Kasvatus 24.11.2018 Päivitetty 29.01.2021

Lapsi ei nuku tarpeeksi ­– miten lisätä yön pituutta?

Kaksplussan lukija haluaisi asiantuntijalta apua, miten lapsen saisi nukkumaan riittävästi yön aikana.

Teksti
Toimitus
Kuvat
istock

Kysymys: Yritämme saada 7-vuotiaamme ajoissa nukkumaan, mutta se on hankalaa, kun tuntuu siltä, ettei iltavillistä tule loppua. Aamulla sitten lapsi on ihan väsynyt – varsinkin koulupäivinä. Viikonloppuisin pää nousee tyynyltä jo ennen seitsemää, joten ei hän kuitenkaan niin väsynyt ole, että keräisi unta varastoon, kun siihen on mahdollisuus. Miten saisimme edes arki-illat rauhoittumaan?

Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Koululaisen arki on aidosti raskasta. Koulu on jännittävä paikka varsinkin ekaluokkalaiselle. Tämä väsyminen arjesta voi näyttäytyä myös vilkkautena. Riittävä uni ja lepo on pikkukoululaiselle siis todella tärkeä asia! Onko lapsi saanut riittävästi liikuntaa, ulkoilua ja terveellistä ruokaa päivän aikana? Arjessa huono verensokeritasapaino ja liian lyhyet lepohetket lisäävät vilkkautta.

Lasten ylivirittyneisyyteen voi vaikuttaa myös päivän rytmittömyys. Koululainen hyötyy aika tylsästä arjesta: läksyt, ulkoilu, päivällinen, kotihommat ja lopuksi iltatoimet. Siksi liialliset arjen harrastukset voivat kuormittaa ja virittää lapsia liikaa, vaikka ne olisivat kuinka mieluisia.

Entä onko illassa jotain villitsevää, joka hidastaa nukahtamista? Pelaako lapsi illalla digipelejä? Ne virittävät lapsen mieltä turhaan. Entä viikkorytmi? Kohtaako lapsi rauhassa vanhempiaan? Lapset ovat äärettömän taitavia ”tankkaamaan” yhdessäoloa sillä, että heräilevät aikaisin aamulla ja menevät myöhempään nukkumaan, koska kokevat, että yhteistä aikaa on liian vähän.

Lapsen kanssa voi harjoitella myös oman rytmin säätelyä. Voitte piirtää tai leikata lehdestä kuvat nopeasta ja hitaasta eläimestä ja kiinnittää ne seinälle. Kun ilta alkaa mennä villiksi, voi lapselle osoittaa nopeaa eläintä ja kertoa, että uni ei tule tällä tahdilla, mutta jos siirrytään leikkimään hidasta eläintä, ilta sujuu paremmin.

Juttu julkaistiin Kaksplussassa 9/2018.

 

väestöliiton psykologi suvi laru

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X