Mistä vauvat tulevat? 6 neuvoa, kuinka vastata lapselle
Kaikki vanhemmat tietävät, että lapsi alkaa ennen pitkää kysellä lisää intiimialueistaan, vauvoista ja seksistä. Miten kertoa lapselle lisääntymisestä?
Mistä vauvat tulevat, kysyy lapsi usein silloin, kun äidin vatsa alkaa kasvaa.
Toisaalta lapset kuulevat päiväkodissa ja kerhossa erilaisia tulkintoja siitä, miten lapsia tehdään – tämä saattaa herättää kysymystulvan kotona.
Miten kertoa lapselle siitä, mistä vauvat tulevat?
1. Älä anna liikaa informaatiota
Kuuntele, mistä asiasta lapsi haluaa tietää lisää ja kysy, mitä hän tietää tai ajattelee asiasta ennakkoon. Lapsen vastauksesta saa hyvän käsityksen siitä, minkä tasoiseen tietoon hän on valmis.
Lapselle kannattaa kertoa asioista aina ikätasoisesti. ”Olet liian pieni puhumaan siitä” ei ole sopiva vastaus minkään ikäiselle lapselle.
Nelivuotiaan kysellessä mistä vauvat tulevat, ”äidin mahasta” voi olla vastauksena täysin riittävä. Myöhemmin lapsen uudelleen kysellessä vastausta voi tarkentaa taas ikään sopivalla tavalla.
2. Kerro rehellisesti, mistä vauvat tulevat
Kerro vastauksesi rehellisesti. Satutarinat haikaroista tai vastaus, että lapset tulevat pyllystä, voivat tuntua lapsesta myöhemmin petkutukselta.
Kun lapsi tajuaa tulleensa huijatuksi, se voi nolottaa tai suututtaa lasta. Myös lapsen leikkitoverit voivat nauraa lapsen satujutuille.
Lisäksi lapsi voi hävetä sitä, että tuli kysyneeksi asiaa, josta ei voi puhua. Tämä voi aiheuttaa häpeää, jonka vuoksi lapsi voi alkaa arastella mieltään askarruttavien kysymysten esittämistä.
3. Pidä keskustelu yleisellä tasolla ja neutraalina
Kun kerrot asioista totuudenmukaisesti, varo jakamasta asioita, joita lapsi ei osaa käsitellä.
Asioista ei tarvitse kertoa omakohtaisesti. Pidä vastaukset yksinkertaisina ja muista, että totuuttakin voi kertoa tarinan muodossa.
Jos vastauksesi alkaa mennä huumorin puolelle, se voi tuntua lapsesta hämmentävältä. Lapsi ei tiedä, mikä aiheessa on hauskaa tai vaivaannuttavaa.
Jos lapsi vaikuttaa hämmentyneeltä, jää tuijottamaan hiljaisena tai alkaa kysellä asioita, jotka menevät jo ohi varsinaisen aiheen, tiedät, että lapsi on saamassa liikaa tietoa, jota hän ei kykene vielä käsittelemään.
4. Ole lapsen ensimmäinen, luotettava tietolähde
Riippuu lapsesta, minkä ikäisenä lisääntymiseen liittyvät asiat alkavat kiinnostaa ja herättää kysymyksiä.
Lapsen uteliaisuutta ja tiedonjanoa ei saa paheksua. Lapsen tulee saada käsitys, että hän voi kysellä avoimesti asioista turvallisilta ja luotettavilta aikuisilta lähipiirissään.
Kun asiasta keskustelee lapsen kanssa ajoissa, ei seksuaalikasvatus jää lapsen ikätovereiden varaan. On parempi kertoa lapselle lisääntymisestä ja aikuisten välisen läheisyyden luonteesta itse haluamallaan tavalla.
5. Jos puhe on siirtymässä seksiin, pysy rauhallisena
Siihen mistä vauvat tulevat on kaksi näkökulmaa. Tekninen puoli, eli vauvojen aikaansaaminen voi olla helpompi selittää kuin tapahtuman seksuaalinen puoli.
Jos lapsi kyselee seksistä, myös tätä aihetta voi lähestyä pehmeästi.
Kerro vaikkapa, että seksi on aikuisten erityistä yhdessäoloa. Että se on hellyyttä, lähekkäin oloa, pussailua ja halailua, jota aikuiset voivat haluta tehdä, kun tykkäävät toisistaan tai rakastavat toisiaan.
Tärkeää on painottaa, että se on aikuisten juttu, joka tuntuu heistä hyvältä ja jota voi tehdä, jos kumpikin niin haluaa.
Lapset ymmärtävät yllättävän hyvin, että aikuiset ovat erilaisia kuin lapset, ja että heitä kiinnostavat eri asiat kuin lasta.
Tärkeintä on pysyä tässäkin keskustelussa rauhallisena ja varmana, sillä lapsi huomaa, jos vanhempi vaikuttaa vaivaantuneelta. Tästä voi saada käsityksen, ettei saisi edes puhua mistä vauvat tulevat.
+ 6. Monenlaiset tavat saada lapsia
Lapsia voi saada monella eri tavalla: yhdynnän lisäksi keinohedelmöityksellä, adoptiolla tai sukusolujen luovutuksella. Lapselle voi kertoa, että aikuiset voivat lahjoittaa vauvansiemeniä myös toisille aikuisille, joilla niitä ei ole.
On hyvä opettaa, että lapsen saamiseksi voi käyttää monenlaisia keinoja. Tärkeintä on kertoa lapselle, että kaikki tavat, joilla lapsi voi tulla perheeseen, ovat arvokkaita.
Lähteet: Väestöliitto, Scarymommy
Jaa oma kokemuksesi