Kasvatus 23.08.2018 Päivitetty 13.08.2019

Puluboi & Poni -sarjan luoja Veera Salmi: Lapsella pitää olla tunti tylsää päivässä

Pitääkö lapselle kertoa, että joulupukki ei ole totta? Entä voiko liian vilkkaasta mielikuvituksesta olla haittaa? Mielikuvitus on luovuuden ja oppimisen edellytys. Se on myös tärkeässä roolissa lapsen leikkitaitojen kehittymisessä. Lastenkirjailija Veera Salmi vastaa lapsen mielikuvitusta koskeviin väitteisiin. 

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia

Lapsen mielikuvitusta pitää tukea. Totta vai tarua?

”Totta. Omassa lapsuudessani minulle ei asetettu vaatimuksia, vaan sain olla hyvin vapaana. Siksi minulla oli aikaa kehittää mielikuvitustani. Nykyään lapsilla on niin paljon harrastuksia ja ohjelmaa, ettei tyhjiä hetkiä pääse syntymään.

Mielikuvitus käynnistyy usein kunnolla vasta silloin, kun on tylsää. Tyhjistä hetkistä kannattaa opetella nauttimaan, koska mielikuvitus voi silloin lähteä lentoon. Aikuinen tukee lapsen mielikuvitusta kaikkein parhaiten rajoittamalla älylaitteiden käyttöä ja vapaa-ajan ohjelman järjestämistä. Käytämme kotona ’tunti tylsää päivässä’ -menetelmää. Pidämme päivittäin tyhjän hetken ilman kännyköitä ja mitään järjestettyä toimintaa.”

Liian vilkas mielikuvitus ei ole hyväksi.

”Tarua. En usko, että liian hyvästä mielikuvituksesta voi olla haittaa. Pienet lapset eivät aina erota, mikä on totta ja mikä tarua. Aikuisten tehtävänä on auttaa ja kertoa, mikä on totta ja mikä taas ei.”

Lapselle pitää kertoa, että joulupukki ei ole todellinen.

”Totta. Mielestäni lapselle pitää ehdottomasti kertoa totuus joulupukista. Pidimme kotona illuusiota yllä siihen asti, kunnes lapsi alkoi itse kysellä, onko joulupukki totta vai ei. Silloin ajattelin, että haluan olla hänelle rehellinen ja kertoa totuuden. Niin kauan kuin illuusio on leikkiä, aikuinen voi mielestäni ihan hyvin olla leikissä mukana. ”

veera salmi mielikuvitus

– Aikuinen tukee lapsen mielikuvitusta kaikkein parhaiten rajoittamalla älylaitteiden käyttöä ja vapaa-ajan ohjelman järjestämistä, Veera Salmi toteaa.

Aikuisen pitää eläytyä lapsen mielikuvitusmaailmaan.

”Tarua. On tärkeää, että aikuinen ymmärtää lapsen mielikuvitusmaailmaa, mutta siihen ei ole mikään pakko eläytyä. Aikuisen ei tarvitse leikkiä mielikuvitusleikkejä lapsen kanssa, jos niiden leikkiminen ei tunnu hyvältä ja luontevalta. Toisille mielikuvitusleikkeihin eläytyminen on helpompaa kuin toisille. ”

Lapselle sängyn alla asuva mörkö on todellinen, siksi mielikuvitushahmoja ei saa mitätöidä.

”Totta. Mielikuvitushahmoja ei saa mitätöidä, mutta jos lapsen sängyn alla asuu mörkö, hänelle kannattaa ehdottomasti kertoa, ettei siellä asu sellaista oikeasti. Hauskat mielikuvitusolennot sen sijaan voivat olla kuin perheenjäseniä.

Itse vietin yksinäisiä kesiä mielikuvituskavereideni kanssa, kun oikeat kaverini olivat mökeillään ja mummoloissa. Molemmilla lapsillani on ollut mielikuvituskavereita. Olen kantanut tyttäreni näkymättömiä vauvoja kainalossani. Lähdin mielelläni leikkiin mukaan, koska halusin näyttää lapsilleni, että mielikuvitus on arvokas lahja, joka meillä kaikilla on.”

Mielikuvituksella ei ole merkitystä leikkitaitojen kehittymisessä.

”Tarua. Mielikuvituksella on todella tärkeä rooli, sillä ilman sitä ei pysty leikkimään. Mielikuvitus on edellytys lapsen leikkitaitojen kehittymisen ja ylipäätään kaikenlaiselle luovuudelle ja oppimiselle.”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X