Kasvatus 03.08.2018 Päivitetty 29.05.2023

Uimavalvojat eivät ole lastenvahteja – Pohdi näitä asioita ennen kuin päästät lapsen yksin rannalle

Kyllästyttääkö rantaelämä jo? Pohdi vielä näitä asioita, ennen kuin päästät lapsen uimaan ilman aikuisen valvontaa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kesä alkaa lähestyä loppuaan ainakin kalenterin mukaan, ja viimeiset hellepäivät voivat olla jo käsillä. Kulunut kesä on ollut vesipetojen kulta-aikaa, ja moni aikuinen on voinut saada jo rannalla oleilusta tarpeekseen.

Pärjäisikö lapsi jo tässä vaiheessa uimarannalla keskenään kavereidensa kanssa?

Ennen kuin päätät, pohdi näitä asioita:

Onko lapsen uimataito riittävä? Uimataidon raja on 200 metriä, joista 50 metriä pitää uida selällään. Mitä enemmän lapsi on uinut, sitä paremmin hän tuntee omat rajansa ja osaa pysähtyä myös lepäämään tarvittaessa. Kun erilaiset kellunnat ja selkäuinti ovat hyvin hallinnassa, myös lapsella itsellään on varmempi olo vedessä ollessaan.

Minkä ikäinen lapsi on? Monissa uimahalleissa noudatetaan nykyisin 10 vuoden ikärajaa siinä, milloin lapsi voi tulla uimaan ilman aikuista. Uimahalli ei ole kuitenkaan sama asia kuin avovesi. Uimarannalla voi tuntua tarpeelliselta käydä aikuisen valvonnassa murrosikään asti. Jokainen perhe joutuu kuitenkin pohtimaan lapsen iän ja uimataidon suhdetta yksilöllisesti.

Onko lapsen itsesuojeluvaisto tarpeeksi kehittynyt? Rannalla on paljon riskitekijöitä: uimaan ei saa lähteä liian syvälle tai kauas, hyppiä saa vain sille tarkoitetuista paikoista eikä uimalelunkaan perässä voi lähteä kauas ulapalle. On myös pohdittava, osaako lapsi huolehtia tavaroistaan ja pitää niitä silmällä, vai unohtuuko omaisuus rannan perälle lojumaan.

Ethän siirrä vastuuta valvojille? Uimavalvojat eivät ole lastenvahteja. Lasta ei voi päästää ilman valvovaa aikuista rannalle sen turvin, että sieltä löytyy rantavahteja.

Pärjääkö lapsi yksin uimarannalla?

Vuoden viimeiset hellepäivät saattavat olla nyt käsillä.

Millainen on uimaranta, jolle lapsi on menossa? Ei kai siellä ole äkkisyvää, löytyyhän pelastusrengas, onko siellä yleensä myös muita ihmisiä? Täysin aution uimarannan ja uimareita kuhisevan rannan välimaasto olisi vaihtoehdoista paras, ja tasaisesti, hiljalleen syvenevä ranta uimaleikkeihin turvallisin.

Osaako lapsi toimia oikein hätätilanteessa? Jos lapsi huomaa kaverinsa olevan vaarassa, on hänen tajuttava hankkia heti ulkopuolista apua, eikä rynnätä itse kaveria auttamaan – muutoin auttaja saattaa joutua itsekin vedetyksi veden alle. Lapsen kanssa kannattaa kerrata, miten toimia vaaratilanteissa.

Pysyykö järki päässä myös kavereiden seurassa? Kun lapsi on ystäviensä seurassa ilman aikuista, voivat villitkin ideat houkutella mukaansa. Lapsi ei välttämättä tajua vaaraa, joka hauskassa ideassa voi piillä, tai kavereiden yllytys voi houkuttaa kokeilemaan jotakin sellaista, mitä ei muuten tekisi. Ole kiinnostunut lapsen kavereista ja heidän yhteisistä puuhistaan, älä syyllistä mutta puhu lapselle turvallisuuden muistamisesta. Kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan, ja jos vedessä meno yltyy liian kovaksi, välillä voi siirtyä myös rannan puolelle kuivattelemaan.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X