Kasvatus 04.07.2021 Päivitetty 12.04.2024

Pettymys, sekin on elämys – pelissä häviäminen on lapselle tärkeää ja koti on paras paikka sen harjoitteluun

Pettymys pitää oppia sietämään jo pienenä, mutta se ei onnistu harjoittelematta. Aikuisen kanssa lapsi voi hävitä ensimmäiset kertansa turvallisesti.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Kestätkö lapsen äänekkään pettymyksen, kun aikuinen voittaa?

Oli sitten kyse pihapeleistä, kortin pelaamisesta, tietokonepeleistä tai perinteisistä lautapeleistä, aikuisen kanssa pelatessa lapsi voi oppia vaikeiden tunteiden käsittelyä – jos aikuinen luo siihen tilaisuuksia.

– Häviämisen kokemus opettaa lapselle pettymyksen käsittelyä. Taito kohdata pettymyksiä ja nolouden tunteita auttaa lasta kaikissa ihmissuhteissa. Lapsi oppii tulemaan toimeen erilaisissa tilanteissa ja hänen resilienssitaitonsa eli mielen joustavuus kehittyy, kertoo Päivi Hietanen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Lapsen synnynnäiset temperamenttipiirteet vaikuttavat paljon siihen, miten hän ottaa häviön vastaan. Osa lapsista suhtautuu häviämisen kokemukseen tyynesti ja toiset saavat itkupotkuraivarin. Riippumatta siitä, miten lapsi reagoi, häviämisestä kannattaa jutella. Joskus vaisun reagoinnin takana voi olla isoja tunteita.

Häviämisen kokemuksen tärkeä viesti on: Sinun arvosi ja arvokkuutesi ei häviä, vaikka häviät pelissä. Jokainen voittaa ja häviää joskus.

Kilpailuja voi katsoa lapsen kanssa telkkarista ja kentän laidalta siitä näkökulmasta, millainen on kilpailijan pettymys. Urheilijat ovat tosi taitavia omassa lajissaan ja silti he joutuvat monesti häviäjän osaan. Häviäminen on osa pelaamista ja elämää.

– Lasta ei tulisi kuitenkaan liiaksi tai tahallaan opettaa toistuvasti häviämään. On hyvä muistaa, että lasten kanssa pelataan heidän ikätasolleen soveltuvia pelejä, joissa lapsella on myös mahdollisuuksia pärjätä ja voittaa tai kokea osaavansa ja olevansa hyvä.

Jos lapsi häviää lähes joka pelissä, on tärkeää luoda tilanteita, joissa hän pääsee käyttämään vahvuuksiaan ja saa kokea onnistumisia.

– Pelissä on hyvä olla huumoria, jonka kautta luodaan lämmintä yhteyttä ja tehdään häviämisestä siedettävää. Vanhemman kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei itse suhtaudu pelaamiseen liian vakavasti tai voitontahtoisesti, Päivi Hietanen toteaa.

Lue myös: Mistä lapsen huono pettymysten sietokyky johtuu?

Pettymys, säännöt, yrittäminen – pelin monta opetusta

Pelaaminen opettaa lapsille sääntöjen ja niiden noudattamisen merkityksen. Häviämisen käsittelyn kautta lapsen kanssa voi myös käydä keskusteluita siitä, miten pelataan reilusti sekä siitä, että häviämisestä huolimatta lapsi on rakastettu ja hyvä.

Hävinnyt lapsi voi tarvita lohdusta ja muistutusta siitä, että hän on edelleen tärkeä ja taitava monessa asiassa. Pettymys ei saa määrittää häntä epäonnistujaksi.

– Asiasta kannattaa keskustella vasta sitten, kun tunnelataus on laantunut ja lapsi on valmis keskustelemaan. Kirjat, joissa käsitellään häviämistä ovat yksi tapa käsitellä häviämistä, tarinat ulkoistavat tunteet itsestä pois, ja samalla lapsi voi löytää vertaisuutta ja paikantaa oman kokemuksensa tarinasta, Päivi Hietanen sanoo.

Lasta voi myös kiittää parhaansa yrittämisestä.

– Joskus auttaa myös se, että häviön jälkeen tehdään joitain muuta mukavaa tai pelataan peliä, jossa lapsi voi kokea myös voiton hetkiä.

Joskus lapset ja nuoret pelkäävät häviämistä niin paljon, etteivät uskalla edes yrittää. Nykyisin on paljon koululaisia, joita jännittää mennä kotiin kasin arvosanan kanssa.

Vanhempien suoritus- ja kilpailukeskeisyys saattaa saada liialliset mittasuhteet ja lapsi elää jatkuvan valmentamisen ilmapiirissä. Silloin tunteiden kannattelu ja elämän taitojen vahvistaminen usein jäävät vähemmälle huomiolle.

Kodin tehtävä on olla turvallinen harjoituskenttä, jossa opitaan käsittelemään ristiriitoja. Elämässä joutuu joka tapauksessa kohtaamaan joskus häpeän tunnetta ja pettymyksiä. Koti on paikka, jossa voi harjoitella vaikeiden tunteiden käsittelyä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X