Vanhemmuus 08.06.2023

Kirjailijakaksikko kehitti yksinkertaisen niksin lapsiarjen helpottamiseksi – nyt lukuisat lapset rauhoittuvat heidän keinonsa avulla

Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell haluavat tarjota perheille apukäden arjen haastaviin tilanteisiin ja mahdollistaa tuokion kiireetöntä läheisyyttä.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
Toni Forssell

Lapselle pitäisi saada yöpuku päälle ja hampaatkin pestä, mutta hänestä tuntuu olevan paljon mukavampaa leikkiä hippaa ja piilosta. Kuulostaako tutulta? Kirjailijat Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell kehittivät haastaviin, keskittymistä vaativiin tilanteisiin helpon ratkaisun: jumppasadut, jotka auttavat lasta orientoitumaan käsillä olevaan tilanteeseen.

– Halusimme, että lapsikin voi aktivoitua satutuokiossa, eikä olla vain pelkkä kuuntelija, Jenni Skyttä-Forssell kertoo.

Tarpeesta syntyi kirjailijakaksikon uusin teos Pilvilaiva – piirretään satuja iholle, joka johdattaa lapsen satujen maailmaan aktiivisena toimijana. Aiemmin heiltä on ilmestynyt saman sarjan teokset Hattaratuuli ja Taika-aurinko.

Aikuinen voi ottaa kirjan esille, kun tilanne äityy villiksi ja näyttää siltä, ettei lapsella ole pienintäkään halua kuunnella. Toisaalta se sopii myös mukavaksi rauhoittumishetkeksi ennen keskittymistä vaativia tehtäviä, iltasaduksi tai taukojumpaksi.

– Kirjassa tehdään satumaailmassa sellaisia asioita, mitkä eivät lapsesta ole välttämättä niitä mukavimpia arkipuuhia, muun muassa harjataan hiukset, pestään hampaat, puetaan tyhmät villahousut jalkaan, maistetaan uutta ruokaa ja siivotaan huone, Nora Lehtinen luettelee.

Yksinkertaisilla, fyysisillä leikeillä voi helpottaa lapsen riehakkuutta.

– Lapsi liikkuu tarinan sisällä omien valintojensa mukaan ja on sadun päähenkilö. Hän voi halutessaan irvistellä, marssia, tähyillä ja hyppiä sadun lomassa ja tehdä ne juuri omalla tavallaan, Skyttä-Forssell kuvailee.

Myös nuoret kaipaavat kosketusta

Metodin toimivuutta on kokeiltu käytännössä, kun kirjailijakaksikon omat lapset ovat päässeet testaamaan jumppasatuja.

– Meillä jumppasadut on otettu osaksi iltarutiineja. Ensin syödään, sitten jumpataan, käydään pesulla ja mennään nukkumaan. Lapsi rauhoittuu paljon paremmin unille, kun on saanut aluksi purkaa energiaansa, Lehtinen huomauttaa.

Skyttä-Forssellin ja Lehtisen aiemmat julkaisut ovat pitäneet sisällään erityisesti rauhoittumissatuja, joissa on tarkoitus piirtää lapsen iholle kirjaa lukiessa. Näitä löytyy myös tuoreesta Pilvilaiva-kirjasta.

Kirjailijat ovat huomanneet, että rauhoittumiseen tähtäävät tarinat ovat myös nuorten suosiossa.

– Jokainen meistä kaipaa kosketusta: se tuo turvaa ja hyväksynnän tunteen. Teini-ikäisen lapsen voi olla hankala pyytää vanhemmalta halausta tai silittelyä, mutta rauhoittumissadut antavat kosketukselle ikään kuin syyn, Skyttä-Forssell kertoo viitaten omiin kokemuksiinsa teini-ikäisen lapsensa kanssa.

Yhdessä satumaailmassa

Koulumaailmassa työskennelleen kirjailijakaksikon mielestä ruutuaika kaipaisi perheisiin lisää kivoja vaihtoehtoja.

– Fakta on se, että puhelimella oleminen on lisääntynyt kaikkialla valtavasti, Skyttä-Forssell toteaa.

Lapselle lukeminen on tärkeää paitsi kielenkehityksen myös esimerkin vuoksi.

– Kun vanhempi lukee lapselleen, on se ikään kuin portti kirjallisuuden maailmaan. Lapselle lukiessa vanhempi ja lapsi jakavat paitsi yhteisen hetken, myös saman maailman, jonka he kuitenkin kokevat eri tavalla. Kokemus voi synnyttää hyviä keskusteluja satuhetken jälkeen, Lehtinen huomauttaa.

Lehtinen ja Skyttä-Forssell pyrkimyksenä on luoda lapsille monikanavainen kokemus, jossa heillä on mahdollisuus hyödyntää eri aisteja.

– Elokuvaa katsoessa näemme kuvan, kuulemme äänen ja musiikin. Samalla tavalla lapsi kokee, kun hänelle luetaan kirjojamme: hän kuulee äänen ja tuntee kosketuksen tai liikkeen. Useamman aistin kautta kokemus on voimakkaampi ja muistijälki yhteisestä ihanasta kokemuksesta vahvempi, Lehtinen hymyilee.

Kaksplus kuuluu samaan konserniin kustannusyhtiö Kariston kanssa.

Lue myös: Riehaantuvatko lapset nukkumaan mennessä? Näillä yksinkertaisilla kikoilla tilannetta voi helpottaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X