Kasvatus 09.06.2023

Miten lapsesta kasvatetaan menestyjä? Tietyt asiat yhdistävät lapsia, jotka onnistuvat myöhemmin elämässään

Tutkimusten mukaan yksikään lapsen menestykseen johtavista kasvatusstrategioista ei liity millään tavalla kouluarvosanoihin tai harrastuksiin. Suurempi merkitys on aivan muilla seikoilla.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Bisneslehdet julkaisevat tasaisin väliajoin tutkimustuloksia siitä, millaisten vanhempien lapsista kasvaa menestyjiä.  Näissä listauksissa toistuvat vuodesta toiseen tietyt asiat, hieman eri tavoilla ilmaistuna:

Lapsi tarvitsee riittävästi vapautta, tukea, fyysistä aktiivisuutta ja vuorovaikutusta, jotta hän voi edetä menestymisen polulle.

Tutkimusten mukaan nämä seitsemän vanhemmuuden tapaa ennustavat lapselle menestystä elämässään:

1. Vanhemman tukeen voi aina luottaa, vaikka lapsi touhottaa omin päin

Todella intensiivinen vanhemmuus johtaa harvemmin siihen, että lapsesta varttuisi itsenäinen ja omapäinen oman elämänsä menestyjä.

Menestyjien vanhemmat ovat yleensä läheisiä lapsensa kanssa ja samalla hieman etäisiä. He jättävät tarpeeksi tilaa lapsen itsenäiselle touhotukselle mutta antavat lapselle vahvan viestin siitä, että vanhemman tukeen voi aina luottaa

2. Vanhempi vahvistaa lapsensa emotionaalista älykkyyttä ja sosiaalista toimintakykyä

Menestyjät eivät aina lapsuudessaan käyttäydy hyvin. Tutkimuksista käy ilmi, että menestyjien tavoissa on lapsuudessa saattanut olla aika tavalla parantamisen varaa, mutta heille on kehittynyt sosiaalista rohkeutta.

Kun vanhempi järjestää lapselleen kokemuksia erilaisista sosiaalisista tilanteista, lapsen sosiaalinen ympäristö ei ole yksitoikkoinen. Silloin lapsi oppii jo pienenä kohtaamaan ja tekemään tuttavuutta erilaisten ihmisten kanssa. Sosiaaliset tilanteet, esimerkiksi pihaleikit naapuruston lasten kanssa tai aktiivinen yhteydenpito isovanhempiin, kasvattavat lapsessa sosiaalista rohkeutta.

Vanhempi myös opettaa lastaan puhumaan tunteista. Kun tunteista puhutaan kotona, tunnetaidot kehittyvät ja lapsi oppii käsittelemään vaikeitakin tilanteita.

Toisaalta joskus vanhemman omat puutteet voivat johtaa siihen, että lapsi kasvaa itsenäiseksi. Jotkut menestyjät kertovat, että he oppivat lapsensa pummaamaan kioskilta irtokarkkeja tai joutuivat hakemaan vanhemman pubista kotiin. Sekin kasvattaa omalla tavallaan sosiaalista rohkeutta.

3. Vanhempi luo odotuksia

“Jokaisen menestyvän naisen takana on nalkuttava äiti”, Essexin yliopiston tutkijat summasivat erään tutkimuksensa tulokset.

Kun vanhempi ilmaisee selkeästi ja toistuvasti, mitä hän odottaa lapseltaan, lapsi todennäköisesti opiskelee pitemmälle ja etenee myöhemmin työurallaan.

Menestyksen tavoitteluun motivoi myös tietoisuus siitä, että vanhempi on lapsestaan ylpeä.

4. Vanhempi opettaa lastaan tekemään hyviä valintoja

Vanhempi ei keskity niinkään siihen, kuinka taitava ja lahjakas lapsi on, vaan siihen, miten tehdään hyviä päätöksiä ja valintoja.

Päätöksenteon taidon oppiminen erottaa usein lyhytkestoisesti menestyvät ihmiset pitkäjaksoisesti ja kestävästi menestyjistä. Menestyjät ovat ihmisiä, jotka osaavat valita hyvin ja tehdä kannattavia päätöksiä.

5. Lapsen vahvuudet tunnistetaan

Vanhempi huomaa herkästi, mikä lasta milloinkin kiinnostaa ja mitkä ovat lapsen vahvoja taipumuksia. Lapsen vahvuuksista puhutaan ääneen ja niitä pohditaan yhdessä. Vanhempi ja lapsi voivat leikkiä ajatuksella siitä, mihin vahvuudet voivat johtaa.

Vanhempi ei odota, että lapsen tuli olla kiinnostanut samoista asioista, jotka häntä itseään lapsuudessa kiinnostivat. Hän antaa lapsen vahvuuksille tilaa kehittyä, ja hyväksyy niiden hiipumisen ja muuttumisen. Lapsi voi esimerkiksi olla taitava maalintekijä 10-vuotiaana, mutta 15-vuotiaana häntä saattaa jo kiinnostaa muut asiat.

6. Lapsi oppii käytännöllisyyttä ja luovaa ajattelua

Tutkimusten mukaan lapselle voi kehittyä vilkkaampi mielikuvitus, jos hänellä on niukasti leluja.

Niukat resurssit kehittävät luovaa ajattelua. Lapsi etsii usein lelunsa ja leikkinsä ympäristöstä. Hän oppii huomaamaan mahdollisuuksia ja yhdistelemään asioita omintakeisilla tavoilla.

Tutkijat ovat huomanneet, että mitä enemmän lapsi istuu sisällä, sitä epätodennäköisemmin hän etenee akateemisella uralla. Ulkoleikit ja fyysinen aktiivisuus kehittävät ajattelua, toiminnanohjausta, sosiaalisia taitoja sekä itseluottamusta.

Lapsen on olennaista oppia myös käytännöllisyyttä, kädentaitoja ja kotitöitä. Muutoksen tekemiseen tarvitaan aina käsiä ja jalkoja, ja niiden käyttämistä lapsuuden aikana on hyvä oppia.

7. Lapsella on hyvät unenlahjat

Yöunet ja menestys näyttävät liittyvän toisiinsa. Mediassa esiintyy joskus johtajia, jotka kertovat nukkuvansa todella vähän – mutta harvemmin heidän menestyksensä on kovin pitkäkestoista. Melko usein se päättyy loppuun palamiseen tai uran hiipumiseen.

Joidenkin menestystutkimusten mukaan menestyjien yöunet ovat olleet jo lapsuusvuosina säännölliset. Unenpuute ei ole häirinnyt oppimista ja kehitystä.

Lähteet: Inc.comParenting for brain, Salkunrakentaja

Lue myös: Yksinkertainen muistelutekniikka lisää lapsen hyvinvointia uskomattomalla tavalla

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X