Stop kiusaamiselle!
Puutu kiusaamiseen jämäkästi - oli lapsesi sitten kiusattu tai kiusaaja.
”Millaista koulussa oli tänään?” on jokapäiväinen ja tärkeä kysymys. ”Ihan kivaa” -vastaukseen ei kannata tyytyä, jos jokin lapsen käytöksessä kielii muusta. Kiusattu lapsi voi esimerkiksi pelätä kouluun menoa, kärsiä univaikeuksista, muuttua ilottomaksi, masentua tai saada raivokohtauksia.
Miten toimin, jos lastani kiusataan?
Suuttumus, pelko ja syyllisyys ovat luonnollisia tunteita silloin, kun saa tietää oman lapsensa joutuneen kiusatuksi. Niiden vallassa ei kuitenkaan pidä lähteä selvittämään asioita, koska silloin on vaarana, että kiusattu kokee aiheuttaneensa vanhemmilleen mielipahaa. Asiaa ei myöskään kannata vähätellä tai kieltää. Auta sen sijaan lasta selviytymään tilanteen herraksi. Rohkaise häntä kertomaan asiasta ja sano, että haluat auttaa. Sano selvästi, ettei kiusatuksi joutuminen ole hänen syytään. Hänessä ei ole mitään vikaa, joka oikeuttaisi kiusaamisen.
Älä lupaa pitää kiusaamista salassa, koska silloin siihen on mahdotonta puuttua. Asioita pitää yleensä selvitellä koulun kanssa. Lupaa kuitenkin, ettet tee mitään neuvottelematta ensin lapsen kanssa – näin säilytät keskusteluyhteyden häneen.
Miettikää yhdessä, miten kiusaamistilanteista voi selviytyä. Kiusaajat haluavat uhrin reagoivan toivomallaan tavalla: itkevän, menevän hämilleen, pelästyvän, räjähtävän. Jos mahdollista, kiusatun kannattaa yrittää näyttää välinpitämättömältä. Hän voi myös sanoa jämäkästi ”Älä kiusaa” ja lähteä pois tilanteesta. Vuorosanoja voi harjoitella kotona.
Aikuisilta voi jäädä kiusaaminen huomaamatta etenkin, jos se on poissulkemista ja yksin jättämistä. Silloin kannattaa keskustella tilanteesta opettajien ja iltapäiväkerhon ohjaajien kanssa.
Mitä teen, jos lapseni kiusaa muita?
Selvitä perusteellisesti, mitä on tapahtunut ja mikä oli lapsen rooli
kiusaamistilanteessa. Onko hän pääkiusaaja, apuri vai kannustaja? Muista, että lapset usein vähättelevät omaa osuuttaan. Tee selväksi, ettet hyväksy kiusaamista. Kerro myös, kuinka pelottavaa ja epäoikeudenmukaista kiusaaminen on kiusatun kannalta. Painota, ettei mikään oikeuta kiusaamista. Tuomitse kiusaaminen, mutta älä lastasi. Kerro myös, että tiedät lapsesi voivan muuttaa käyttäytymistään.
Jos joudut turvautumaan rangaistuksiin, käytä oikeudenmukaisia keinoja (esimerkiksi ruutuajan vähentämistä). Rangaistukset eivät saa perustua alistamiseen tai ruumiilliseen kuritukseen – nämä keinot vain lisäävät kiusaamista.
Lähteet: Mervi Juusola, Vahvaksi rakastetut lapset (Otava 2010), Kivakoulu.com, Koulukiusaaminen.com.
Jaa oma kokemuksesi