Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni? Perheterapeutti Essi Juvakka neuvoo
Jos vanhempi on yksinäinen, tuleeko lapsestakin sellainen? Miten vanhempi voi auttaa lasta saamaan ystäviä?
”Minulla ei ole koskaan ollut paljon ystäviä. Lapsen saamisen jälkeen vähäisetkin ystävyyssuhteet kuihtuivat pois. Olemme vielä vastikään muuttaneet uudelle asuinalueelle. Meillä ei käy koskaan ystäviä kylässä, sillä miehenikin on vähän erakko. Sukulaisia tapaamme onneksi silloin tällöin. Kolmevuotias lapseni käy päiväkodissa, ja hänellä on siellä kavereita. Pelkään kuitenkin, että lapsi ottaa meistä mallia, ja hänestäkin tulee yksinäinen. Miten voin estää sen?”
Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa:
Hyvä, että mietit jo nyt lapsesi ystävyyssuhteita, sillä ystävyydellä on valtava merkitys lapsen, ja toki myös aikuisen, elämässä. Ystävyyssuhteet vaikuttavat siihen, millaisena ihminen kokee itsensä.
Ystävienkin kautta lapsi määrittää, kenelle kelpaan ja millaisena. Ystävähän on ihminen, joka tuntee sinut yleensä läpikotaisin ja tykkää sinusta silti, on joku minua selvästi viisaampi joskus sanonut.
Lue myös: Näin autat lasta saamaan ystäviä
Järjestä lapsellesi leikkitreffejä
Olette jo nyt hyvällä polulla lapsenne osalta, koska hänellä on ystäviä päiväkodissa. Hän kykenee leikkimään toisten kanssa ja saa itselleen kavereita. Se ei ole jokaisen lapsen kohdalla itsestäänselvyys. Näitä ystävyyssuhteita kannattaa vaalia ja laajentaa mahdollisuuksien mukaan myös päiväkotiarjen ulkopuolelle.
Ystävä voisi tulla teille leikkimään joku ilta vaikka samalla kyydillä, ja hänen vanhempansa hakisivat hänet sitten kotiin tai lapsi voisi tavata ystävän hänen kodissaan joku ilta tai viikonloppuna.
Myös kodin ympäristöstä on hyvä miettiä lapsia, joiden kanssa oma lapsenne voisi leikkiä. Joskus tämä vaatii vähän enemmän vaivaa, mutta se kannattaa nähdä, sillä kolmevuotias on jo sen ikäinen, että omanikäinen seura on tärkeää, ettekä te vanhemmat voi sitä koskaan korvata. Äitinä ja isänä ette osaa leikkiä, kuten kolmevuotias ikätoveri.
Lue myös: Eikö lapsesi saa kutsuja leikkitreffeille? Nämä asiat voivat olla syynä!
Ystävysty lapsesi kavereiden äitien kanssa
Yksinolo ja yksinäisyys ovat kaksi täysin eri asiaa. On lapsenkin osalta myös hienoa, että hän osaa olla välillä myös yksin, eikä se suinkaan aina merkitse ikävää yksinäisyyttä. Omissa leikeissä kun syntyvät usein esimerkiksi ne lapsuuden parhaat mielikuvitusleikit.
Voisitko sinä ystävystyä lapsesi kaverien äitien kanssa? Usein uusi elämäntilanne lapsiperheenä voi tosiaan jättää vähäisetkin ystävät taka-alalle, jos heillä ei ole vielä lapsia tai lapsiperhearjen vipinässä ei ystäviä ehdi nähdä. Kenen lapsen kaverin äidin voisit kutsua samalla vaikka kahville, kun pyydätte lapsen teille leikkimään?
Lue myös: Näin helpotat lapsen sopeutumista uuteen päiväkotiryhmään
Pidä joka viikko yksi ystäväpäivä
Tehkää siis töitä lapsenne ystävyyden eteen. Viikossa voisi olla esimerkiksi yksi ystäväpäivä, jolloin joku päiväkodin kaveri otetaan suoraan samalla kyydillä leikkimään. Näin seuraa on myös kotona ja lapsi oppii muun muassa jakamaan lelujaan toisen kanssa.
Liikaa painetta ystävyydestä ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä lopulta lapsenne kuitenkin huolehtii vain itse ystävyyksistään, sillä yksikään vanhempi ei onnistu kannattelemaan keinotekoisesti lapsen kaverisuhteita.
Lue myös: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja
Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.
Lue myös Essin muut neuvot:
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?
Jaa oma kokemuksesi