Kasvatus 06.12.2023

Vastenmielinen ilmiö rantautui Suomeen – Jokaisen vanhemman olisi hyvä tietää, mitä on “sextortion”

Yleisimmin uhreiksi joutuvat teini-ikäiset pojat.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Lapsiin ja nuoriin verkossa kohdistuva seksuaaliväkivalta on jatkuvassa kasvussa. Tänä vuonna Pelastakaa Lasten Nettivihje on käsitellyt yli 20 000 ilmoitusta lapsiin netissä kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja siihen liittyvästä materiaalista.  

Uutena ilmiönä vihjeissä näkyy niin sanottu sextortion eli lasten kiristäminen heidän aiemmin itse ottamallaan seksuaalissävytteisellä materiaalilla.

– Asiantuntijamme näkevät päivittäin työssään sellaista materiaalia, jossa lasta on ohjailtu toimimaan ja tekemään seksuaalisia tekoja itselleen ja kuvaamaan tätä. Yhä useammin kyseessä ovat entistä nuoremmat lapset, Nettivihjeen asiantuntija Mikko Ahtila kertoo. 

Sextortion on kasvava ilmiö Suomessa 

Yksi tällä hetkellä nousussa oleva ilmiö on niin kutsuttu sextortion, eli lasten kiristäminen heidän aiemmin lähettämällään ja itse ottamallaan seksuaalissävytteisellä materiaalilla. Nettivihje on tänä vuonna saanut jo toistakymmentä ilmoitusta liittyen seksuaalisävytteisillä kuvilla kiristämiseen, kun edellisenä vuonna tällaisia ilmoituksia ei tullut yhtäkään.  

– Sextortionissa uhria kiristetään uhkaamalla jakaa häneltä aiemmin saatuja seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita uhrin ystäville, perheelle tai laajemmin internetissä. Tässä ilmiössä korostuvat tällä hetkellä erityisesti pojat, joilta kiristetään rahaa, Mikko Ahtila kertoo.  

Lue myös: ”Osa lapsista ajattelee, että tätä tapahtuu kaikille” – Pienten lasten grooming on lisääntynyt järkyttävää vauhtia

Keskusrikospoliisin Lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunta -ryhmässä tilastoitavien tietojen mukaan sextortion on ilmiönä yli kaksinkertaistunut Suomessa edelliseen vuoteen verrattuna.

Myös Internet Watch Foundation julkaisi jo syyskuussa tiedon, jonka mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla heidän asiantuntijansa olivat saaneet 257 prosenttia enemmän ilmoituksia sextortionista kuin koko viime vuonna. Suurimmassa vaarassa ovat järjestön mukaan 14–17-vuotiaat teinit ja erityisesti pojat. 

Materiaalin leviämiseen puututtava nopeasti 

Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä on aikamme isoimpia haasteita, muistuttaa Ahtila. Joka sekunti verkossa jaetaan vähintään kaksi kuvaa tai videota lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, ja joka kolmannessa ilmoitetussa lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavassa materiaalissa on alle 10-vuotias lapsi.   

Sekä uusimman Kouluterveyskyselyn että Lapsiuhritutkimuksen mukaan lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä on kasvanut.  

Teleoperaattoreilla on tärkeä rooli lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin nopeassa poistamisessa netistä. Esimerkiksi Pelastakaa Lasten yhteistyökumppani Telia saa Keskusrikospoliisilta noin 3 000 osoitteen jatkuvasti päivittyvän listan sivustoista, joita Telia poistaa estääkseen lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin leviämisen verkossa. 

– On erittäin tärkeää, että materiaalin leviämiseen puututaan nopeasti. Jokaisessa kuvassa on lapsi, jonka on elettävä sen todellisuuden kanssa, että häneen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia levitetään muiden ihmisten seksuaalisten tarpeiden tyydyttämiseksi. Kuvat ja videot voivat kiertää verkossa vuosia ja vuosikymmeniä, Ahtila sanoo.   

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X