Kasvatus 30.08.2016 Päivitetty 26.06.2023

Pikkulapsetkin kiusaavat – tunnista ja ehkäise kiusaaminen

Kiusaaminen on yleistä myös pikkulasten keskuudessa. Piki-kirja ja -menetelmä levittävät kiusaamisen vastaista sanomaa päiväkoteihin ja kerhoihin.

Teksti
Saga Wiklund

Pikkulapset kiusaavat toisiaan siinä missä koululaisetkin, mutta siltä on pitkään suljettu silmät. Kiusaaminen on taitojen puutetta tunteiden ja käyttäytymisen säätelyssä.

– Kiusaaminen on myös ryhmässä tapahtuvaa vallankäyttöä, joka on palkitsevaa, jos muut lähtevät siihen mukaan, kuvaa lasten kiusaamisesta ja sen ehkäisystä väitellyt kasvatustieteiden tohtori Laura Repo.

Kiusaaja haluaa aiheuttaa toistuvaa mielipahaa toiselle. Kiusatun on usein vaikea puolustaa itseään, kun ryhmän muut jäsenet menevät kiusaajan puolelle tai hyväksyvät kiusaamisen hiljaisesti. Ajan myötä kiusaaminen voi johtaa lapsen sulkemiseen yhteisön ulkopuolelle.

Kuvakirja kiusaamisesta

Laura Repo on ollut mukana kehittämässä Piki-menetelmää, joka tukee lapsen vuorovaikutustaitoja ja tunnetaitojen hallintaa. Piki leviää päiväkoteihin Mun ja sun juttu -työkirjan kautta, jonka muut kirjoittajat ovat varhaiskasvatuskouluttaja Tiina Haapasalo ja kuvataiteilija, kuvataideopettaja Katri Kirkkopelto.

Katri Kirkkopellon käsialaa on myös lapsille suunnattu Piki-kuvakirja (Lasten Keskus) kiusaamisesta ja tunteista. Kirkkopelto halusi kuvata kiusaajan ja kiusatut mielikuvitushahmoina, jotta kukaan ei leimautuisi. Turvallisesta aikuisesta puhutaan iso-nimellä.

Pienetkin lapset osaavat kiusata

Laura Repo törmää usein käsitykseen, että pienet lapset eivät kiusaa toisiaan. Toinen yleinen asenne on, että kiusaamista pitää vain sietää.

– Kiusaaminen ei kuulu asiaan eikä sitä pidä sietää. Sillä on kiusattuun rampauttavat, pitkäkestoiset vaikutukset ja haitalliset vaikutukset myös kiusaajaan, joka oppii huonoja toimintamalleja, hän sanoo.

Vakavimmat seuraukset koituvat siitä, jos lapsi sekä joutuu kiusatuksi että kiusaa itse. Kiusaaminen lisää aggressiivisuutta, masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

Lue myös:

Kiusataanko lasta päiväkodissa? Tarkkaile näitä merkkejä

Lue myös:

Mitä tehdä, kun oma lapsi kiusaa? 

Lyömistä ja ulos sulkemista

Koulussa kiusaaminen on yleisintä ensimmäisen luokan oppilailla, mikä myös kielii siitä, että kiusaamiskeinot omaksutaan jo varhain.

Pojat kiusaavat tyttöjä enemmän suoraan fyysisesti, vaikka tönimällä ja puristamalla. Jos lyömisestä saa heti nuhteet, osataan ovelasti käyttää muitakin konsteja.

Tytöt käyttävät enemmän epäsuoria keinoja, kuten ryhmästä sulkemista, nimittelyä ja selän takana supisemista.

– Pojatkin kyllä käyttävät paljon myös epäsuoria keinoja, vaikka ne on mielletty tyttöjen tavoiksi, Repo huomauttaa.

Laura Revon mukaan jäähypenkki ei auta rangaistuksena, jos lapsi kiusaa.

– Kiusaavan lapsen täytyy oppia toimimaan toisin aikuisten avulla, hän sanoo.

Lapsi voi ryhtyä kiusaajaksi puutteellisten tunnetaitojen vuoksi tai vaikka siksi, että hän on epävarma asemastaan ryhmässä.

Lisätietoa: Lastenkeskus.fi

Lue myös:
Stop kiusaamiselle!

Keskustele:
Mitä tehdä – lapsen kiusaaminen

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X