Kasvatus 26.07.2016 Päivitetty 11.06.2021

Näin opetat lapsen eroon yövaipasta

Lapsi oppii kuivaksi kahden ja neljän ikävuoden välissä. Yövaipan poisjättämistä voi kokeilla, kun vaippa on toistuvasti kuiva yön jälkeen.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
iStock

Yövaipan poisjättämistä voi kokeilla, jos vaippa on säännönmukaisesti kuiva aamulla. Jos lapsi välttämättä itse haluaa yövaipasta eroon, asiasta voi sopia.

– Päätöksen yövaipan poisottamisesta tekevät kuitenkin vanhemmat, lastentautien erikoislääkäri Risto Lappi sanoo.

Lapsen yökuivaksi oppimista ei voi nopeuttaa jättämällä kertaheitolla vaipan pois, jos lapsi ei ole valmis. Jos yövaippa on usein märkä, opettelun aika ei ole vielä.

Kiirehtiminen aiheuttaa vain harmia, eikä vaipan käytöstä ole haittaa kuivaksi oppimiselle. Lapsi oppii yökuivaksi yleensä kahden ja neljän ikävuoden välillä. Jos sänky kastuu tiuhaan vielä neljävuotiaana, asiasta kannattaa puhua neuvolassa.

Lue myös: Miten auttaa yökastelijaa?
Keskustele: Miten saada 3,5-vuotiaalta yövaippa pois?

Suojaa sänky ja kehu lasta

Kun yövaippa päätetään jättää pois, sänky kannattaa suojata muovitetulla froteella, sillä harjoittelun alussa sattuu usein vahinkoja. Kehu lasta kuivan yön jälkeen. Jos pissa tulee sänkyyn, kerro, että se ei haittaa.

Palkinnoin ja rangaistuksin yökuivaksi ei voi opettaa, sillä lapsi ei osaa itse säädellä tahatonta kastelua.

Yöllisille vessareissuille tarvitaan alkuun vanhempi mukaan. Potta voi olla myös lapsen sängyn vieressä. Kun virtsarakon kapasiteetti kasvaa, yöpissaaminen jää yleensä pois.

Lue myös: Pottailun ABC: miten lapsi oppii kuivaksi?
Keskustele: Kuivaksi opettelu

Yökastelu on yleistä

Jos lapsi kastelee vuoteensa vielä neljä-viisivuotiaana, asiasta kannattaa kertoa neuvolassa. Tutkimusten mukaan yökastelua esiintyy noin kymmenellä prosentilla kaikista viisivuotiaista.

– Kysymys ei ole sairaudesta, vaan kuivaksi oppimisen viivästymisestä, painottaa Risto Lappi, joka on hoitanut yökastelijoita lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Yökastelu ei juuri koskaan johdu psyykkisistä syistä, kuten jännittämisestä. Taustalla on hermoston kehittymisen aikataulu, joka on perinnöllinen.

Lue myös: Yökastelu on tavallista
Keskustele: Ideoita kuivaksi opetteluun

Kommentit (1)

Toimittajalle terveisiä, että otsikko ei vastaa jutun sisältöä…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X