoslahja päiväkotiin tai opettajalle ei suinkaan ole pakollinen hankinta, mutta moni vanhempi haluaa muistaa jollain tavalla lapsensa elämässä olevia aikuisia ennen lomille lähtöä. Pienikin lahja hoitajalle tai muulle ammattilaiselle ilahduttaa lukukauden päätteeksi.

Listasimme 10 vinkkiä, joiden avulla löytyy täydellinen lahja hoitajalle, opettajalle, kerhon ohjaajalle tai vaikkapa valmentajalle. Listan laatimisen apuna on ollut kokeneita varhaiskasvatuksen parissa työskenteleviä henkilöitä, joita tietynlaiset muistamiset ovat ilahduttaneet kaikkein eniten.

1. Kiitos kuluneesta vuodesta

Paras lahja lapsen hoitajalle, opettajalle, kerhon ohjaajalle tai valmentajalle on sanoa kiitos. Raskasta työtä tekevät ja lapselle tärkeät aikuiset ansaitsevat ehdottomasti kiitoksen kuluneesta vuodesta: niin huolenpidosta, kasvatuskumppanuudesta, kärsivällisyydestä kuin uusien taitojen opettamisesta. Kiittäminen kasvotusten ja pieni juttutuokio eivät maksa mitään, mutta merkitsevät sitäkin enemmän.

2. Kortti tai kirje

Sanallisen kiitoksen lisäksi lapsen hoitajia ja opettajia voi kiittää kirjallisesti. Lapsen itse tekemä kortti on persoonallinen lahja. Korttiin sopii mainiosti jokin runo.

Isompi lapsi voi myös kirjoittaa hoitajalleen, opettajalleen tai ohjaajalleen kirjeen, jossa hän esimerkiksi kertoo, mistä hän erityisesti haluaa aikuista kiittää. Kirjeeseen voi kirjoittaa esimerkiksi, millainen henkilö kirjeen vastaanottaja lapsen mielestä on, mitä hän yleensä töissä tekee ja mitä hänen kanssaan on hauskaa tehdä. Kirjeen voi osoittaa myös koko koulun tai päiväkodin henkilökunnalle.

Kirje on ihana lahja myös esikoulun opettajalle. Eskariope on valmistellut lasta koulutielle, ja suuri siirtymä on mukavaa huomioida lahjalla, kuten kirjeellä. Tarvittaessa vanhempi voi laatia kirjeen pienen lapsen puolesta.

3. DIY-lahja opettajalle tai päiväkotiin

Turhan tavaran sijaan itse tehty ja käytännöllinen lahja on monelle mieluinen. Omin käsin tehty lahja hoitajalle tai opettajalle voi esimerkiksi olla jokin leipomus, pyykkietikkaa, hilloa, villasukat, jalkakylpysuolaa tai mehiläisvahakynttilä. Jos pohdit sopivaa joululahjaa opettajalle, etsi inspiraatiota jouluisiin DIY-lahjoihin Sormustin-blogista.

DIY-lahjat ovat ihastuttavan persoonallisia. Itse tehdyn lahjan saajalle tulee heti olo, että häntä varten on haluttu nähdä vaivaa. Huomioi kuitenkin, jos annat lahjaksi itse tehtyä syötävää, ainesosaluettelo kannattaa lisätä mukaan allergioiden varalta.

Itse tehdyt keksit ovat mieluinen lahja hoitajalle.
Itse tehdyt keksit ovat herkullinen lahja. Muista liittää mukaan tiedot aineksista.

4. Kahvia, teetä, suklaata, keksejä… – herkullinen lahja opettajalle tai hoitajalle

Paketille hyvää kahvia tai teetä on aina käyttöä. Myös erilaiset syötävät herkut ovat toimiva lahja, kunhan ainesosaluettelo on näkyvillä. Joulun alla kahvin, teen ja suklaan sijaan voi antaa lahjaksi myös glögiä tai pipareita.

Erittäin hyvä kiitoslahja päiväkotiin on yhteinen herkkukori, jonka voi antaa kahvipöydässä jaettavaksi päiväkodin henkilökunnalle. Myös kouluun voi antaa opettajille yhteisen herkkulahjan.

5. Käsivoide tai jalkavoide

Päiväkodissa ja kouluissa pestään paljon käsiä ja tehdään seisomatyötä. Niinpä opettajan, ohjaajan tai hoitajan kädet ja jalat ovat päivittäin koetuksella. Kosteuttava käsivoide tai rentouttava jalkavoide on mainio lahja hoitajalle tai opettajalle. Jos haluat pelata varman päälle, valitse hajusteeton voide, sillä se sopii taatusti kaikille.

6. Kukkia tai yrttejä

Hoitajalle tai opettajalle voi antaa lahjaksi keväällä kukkakimpun tai vaikkapa yrttiruukun. Joulukukat ovat puolestaan varma valinta joulun alla.

Myös huonekasvi on hauska lahja opettajalle, sillä huonekasvit eivät liity mihinkään tiettyyn vuodenaikaan. Hyvin hoidettuina ne antavat iloa pitkään.

Kukat ovat mainio lahja opettajalle.
Kukat ovat mainio lahja opettajalle.

7. Eettinen aineeton lahja hoitajalle tai opettajalle

Eettinen aineeton lahja ilahduttaa lapsen hoitajan, opettajan, ohjaajan tai valmentajan lisäksi myös muita. Tee lahjoitus esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitolle, osta Pelastakaa Lapset -järjestön kautta hätäapua lapsille tai anna Planin kautta lahjaksi lastenkirjoja pakolaisleirille.

8. Lahjakortti

Lahjakortti kahvilaan, kukkakauppaan tai leipomoon on erinomainen kiitoslahja opettajalle tai hoitajalle, jolle et halua antaa tavaraa tai jonka uskot saavan useamman suklaarasian tai kukkakimpun muilta vanhemmilta. Lahjakortin ei tarvitse olla arvoltaan suuri, pullakahvit saa alle 10 eurolla.

Huomioi kuitenkin, että kaikissa kunnissa ei välttämättä ole sallittua hankkia lahjakorttia opettajille tai päiväkodin henkilökunnalle. Espoo kielsi joulun 2018 alla rahan tai lahjakortin vastaanottamisen vanhemmilta. Vuosien varrella myös Jyväskylässä on ollut sama periaate. Oman paikkakunnan tilanne kannattaa siis tarkistaa ensin!

9. Harrastukseen liittyvä lahja

Harrastuksiin tai mielenkiinnon kohteisiin liittyvä lahja on usein mieleinen. Mikäli opettaja on lukuihmisiä, kirjalahja on hyvä valinta, tai jos ohjaaja harrastaa kalastusta, hänelle voi antaa vieheen.

10. Viinipullo

Alkoholilliset lahjat jakavat voimakkaasti mielipiteitä niin vanhempien kuin varhaiskasvatuksen sekä koulujen henkilöstön keskuudessa. Toiset ilahtuvat pienestä kuohuviinipullosta, toiset puolestaan eivät halua alkoholia lahjaksi.

Jos haluat olla varma lahjan sopivuudesta, varmista ensin hoitajalta, opettajalta, ohjaajalta tai valmentajalta, mitä mieltä hän on. Muista myös alkoholittomat versiot! Alkoholiton kuohujuoma on sekä juhlava että kaikille sopiva lahja.

Artikkelia on päivitetty 8.12.2020 siten, että varhaiskasvattaja-termi on korvattu varhaiskasvatuksen henkilöstöllä. Varhaiskasvattaja-nimitystä ei löydy opetus- ja kasvatusalalta eikä alan työehtosopimuksista.

Artikkelia on päivitetty 2.5.2024 lisäämällä ideoita listaan.

Lue myös

Kommentit (5)

On aivan älytöntä antaa lahjoja ja lahjakortteja opettajille tai päiväkodin henkilökunnalle, he saavat työstään palkkaa ja muita etuja.

Sen sijaan unohdetaan muistaa lasten kanssa palkatta työtä tekeviä esim partiossa tai muissa vapaa-ajan harrastuksissa. He uhraavat palkatta valtavan määrän vapaa-aikaansa ja työpanostaan lastenne hyväksi!

Lahjakortti on ihan paras lahja. Juuri tulin työkavereiden kanssa ravintolasta, johon perhe oli ostanut meille jokaiselle lahjakortit. Vielä on käyttämättä kahvilan lahjakortti sekä smoothie-kahvilan lahjakortti. Summat oli 7-15€ ja kaikki ilahdutti kovasti.
Itse tykkään myös esim Muumi-mukeista, Marimekon tuotteista, luomu-tuotteista. Samoin kaikesta kuluvasta.
Kaikki itse tehdyt leipomukset menee valitettavasti roskiin hygieniasyistä ja allergioiden takia. Ja alkoholia en juo.
Myös kiitos lämmittää.

Ja jutun kirjoittajalle huomio: päiväkodissa ja esiopetuksessa työskentelee varhaiskasvatuksen opettaja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja. Meistä voi käyttää yleisnimitystä päiväkodin henkilökunta (ei varhaiskasvattaja eikä ainakaan täti).

Lahjakortit tai vaikka luokan kanssa yhdessä ostettu kello ovat valitettavasti siellä kiellettyjen lahjojen listalla, joita opettajat eivät voi ottaa vastaan.

Eiköhän harrastusten ohjaajat tee vapaaehtoista työtä omasta halustaan…

Miksei muistaisi ihan kaikkia?
Lapsem kouluun kuljettavaa taksikuskia yhtälailla kuin koulun keittäjääkin.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X