Kasvatus 01.11.2019 Päivitetty 18.08.2023

Minkä ikäisenä lapsi osaa auttaa eri kotitöissä? Kysyimme vanhemmilta: ”2-vuotias vie vaatteensa kaappiin”

Harva muksu alkaa oma-aloitteisesti tehdä kotitöitä, ainakaan niin oikeaoppisesti, ettei lopputuloksena ole sotku. Vaan mitä pitempään tekee itse kaiken, sitä vaikeampaa voi olla lasten tottuminen kotitöihin.

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Voi olla parasta aloittaa kotitöiden jako pienestä pitäen, jolloin siitä tulee lapsille itsestäänselvyys. Jo puolitoistavuotias osaa olla avuksi esimerkiksi tavaroiden poimimisessa ja paikasta toiseen toimittamisessa.

Kysyimme vanhemmilta onnistuneita tosielämän esimerkkejä siitä, mitä lapselta voi missäkin iässä alkaa pyytää.

 2–3-vuotiaana: Tiskikoneen lajittelu on palapeli

“Lapset on otettu kotitöihin mukaan heti kun on rätti, tiskiharja tai pölyhuiska pysynyt kädessä. Siis leikin varjolla auttamaan.“

“Kotitöihin totutus alkoi kaksivuotiaana tiskikoneen ruokailuvälinekorin tyhjentämisestä. Tytöt oppivat nopeasti suoriutumaan palapelistä: haarukat yhteen, isot lusikat toiseen lokeroon ja pikkulusikat kolmanteen. Terävät veitset äidin pitää toki ensin muistaa poimia korista pois.”

Milja ja Jalo ovat siivonneet omat lelunsa kaksivuotiaasta asti joka päivä. Lääkärilelut omaan laatikkoon, junaradan palaset omaan laatikkoon ja niin edelleen. Ulkoleluille on omat laatikot ja sielläkin siivotaan joka ilta, samoin pyykkinsä vievät itse pyykkikoriin. Isin työhuoneen siivouksesta vastaa kuitenkin isi itse ja siellä on välillä lasten leluja monta viikkoa.”

Lue myös: Miksi kotitöiden jako ei mene tasan? Tutkija: Rusinapullaisä hauskuuttaa lasta ja pakoilee imuria

“Poikani Vir on saanut kolmivuotiaasta saakka siivota lelunsa lelukoriin, palauttaa kirjat kirjahyllyyn sekä viedä viikattujen vaatteitten pinot vaatekaappiin.”

“2-vuotias Enni vie omat vaatteensa kaappiin ja siivoaa huonettaan isosiskoja matkien.”

“Puutarhatyöt ovat hoituneet molemmilta lapsiltani jo 2-vuotiaana. Edettiin kukkien kastelusta taimien istuttamisen kautta kitkemiseen ja sadonkorjuuseen, kun meillä kasvatetaan aika paljon omaa vihannesta.”

“1-6 -vuotiailla lapsillani ei ole kotitöitä, koska en jaksaisi kulkea perässä parantelemassa lopputulosta. Siksi teemme yhdessä. Jokainen osaa auttaa. Roskapussien vienti, lusikkakorin tyhjennys, astianpesukoneen täyttö, lelujen keräys ja likatahrojen pyyhkiminen ovenkarmeista tai seinistä ovat lempipuuhaa.”

Kotitöiden jako 4–6-vuotiaana: Imurin varteen

“Noin 4-vuotiaasta olen alkanut vaatia kotitöitä. Siihen saakka ne ovat olleet vapaaehtoisia. Emppu siivoaa huoneensa ja omat jälkensä ylipäätään ympäri kämppää. Imuroi rikkamurilla välillä esimerkiksi eteistä, jos pyydän.”

“Nyt 4-vuotiaana Daniel imuroi jo koko huushollin jos innostuu!”

“Lukemaan oppinut lapsi voi jo varhain kokata itse. Opin tämän, kun kolme eskarilaiskaverusta leipoivat yhdessä mustikkapiirakan ihan vain reseptikirjaa seuraamalla. Yksi kaveruksista osoittautui kokeneeksi leipuriksi ja opasti muita. Minä valvoin kuuman uunin käyttöä, mutta tosi hyvin tytöt osasivat itsekin varoa.”

“Tytöille tulee tappelua oman huoneen siivouksesta kun on kolme tyttöä samassa huoneessa. Tytöistä keskimmäinen, 4-vuotias Peppi, osaa jo paitsi siivota hyvin, myös tyhjentää kuivausrummun.”

“Kotitöiden jako alkoi ihan luonnostaan leikki-iässä, siitä asti kun ovat hoksanneet, miten muut perheessä toimivat. On hyvä juttu, ettei tee asioista numeroa. Ei lahjontaa tai kiristystä, vaan omalla esimerkillä ohjaa, että kotijutut on luonnollisia asioita ja ne voi tehdä hyvällä flowlla.”

kotitöiden jako

Minkä ikäisenä lapselta voi vaatia eri kotitöitä?

Minkä ikäisenä kotitöitä? Koululaisena vakituisesti

“9-vuotias on vastuussa lemmikkieläinten vedestä ja siivoaa välillä häkkiä.”

Eetu on nyt 9 ja huolehtii kissan vessojen putsauksista, imuroi koko kämpän jos pyydän ja tyhjentää tiskikonetta. Hän myös pilkkoo aineksia ruokiin ja nauttii siitä hirveästi. Oman huoneensa siivouksesta hän on tosi tarkka, pyyhkii pölytkin. Vaihdoimme juuri hänen huoneensa järjestystä hänen omasta pyynnöstään ja tulikin parempi kuin ennen.”

“Kaikki neljä lasta saivat 7-vuotiaina vakituiset työt. Viikko- tai kuukausirahalla kotihommat vakiintuivat sopivalle tasolle. 12-vuotias imuroi koko talon läpi kerran viikossa, kastelee kasvihuoneen ja siivoaa huoneensa. Joskus pidämme suursiivouksen ja silloin kaikki tekevät ihan kamalasti kotihommia, mutta siinä auttaa se, että yhdessä häärätään. Sitten ollaan ihan tyytyväisiä tulokseen.

“Luulen, että oma asenteeni kotitöitä kohtaan on vaikuttanut siihen, ettei siivoaminen ei kauheasti kiinnosta lapsiakaan. 11- ja 8-vuotiaat lapset lähinnä siivoavat omat astiansa tiskipöydälle ja ruuantähteet biojätteeseen. Jos sotkevat jotain vaikka kaatamalla lasin, siivoavat sen. Joskus vievät roskat tai hakevat postin. Toinen pitää oman huoneen siistinä, toista ei kiinnosta.”

“En ole antanut tiettyä kotityövastuuta ala-asteen myöhempää puoliskoa käyville tyttärille, kun he osaavat auttaa kaikessa ja yllättää minut. Keittiö säihkyy yllättäen tai eteisessä ovat kengät järjestyksessä ja olkkarissa kaikki paikoillaan – tai sitten ruoka on valmiina! Aina ei ole näin, usein teen kaiken yksin. Mutta tuntuu hyvältä, kun halu tehdä lähtee heistä itsestään.”

Yläkoululainen kykenee kyllä, jos viitsii

“Meillä ei olekaan koskaan tehty sen kummempaa numeroa siitä, minkä ikäisenä kotitöitä aletaan tehdä. Me kaikki viihdytään siistissä kodissa, joten on yhteinen asia pitää päivittäin siisteyttä yllä. Lapsille on opetettu, miten astiat laitetaan pesukoneeseen ruokailun päätyttyä ja raivataan pöytä yhdessä. Meillä kaikki haluavat kokata!”

“15-vuotiaan esikoistyttären kanssa ollaan päästy siihen, että hän siivoaa oman huoneensa, ripustaa pyykkejä ja tyhjentää tiskikonetta. Pari kertaa viikossa hän siivoaa lemmikkiemme häkkiä. Teoriassa toivoisin nykyistä enemmän osallistumista, mutta joskus en jaksa pyytää vaan tulen tehneeksi hommat itse.”

“Teemme lauantaisin koko perheen viikkosiivouksen. Silloin 16-vuotias Touko on varannut itselleen vessojen pesun sekä kaikkien peiliovien pyyhinnän. 15-vuotias Silja siivoaa keittiön tasot, altaan ja hanan sekä tahrat kaapinovista ja välitilan lasista. Hän myös puistelee sohvatyynyt ja rullaa sohvan tarrarullalla. Arkipäivinä Toukon ja Siljan kanssa on sovittu puolen tunnin kotityöaika. Se käsittää esimerkiksi ruoanlaittoa, pyykkihommia, ruohikon leikkausta ja pikkusisarusten hoitoa.”

“Yläasteikäiset Linnea ja Katariina saavat itse valita päivän kotityön niistä, joille on kulloinkin tarvetta. Esimerkiksi aterian valmistus koko perheelle, kauppareissu, eteisen ja olkkarin siivous vieraskuntoon, pyykkien vieminen kuivumaan… Jotain sellaista kummankin pitää tehdä joka päivä, mistä on hyötyä muillekin kuin heille itselleen. Jos he eivät valitse oma-aloitteisesti, äiti määrää!”

Lue myös

Kommentit (1)

Ei mitään tiettyä ikää aloittaa kotihommia. 1v esim purki tiskejä koneesta ja veteli märät pyykit koriin. Nyt se on 12v ja osaa monenmoista. Joutuu kyllä nykyään pitämään sen käskyn että osallistuttava jos haluaa pelata tms. Mitään vakituista hommaa hänellä ei ole, paitsi lemmikkinsä ruokinta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X