Kasvatus 19.03.2020

Matalapalkkaiset naiset pitävät nyt Suomea pystyssä: ”Tänään menen töihin, otan syliin, lohdutan ja niistän ne nenät”

Päiväkodin työntekijän Facebook-kirjoitus kiteyttää varhaiskasvattajien tilanteen: töihin mennään ja lapset hoidetaan koronasta huolimatta, pienellä palkalla.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock
5 kommenttia

Koronavirus on ajanut suuren osan suomalaisista työpaikoiltaan kotiin etätöihin, mutta kaikkea työtä ei vain voi tehdä etänä.

Helsinkiläisessä päiväkodissa työskentelevän Jenni Korhosen keskiviikkona jakama teksti varhaiskasvattajien Facebook-ryhmässä on tästä loistava muistutus.

Tänään on päivä, jolloin puoli Suomea sulkeutuu. Minä menen töihin, koska lastenhoitajan työtä ei voi tehdä etänä. Tänään en vältä kontakteja vaan otan syliin, lohdutan, leikin, laulan ja nauran sekä tarvittaessa niistän ne nenät, niin kuin aina ennenkin”, Jenni kirjoittaa.

Päiväkodin arjessa suositus siitä, että ihmisiin pitäisi pitää metrin turvaväli, on täysin mahdoton toteuttaa. Varhaiskasvattajat asettavat itsensä päivittäin alttiiksi koronavirukselle, kuten kaikille muillekin taudeille.

”Pienipalkkaiset alat ovat kansakunnan selkäranka”

Jennin kirjoitus tuo esiin myös sen, että naisvaltaiset ja matalapalkkaiset alat pitävät nyt Suomea pystyssä ja mahdollistavat sen, ettei yhteiskunta ajaudu täyteen kaaokseen.

Jos päiväkodit olisivat kiinni, lääkärit, sairaanhoitajat ja muut kriittisen työn tekijät eivät pääsisi töihin. Myös moni yritys joutuisi entistä suurempiin vaikeuksiin, jos kaikki taaperoiden vanhemmat joutuisivat ottamaan lapsensa kotiin ja käytännössä tekemään töitä joko puolittain tai ei lainkaan.

Meidän tehtävänä on luoda turvaa lapsille. Otan kaikki ne lapset vastaan, jotka päivähoitoon tuodaan, ja kiitän niitä vanhempia, jotka arkensa uudelleen järjestivät ja pitävät lapsensa kotona. Näin teen joka päivä, samoin tekee kollegat ympäri maan. Pyörien on pyörittävä ja nyt meitä pienpalkkaisia naisvaltaisia aloja tarvitaan olemaan kansakuntamme selkäranka”, Jenni kirjoittaa.

Hän toivoo, että varhaiskasvattajien tekemää työtä alettaisiin vihdoin arvostaa myös konkreettisesti.

Toivon että tämä myöhemmin näkyy myös palkkauksessamme, ei pelkissä puheissa. Kaikkien meidän panostamme tarvitaan ja minä menen hoitamaan oman hommani. Pidetään huolta toisistamme”, Jenni jatkaa.

Jennin kirjoittama teksti on kerännyt ryhmässä jo tuhansia tykkäyksiä ja saanut paljon kommentteja.

– Kiitos on tuntunut hyvältä ja itse olen ihmeissäni, kuinka paljon tekstini on saanut palautetta. Tiedän, että kaikki me vaka-alan ammattilaiset olemme samassa tilanteessa. Hoidamme työmme, kun meitä tarvitaan ja koitamme luoda perusarkea lapsille, vaikka heitä vähän onkin. Koska rutiinit tuovat lapsille sen turvallisuuden vaikka ympärillä kaikki muuttuu, Jenni kertoo Kaksplussalle.

Jenni hoitaa helsinkiläisessä päiväkodissa pääsääntöisesti 3–5-vuotiaita-lapsia.

Lue myös: Näin koronatilanne näkyy päiväkodeissa: ”Vain kolmasosa lapsista paikalla”

Kommentit (5)

Hienoa Jenni, että ylpeänä esittelet omaa työtäsi ja toivot päättäjien näkevän kuinka tärkeää se matalapalkkainenkin työ nyt on! Muidenkin pitäisi ottaa mallia! Ei kukaan enää ajattele, että se on toisilta pois tai toisten työn vähättelyä, eihän? Varhaiskasvatuksessa lapsia opetellaan kehumaan itseään, löytämään omia vahvuuksia ja antamaan positiivista palautetta muille. Malli tulee kasvattajilta. Ja Jennin sanoin: Pyörien on pyörittävä! Eli vanhemmat, siivoojasta lääkäriin, tehdään tärkeää ja hienoa työtä kaikki, lapset kyllä hoidetaan.

Taas tämä käsitys, että etätyöläiset ei tee työtä, vaan makailevat kotona sohvalla kun matalapalkkaiset pyörittää yhteiskuntaa. Ensinnäkin lähes koko Suomi tekee töitö, suurin osa vain etänä. Jos ne korkeapalkkaiset lopettaa työnteon, niin mistä verorahat? Ja entä keskituloiset? Kyllä jo terveydenhuollon, ruuanvalmistuksen ja opetuksen ja muiden kriittisten töiden tekijöitä on paljon keski ja korkeapalkkaisia. Kuin myös matalapalkkaisia etätöissä. Moni muu myös koskettaa ihmisiä (lähes koko kauneudenhoito, hyvinvointi jne,) puhumattakaan kuinka moni tapaa työssään ihmisiä. Ei ne kaikki tule syliin, einä niiden nenää tarvi niistää, mutta usein annetaan esitteitä, papereita ja kyniä. Nyt meillä on virus, joka on useinmiten tullut nimenomaan ulkomailta ja joukossa on ollut paljon lääkäreitä, johtajia jne.

Kolme sanaa…tai oikeastaan vain yksi koska on yhdyssana: ammatinvalintakysymys.

Kirjoituksessa kuvattiin omaa työtä päiväkodissa, kun ne pidetään auki koronasta huolimatta. En kokenut, että hän yritti nostaa yhtä ammattiryhmää?

On väärin muitakin matalapalkkaisia naisia kohtaan nostaa itsensä eriarvoiseen asemaan.
Kaikkien työt on ihan yhtä tärkeitä.
Siivoojan työn tärkeys nyt Koronan aikana on äärimmäisen tärkeää.
Lian keskelläkö nämä hoitavat turvallisesti?
Ruoanvalmistustyöt yhtä lailla?
Naisvaltaiset alat on raskaan työntekijöitä täynnä ja huonoilla palkoilla.
Kauanko ylimmät virkamiehetkään selviää ilman em. Töiden tekijöitä hukkumatta likaan, nälkään ja tauteihin mm.
Naisten palvelu ja hoiva-aloilla pitäisi yhdessä noysta vaatimaan palkkoihinsa korotusta, eikä nostaa omaa Napaansa toista tärkeämmäksi.
Maksajina on palvelujen käyttäjät ja yhteinen hyvinvointi.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X