Kasvatus 12.09.2018 Päivitetty 27.05.2024

Lapsi pureskelee kynsiään, miten sen saa loppumaan? ”Ei pahanmakuisia kynsilakkoja”

Onko lapsi alkanut purra kynsiään? Mistä se johtuu ja mitä sille voi vanhempana oikein tehdä – vai tarvitseeko tehdä mitään?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kynnet eksyvät pienten lasten suuhun helposti. Kun lapsi alkaa pureskella kynsiään, näkee aikuinen helposti punaista – pöpöjä!

Kynsien pureskelua pidetään usein vain huonona tapana, joka saa kynnet näyttämään rumilta. Vanhempi alkaakin helposti vahtia sitä, milloin kynnet löytävät taas tiensä lapsen suuhun, ja se alkaa nopeasti rasittaa koko perhettä.

Kun kieltäminen ei tunnu tehoavan, onko turvauduttava takavuosien klassikkoon, Kynneliin vai onko muita vaihtoehtoja?

Kynsien pureskelu voi olla vain kehitysvaihe

Kun lapsi pureskelee kynsiään, on aikuisen lähdettävä uteliaana pohtimaan sitä, mistä on kyse ja mistä tapa voi johtua, kertoo Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, psykoterapeutti Suvi Laru.

– Kynsien pureskelulle ei ole mitään yksiselitteistä syytä. Aikuisen onkin tärkeää miettiä sitä, missä tilanteissa se tulee esille.

Tapa on pienille lapsille melko tavanomainen, ja voi mennä myös lapsen kasvaessa itsestään ohi.

– Kynsien pureskeluun kannattaa vanhempana suhtautua lähtökohtaisesti rauhassa. Lapset tutkivat omaa kehoaan, ja kynsien pureskelu voi olla osa tätä kehitysvaihetta, Laru toteaa.

Älä syyllistä lasta, vaikka tapa turhauttaisi

Kynsien pureskelu voi olla yleinen oheistoiminto niin lapsille kuin aikuisille esimerkiksi silloin, kun jokin asia jännittää tai stressaa: toinen voi nyplätä vaatetta, toinen laittaa sormet suuhun.

Lasta onkin tärkeää olla nolaamatta tai syyllistämättä tavan vuoksi.

– Lapselle voi aluksi muistuttaa nätisti ja rauhassa, ettei kynsiä pureskella. Jos tapa jatkuu, voi kysyä, onko lapsi itse huomannut pureskelevansa kynsiään, Laru ehdottaa.

Kynnet voivat myös tulehtua, jos niitä puree liikaa. Lasta voi auttaa toteamus siitä, että kynsiin voi alkaa sattua, jos niitä puree poikki.

– Lapsen kanssa kannattaa yhdessä tuumin pohtia, mitä tehdä, jos jännittää, ja keksiä yhdessä muita tapoja jännityksen käsittelyyn.

Kynsien pureskelun estämiseksi löytyy myös pahanmakuisia kynsilakkoja, ja jotkut vanhemmat käyttävät jopa chilijauhetta, mutta niiden puolesta Laru ei liputa.

– Niiden toimivuudesta ei ole selkeää tietoa. Kannustaisin vanhempia auttamaan lastaan oppimaan ja myös muistamaan, että tämäkin on tapakasvatusta.

Kun vanhempi huomaa lapsen pureskelevan kynsiään, aikuinen helposti turhautuu ja haluaisi saada tavan loppumaan mahdollisimman nopeasti.

Aikuisen ei tulisi kuitenkaan yrittää lopettaa pureskelua kovin ottein.

– Tavasta kannattaa olla enemmänkin utelias, sillä lapsi ahdistuu itse jos huomaa, että tilanne vaivaa aikuista. Tavalle täytyy luoda muita vaihtoehtoja, ja siitä pyritään yhdessä pois auttamalla lasta, Laru summaa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X