Kasvatus 18.04.2019 Päivitetty 13.08.2019

Pitääkö lapselle opettaa iltarukous? Näin neuvottiin vuonna 1969

Kaksplus-lehden ensimmäisessä numerossa vastattiin lukijan kysymykseen siitä, tulisiko kaksivuotiaalle opettaa iltarukous vai ei.

Teksti
Toimitus
Kuvat
OM-arkisto

Kaks’plus 1/1969:

Kaksivuotiaan iltarukous

Missä iässä lasta pitäisi opettaa rukoilemaan iltarukous – vai pitäisikö tällaista opettaa lainkaan? Olemme epävarmoja, koska itse emme ole kovinkaan ’uskovaisia’ emmekä edes tiedä, minkälaisen rukouksen pienokaiselle voisimme opettaa. Poikamme on nyt kaksivuotias.

Jarin vanhemmat

Kysymykseen vastaa Simo Talvitie, teologian lisensiaatti:

”Suotta te vähättelette uskovaisuutenne puutetta! Jos te eläisitte ilman kristillistä uskoa, teitä ei liioin askarruttaisi tällainen kysymys.

Kaksivuotias ei suinkaan ole liian pieni iltarukouksen opettamiseen. Mitä pienempänä rukoilemisen oppii, sitä luonnollisemmaksi asiaksi se elämässä tulee.

Kaksivuotias ei suinkaan ole liian pieni iltarukouksen opettamiseen.

Eihän rukous ole älyn asia tai minkään ulkoläksyn hokemista, jotka edellyttäisivät iän tuomaa kehittyneisyyttä.

Rukoilemisen opettaminen on tiettyyn elämänasenteeseen kasvattamista. Siksi rukouksen ’laatu’, sen aitous ja – sanoisinko – ’ominaispaino’ ovat sanoja tärkeämpiä. Rukoilemisena ilmenevä elämänasenne tarttuu herkästi jo aivan pieneen ihmistaimeenkin. Tämä vaistoaa helposti, mikä on hänen vanhemmilleen luonnollista ja se auttaa samoja asioita muotoutumaan luonnollisiksi hänenkin elämässään. Rukouksen tavoitteena on opettaa ihmiselle, että Taivaan Isä on aina häntä lähellä niin elämän ilossa kuin itkussakin.”

Kaksplus 50 vuotta -sarjassa julkaistaan Kaksplus-lehden artikkeleita sen perustamisvuodesta 1969 lähtien. Miltä lapsiperheen elämä ennen näytti? Mitkä ilmiöt kiinnostivat, mitkä asiat askarruttivat vanhempia? Hyppää mukaan aikamatkalle!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X