Kasvatus 04.03.2016 Päivitetty 09.08.2021

Mitä tehdä, kun sisarukset riitelevät koko ajan? Perheterapeutti vastaa

Mikä neuvoksi, jos sisarukset tappelevat, riitelevät tai nahistelevat jatkuvasti? Perheterapeutti Essi Juvakka neuvoo.

Teksti
Essi Juvakka
Kuvat
123RF

”Meillä on nelivuotias tyttö ja kaksivuotias poika. Tuntuu, etteivät he tee muuta kuin tappelevat keskenään. Hetken aina leikkivät sovussa, mutta hetki kun menee, niin jo huudetaan, että se teki sitä ja se tätä. Tyttö haluaisi olla yksin ja leikkiä rauhassa. Ei onnistu. Ja kun ottaa pojan mukaan leikkiin, ei onnistu sekään. Tyttö on rauhallinen ja kärsivällinen, poika äkkipikainen, aggressiivinenkin ja uhman kourissa. Pitäisikö lasten antaa selvittää riitansa itse vai laittaa heidät eri huoneisiin?”

Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa: Sisarusten välinen nahistelu ja raivostuttava jatkuva tappeleminen kuuluvat lapsiperheessä asiaan, olivatpa lapset minkäikäisiä tahansa.

Vanhemman näkökulmasta tämä on kuitenkin ärsyttävää poliisina olemista. Koska lapsillanne ikäero on noinkin suuri, on tärkeää löytää kummallekin omaa ikätasoaan vastaavaa tekemistä ja aktiviteettejä.

Kerrot, että tyttösi on rauhallinen ja poikasi äkkipikainen. Pidä kuitenkin mielessäsi, että helposti me vanhemmat ajattelemme rauhallista lasta taitavampana sosiaalisissa suhteissa, vaikka todellisuus saattaa olla se, että sisko tekee kiusantekoa sinun silmiesi ulottumattomissa, vaikka näytteleekin kilttiä tyttöä.

Myöskään kaksivuotias ei saa satuttaa siskoaan, ja se on tehtävä määrätietoisesti selväksi.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen sisarukselle

Erota sisarukset hetkeksi toisistaan

Parhaiten vallitsevan sotatilan saisi nyt purettua siten, että lapset leikkisivät mahdollisimman vähän yhdessä seuraavan parin viikon aikana, ja että heille löytyisi ulkopuolisia kavereita ja myös yksin puuhasteltavia asioita. Olisiko tämä mahdollista järjestää? Ikäistä seuraa kun äiti ja isä eivät kykene koskaan korvaamaan.

Lapsille voisi pyytää kavereita leikkimään ja sijoittaa heidät erikseen toisistaan. Näin alkaisi varmasti myös oman sisaruksen leikkiseura tuntua vaihteeksi ihan mukavalta, kun he molemmat huomaavat, että suhtaudut jatkuvaan tappelemiseen vakavasti.

Kun lapset saavat ikäistään seuraa, eivät odotukset kotona ole myöskään enää niin suuret. Löytyisikö kummallekin samanikäinen leikkikaveri ainakin kerran viikossa?

Lue myös: Näin tuet lapsen sosiaalisia taitoja

Saavatko lapset tarpeeksi aikuisen huomiota?

Joskus lapset myös hakevat vanhempiensa huomiota tappelullaan ja riehumisellaan. Voisiko myös tästä olla kyse? Jos lapsi ei saa huomiota positiivisella käytöksellä, hän käyttäytyy ”huonosti”, jotta saa vanhemman reagoimaan.

Hyvä konsti saada tappelua vähenemään on myös antaa molemmille lapsille kahdenkeskistä aikaa vanhemman kanssa. Voisitte miettiä, miten tämä toteutuisi perheessänne parhaiten. Lyhytkin hetki, puoli tuntia, voi riittää, kunhan sitä annetaan tasapuolisesti molemmille.

Nukkuvatko molemmat lapset vielä päiväunia? Onko tytön kanssa mahdollista tehdä jotain isojen tyttöjen juttuja pikkuveljen päiväuniaikaan? Jos perheestänne löytyy isä, olisi myös hyvä antaa lapsille omaa aikaa toisen vanhemman kanssa aina vuorotellen. Välillä äiti ja pikkuveli ja isä ja isosisko voisivat tehdä kahdestaan jotain ja vastaavasti välillä pareja vaihtaen. Näin kumpikin lapsi saisi tarvitsemaansa jakamatonta huomiota.

4- ja 2-vuotiaat harvoin vielä osaavat sopia riitojaan itse, joten siihen tarvitaan vanhempaa mukaan. Myös perinpohjainen riidan syyn selvittely on usein turhaa. Parasta on kerrata vanhempana yhä uudelleen hyvän leikin sääntöjä ja erottaa heidät hetkeksi omiin leikkeihinsä.

Jokaiseen sisarussuhteeseen liittyy sisaruskateutta. Se on varsin normaali ja tavallinen ilmiö jokaisessa perheessä. Teidänkin lapsenne käyvät keskenään kisailua vanhempien rajallisesta ajasta, huomiosta ja rakkaudesta.

Lue myös: Näin käännät sisaruskateuden vahvuudeksi

Palkitse hyvästä käytöksestä

Voisit myös kokeilla 10 kohdan tarraruudukkoa, johon aina laitetaan tarra, kun päivä on mennyt kivasti yhteisleikkien osalta. Tarran voisi aina jompikumpi vuorotellen liimata vaikka iltapesujen aikaan ja kun ruudukko on täynnä, voidaan tehdä yhdessä jotain kivaa: mennä uimaan, käydä retkellä tai syödä jäätelöannokset.

Jaksa myös uskoa siihen, että sopuisammankin yhteisleikin aika vielä tulee. Et ole tälläkään hetkellä Suomen ainut poliisiäiti!

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

Lue myös Essin muut neuvot:
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X