Kasvatus 04.05.2018 Päivitetty 31.05.2023

Lapseni seurustelee! Mitä opettaa nuorelle parisuhteesta?

Pidit siitä tai et, lapsesi alkaa ennemmin tai myöhemmin löytää ihastuksia ja kehitellä romanttisia suhteita. Miten opettaa hänelle, millainen on hyvä ja terve parisuhde?

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Keskustelu kukista ja mehiläisistä on asia itsessään, mutta mitä muuta nuorelle pitäisi kertoa seurustelusuhteista? Yksi tärkeä keskusteluaihe on se, millainen on hyvä ja terve parisuhde. Koska teini-ikäiselle seurustelun ja ihmissuhteiden maailma on uusi eikä hän välttämättä ole varma siitä, mikä on normaalia, vanhemman rooli on kertoa se hänelle.

Millaisista aiheista puhua nuoren kanssa?

Seurusteluasioihin liittyvät keskustelut voivat tuntua hieman kiusallisilta, tosin eivät ehkä yhtä kiusallisilta kuin seksiin liittyvät aiheet. Keskusteluiden sytykkeinä voikin käyttää vaikka ajankohtaisia tapahtumia tai mediaesityksiä.

Esimerkiksi, toimiko Steve väärin Stranger Thingsin kohtauksessa, jossa hän painosti tyttöystäväänsä pussailemaan, vaikka Nancy sanoi, että hänen täytyy tehdä läksyjä? Miksi Nancy sanoi niin sen sijaan, että olisi sanonut selkeästi ei?

Muita keskustelun aiheita voivat olla muun muassa:

  •  Millaisia piirteitä hän haluaisi seurustelukumppaniltaan ja millaisia missään nimessä ei.
  • Millainen hänen mielestään on hyvä parisuhde ja millainen huono, väärinkäyttävä tai loukkaava suhde.
  • Kuinka lähisuhdeväkivalta kärjistyy ajan myötä ja miten tunnistaa sellaisen merkit.
  • Ei tarkoittaa ei.
  • Seurusteluun liittyvät paineet.
  • Miten eroja käsitellään.
lapsi seurustelee

Opeta lapsellesi myös, millaista käytöstä hänen ei tarvitse keneltäkään sietää.

Kuinka tunnistaa väkivaltainen suhde?

Tutkimusten perusteella nuoret eivät saa tarpeeksi tietoa siitä, millainen painostus ja mustasukkaisuus on liiallista seurustelukumppanilta, ja mihin se voi pahimmassa tapauksessa johtaa. Jotta nuori osaa tunnistaa riskit henkiseen tai jopa fyysiseen väkivaltaan, keskustele hänen kanssaan parisuhteen rajoista. Huonon suhteen tunnusmerkkejä voivat olla esimerkiksi:

  • Seurustelukumppani vartioi jatkuvasti, missä hän on.
  • Seurustelukumppani haluaa päättää, millaisia vaatteita hän käyttää.
  • Seurustelukumppani ei halua, että hän tapaa ystäviään.
  • Seurustelukumppani nöyryyttää häntä tai pahoittaa toistuvasti ja tarkoituksellisesti hänen mielensä niin, että se vaikuttaa hänen arkeensa ja käsityksiinsä itsestään.
  • Hän pelkää seurustelukumppaniaan.

Ei tarkoittaa ei

YouTubesta löytyy mainio video nimeltään ”Consent — it’s as simple as tea”, jossa selitetään, ettei ketään tule pakottaa juomaan teetä, jos tämä ei tahdo. Ei pidä ärsyyntyä, jos tarjoaa jollekin teetä, mutta hän kieltäytyy. Saa kieltäytyä juomasta teetä, vaikka se olisi jo kupissa. Jos ihminen on tajuton, hän ei halua teetä.

Samoin on seksin suhteen. Seksiin vaadittava suostumus tulee selittää selkeästi ja samalla tavalla sekä tytöille että pojille. Jos toinen on taju kankaalla, silloin ei ruveta sekstailemaan, eikä ole pakko harrastaa seksiä vain siksi, että treffikumppani tarjosi illallisen.

lapsi seurustelee

Kohtele puolisoasi kuten haluat lapsen oppivan parisuhteesta.

Sinä olet lapsesi roolimalli

Paras tapa vaikuttaa siihen, että lapsesi valitsee kunnollisen kumppanin ja päätyy onnelliseen suhteeseen, on elää onnellisessa suhteessa itse. Oma rakkauselämäsi, oli se sitten hyvää tai huonoa, on ensimmäinen malli ihmissuhteista, minkä lapsesi saa.

Tutkimusten mukaan muun muassa eronneiden vanhempien lapsilla on negatiivisempi käsitys avioliitosta ja he ovat vähemmän optimistisia sen suhteen, että heillä itsellään tulisi olemaan pitkä ja hyvinvoiva avioliitto. Eroperheiden lapsilla on myös suurempi todennäköisyys erota itse.

Lisäksi pojat, jotka ovat todistaneet vanhempiensa välistä väkivaltaa ovat todennäköisemmin väkivaltaisia omaa seurustelukumppaniaan kohtaan. Tällaiset asenteet liittyvät tiiviisti niihin arvoihin, joita nuori saa kotoa. Joka tapauksessa seurustelusta ja romanttisista suhteista kannattaa jutella nuoren kanssa.

Millainen sitten on hyvinvoiva parisuhde?

Hyvä parisuhde rakentuu luottamukselle ja kunnioitukselle. Terveessä parisuhteessa olo tuntuu hyvältä ja turvalliselta, ei pahalta ja pelokkaalta. Oli nuoren seurustelusuhde sitten viikon tai elämän mittainen, näillä asioilla on merkitystä. Kerro se hänelle ja osoita myös, että olet hänen tukenaan niin hyvässä kuin pahassa.

Lähde: SteadyHealth

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X