Voiko arkaa lasta patistaa? Perheterapeutti vastaa
Aran ja ujon lapsen voi olla vaikeaa mennä erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin ja osallistua esimerkiksi harrastuksiin tai leikkeihin. Miten sellaisessa tilanteessa vanhemman pitäisi toimia? Voiko lasta rohkaista ja jopa pakottaa? Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa.
”Neljävuotias tyttöni on tosi ujo. Hän ei haluaisi ikinä kokeilla uusia asioita tai osallistua tai mennä mukaan juuri mihinkään.
Toivoisin, että hän tulisi rohkeammaksi, ja pelkään, ettei hän pääse arkuudestaan eroon, kun ei ikinä huomaa, että osallistuminen onkin ihan kivaa eikä yhtään kamalaa.
Haluaisin myös, että hän saisi hyviä onnistumisen kokemuksia siitä, että ylittää itsensä, tai toisaalta huomaa, ettei epäonnistuminen olekaan niin hirveää.
Teenkö väärin, jos lempeästi pakotan hänet mukaan? Vai pitäisikö vain antaa periksi ja antaa hänen jäädä ulkopuolelle kaikesta?”
Essi Juvakka vastaa: ”Lapset ovat erilaisia, ja samaan perheeseen syntyy usein hyvinkin erilaisen persoonallisuuden omaavia lapsia. Et kerro, onko tytöllänne sisaruksia ja miten vauhdikas persoona koet itse olevasi vanhempana. Varsinkin niiden äitien ja isien, jotka ovat itse hyvin ulospäinsuuntautuneita ja puheliaita, on usein vaikea ymmärtää ujompaa ja arempaa lasta.
Tyttösi on selvästi herkempi ja se on aivan luonnollista. Toiset lapset ovat enemmän villikkoja ja toiset hillittyjä. Villit ja vapaat ja hiljaiset ja hillityt ovat vain erilaisia persoonallisuuksia, eikä kumpikaan malleista ole toistaan parempi tai huonompi. Tämä on tärkeä viestittää myös lapselle.
On siis tärkeää, että löydät tytöstäsi myös monta vahvaa puolta, joita osaat arvostaa.
Lue lisää: Näin tuet ujoa lasta
Muista kehua myös arkaa lasta
Ulospäinsuuntautuneet lapset saavat yleensä enemmän arvostusta ja myönteistä palautetta. On silti hyvä nähdä, että tyttösi herkempi toimintatapa on aivan hyväksyttyä. Koet itsesi luonnollisesti välillä turhautuneeksi ikuisen kannustuksen edessä. Muista kuitenkin, ettet anna positiivista palautetta pelkästään ulospäinsuuntautuneesta käytöksestä.
Tyttösi tarvitsee kasvussaan nyt aikaa ja myös lupaa olla avoimesti oma itsensä. Herkkyys saattaa olla ohimenevä ilmiö ja hävitä iän mukana pikkuhiljaa tai olla vanhempanakin vallitseva luonteenpiirre.
Moni lapsi taantuu esikouluikäisenä aiempaa vauvamaisemmaksi, ja se kuuluu luonnollisena osana kuusivuotiaiden kehitykseen. Teillä tämä vaihe voi olla melko pian edessä. Koulun alkaessa lapset ovat kuitenkin usein taas varsin valmiita ja reippaita ekaluokkalaisia.
Tyttösi tarvitsee nyt paljon sinun ja muiden aikuisten tukea ja kannustusta. Hän odottaa vielä tavallista enemmän kuuntelijaa ja rohkaisijaa, jotta hänen itsetuntonsa voi kehittyä vahvaksi ja hän uskaltaa luottaa omiin kykyihinsä.
Pakottamisella saavutetaan varsin harvoin mitään hyvää. Ainakin sinun olisi hyvä olla tilanteissa tyttösi mukana ja vierellä, vaikka se voi tuntua sinusta vanhempana hassulta, jopa nololta.
Moni vanhempi ajattelee, että on tehnyt kasvatuksessa jotain väärin, kun lapsi on ujo. Se on kuitenkin täysin normaali luonteenpiirre, eivätkä ujojen tyttöjen ja poikien äidit ja isät ole mokanneet. Ja totuus taitaa kuitenkin olla myös se, että lapset kasvattavat lopulta meitä aikuisia paljon enemmän kuin me heitä.
Lue lisää: Lapsi ujostelee – Älä tee tätä pahaa virhettä
Mieti viisi asiaa, joissa lapsesi on hyvä
Tyttösi itsetunnon tukeminen on sinulle vaativa tehtävä, johon kannattaa nyt panostaa, vaikka se välillä tuntuisi väsyttävältä ja vaikealta. Hänen pitää kokea olevansa hyväksytty ja arvostettu herkkänäkin. Näin hän oppii myöhemminkin elämässään ottamaan pelottomasti vastaan isoja ja pieniä haasteita.
Lapsesi rakentaa itsetuntoaan joka päivä jatkuvassa vuorovaikutuksessa sen näköiseksi, millaista palautetta hän itsestään saa. Parhaaseen tulokseen pääset, kun suurin osa hänen saamastaan palautteesta on myönteistä ja pienetkin edistysaskeleet huomioidaan.
Suosittelen antamaan hänelle myös pieniä haasteita ja sitä kautta ikään suhteutettua vastuuta. Ja muista olla tukena ja mukana. Ujolle yksin jääminen on usein todella iso juttu, tunne hylkäämisestä.
Mieti lisäksi viisi asiaa, missä tyttösi on hyvä. Harrastuksia ja tekemisiä kannattaa valita sen mukaan.
Luota siihen, että olet lapsesi paras asiantuntija. Tiedät, millaista vastuuta hänelle voi antaa ja kasvattaa sitä kautta hänen itsetuntoaan. Toivon sinun luottavan siihen, että tiedät itse parhaiten, miten voit tukea oman lapsesi kasvua.”
Lue lisää: Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä
Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti sekä kolmen lapsen äiti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.
Lue myös Essin muut neuvot:
Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan?
Mitä tehdä, kun sisarukset tappelevat koko ajan?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?
Jaa oma kokemuksesi