Kasvatus 03.08.2017 Päivitetty 26.06.2023

Rusinoita pöytään ja munakello tikittämään – 5 tapaa opettaa lapselle kärsivällisyyttä

Kärsivällisyys ei ole uhmaikäisen vahvimpia taitoja ja omassa pokassakin on pitelemistä, kun asiat eivät aina suju riittävän rivakasti. Näillä keinoilla opetat lapsellesi malttia ja pidät itsesikin rauhallisena.

Teksti
Anna Nummisto

Palaako lapsella pinna kaupan kassajonossa? Eikö oman vuoron odottaminen onnistu? Kokosimme viisi pientä kikkaa, joiden avulla opetat lapselle kärsivällisyyttä. Tässä maailmassa kun ei aina kaikki voi tapahtua ”mulle heti nyt” -asenteella.

Pysy itse rauhallisena

Helpon kuuloinen neuvo ei ole ihan simppeli toteuttaa. Kun kassajonossa tuhrautuu tarpeettoman paljon aikaa, on aikuisenkin joskus vaikeaa olla puhisematta. Lapsi kuitenkin oppii vanhempien esimerkin kautta.

Äidin tai isän hermostunut steppaus tai silmien pyörittely kertovat lapselle, että malttamaton käytös on hyväksyttävää käytöstä. Kuinka siis uhmaikäinen voisi viilipyttymäisesti odottaa vuoroaan, jos vanhempi paiskoo elintarvikkeita kassahihnalle naama ärtymyksestä punaisena?

Sanoita lapsen tunteet

Kun uhmis saa aamuraivarin eteisessä, opeta lapselle itsehillintää sanoittamalla tilanne. Uhmaikäiselle voi rauhallisesti selittää, että sinua varmasti harmittaa, kun meillä on kiire ja takin hiha on rutussa.

Myös oma turhautuminen kannattaa selittää, vaikkapa niin, että äitiäkin harmittaa, koska myöhästytte bussista, mutta asialle ei nyt voi mitään. Näin lapsi oppii itsekin käsittelemään ja ilmaisemaan tunteitaan ennemmin puhumalla kuin riehumalla.

Määrittele ”kohta”

Aikakäsitteet ovat pikkulapselle hepreaa. Kun lapsi pyytää jotain, johon et heti voi reagoida, on aivan turha sanoa, että odota viisi minuuttia. Koska lapsi ei ymmärrä, kuinka pitkä aika viisi minuuttia on, tämä todennäköisesti kysyy pian uudestaan apua ja hermostuu, kun sitä ei vieläkään ole saatavilla.

Epämääräisten aikakäsitteiden sijasta käytä konkreettisia esimerkkejä: Äiti tulee auttamaan sinua heti, kun on ensin vienyt nämä pyykit kaappiin. Tai väännä munakellosta aikaa, jonka viisarin etenemistä lapsi voi seurata. Myös vanhanaikainen tiimalasi on oiva ajan osoittaja, jota pienikin lapsi osaa lukea.

Keksi virikkeitä

Ole valmistautunut, jos tiedät joutuvanne tilanteeseen, jossa pienen kärsivällisyyttä koetellaan. Esimerkiksi jos tiedossa on jonotusta terveyskeskuksessa tai aterian odottelua ravintolassa, varaa lapselle mukaan tekemistä.

Rusinoiden napostelu, piirtäminen tai lukeminen ovat helppoja tapoja viihdyttää malttamatonta taaperoa. Jos puuhapakkausta ei ole saatavilla, kokeile erilaisia leikkejä (Kapteeni käskee) tai tehtäviä (Kuinka monta tuolia huoneessa on?), jotta aika kuluisi nopeammin. Muista kehua lasta onnistumisesta ja siitä, kuinka hienosti hän jaksoi odottaa omaa vuoroaan.

Harjoitelkaa malttia

Keksi lapselle kotona aktiviteetteja, jotka tukevat kärsivällisyyden opettelua. Esimerkiksi lautapelit, joissa täytyy odottaa omaa vuoroa, ovat hauskoja tapoja opetella kärsivällisyyttä. Pelatessa ja leikkiessä maltin opettelu sujuu huomaamatta, eikä keskittyminen herpaannu, kun tekeminen on tarpeeksi kiinnostavaa.

Lähteet: Scarymommy, Parents.com

Lue myös:

Uhmaikä – kuinka kestää tunteet ja tukea lapsen kasvua?

Miten jaksaa uhmaikäisen vaatimuksia? Perheterapeutti vastaa

Kun uhmaikäinen raivoaa: 10 kiperää tilannetta ja ratkaisua

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X