Kasvatus 14.04.2017 Päivitetty 21.04.2020

Miten jaan aikani lasten kesken tasapuolisesti? Psykoterapeutti vastaa

Ajan jakaminen lasten kesken voi repiä hermoja etenkin, jos vanhempi on itse väsynyt. Lue psykoterapeutin neuvot.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
iStock

Kysymys: ”Miten jakaisin aikaani kaikille kolmelle lapsellemme, kun pienin vie sitä eniten, hermoja samoin? Isommat lapset ovat nyt 5- ja 3-vuotiaat, kuopus 10 kuukautta. Olen kotona lasten kanssa, mies on töissä.”

Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: On tärkeää pohtia, kuinka vanhempana jakaa huomiota kaikille lapsille. Jos perheessä on kaksi aikuista, molemmilla vanhemmilla olisi hyvä olla ajoittain omaa kahdenkeskistä aikaa jokaisen lapsen kanssa. Lapset tarvitsevat kokemuksen siitä, kuinka äiti on kanssani ja kuinka isä on kanssani.

Lapsen etu on, että hän saa aikuiselta joskus jakamatonta huomiota. Huomion tarve isommilla lapsilla voi joskus tehdä arjesta hankalaa, ja myös kiukuttelu ja uhmakohtaukset voivat tuntua vanhemmasta haasteellisilta.  Vanhempien tulee pohtia, mitkä asiat on milloinkin mahdollista toteuttaa.

Apu helpottaa ajan jakamista

Ajan jakamista helpottaa vanhempien tasapuolinen työnjako ja vaikkapa sukulaisten antama apu. Osallistuuhan perheen isä vauvan hoitoon kotona ollessaan? Voiko verkostoja tai isovanhempia pyytää avuksi? Voiko keskimmäisen kanssa käydä kahdestaan joskus ulkoilemassa?  Entä voisiko esikoisella olla joku oma harrastus, johon vaan toinen vanhempi vie, ja tuolloin tulee myös kahdenkeskistä aikaa?

Kahdenkeskistä aikaa voi ottaa myös arjen pienissä hetkissä; vaikkapa samalla kun vauva ja keskimmäinen lapsi ovat päiväunilla, voi hetken touhuta esikoisen kanssa.

Oma jaksaminen vaikuttaa myös oleellisesti vanhemmuuteen. Väsymys, ahdistus ja huolet tekevät meistä helposti ärtyviä, joten omaan hyvinvointiin tulee kiinnittää huomiota.

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille? Psykoterapeutti vastaa
Miten saan takaisin mieheni huomion? Lue asiantuntijan neuvot
Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?
Satuttaako lapsesta saamasi palaute? Lue psykoterapeutin neuvot
Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? Psykoterapeutti kertoo, miten kannattaisi toimia

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi. 

suvi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X