Vanhemmuus 15.11.2021

Kotiliesi: Helena Ahti-Hallbergista tuli isoäiti nelikymppisenä: ”Sen takia olemme täällä, että viemme sukupolvien jatkumoa eteenpäin”

Helenasta tuli nuorena isoäiti. Violan mammana oleminen on tuonut odottamattoman ja ihanan yhteisen puuhan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Sampo Korhonen

Tanssinopettajana myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tunnettu Helena Ahti-Hallberg, 53, yllättyi, kun hänen poikansa Anton ilmoitti tulevansa isäksi 19-vuotiaana.

Helena ja hänen puolisonsa Eric halusivat varmistaa, että nuoret vanhemmat ovat varmoja siitä, mihin ryhtyvät.

– Vastaus oli niin vahva kyllä, että sen jälkeen meidän tehtävämme oli vain tukea. Koen, että lapsella pitää olla turvalliset olosuhteet. Myös rakkaus tuo turvaa, ja lapset tulevat silloin kun tulevat. Ja onneksi niin, olen Violasta enemmän kuin onnellinen, Helena toteaa Kotilieden haastattelussa.

Lue myös: Tuula sai kuulla tulevansa mummuksi, mutta jokin ei ollut kunnossa – unohtumaton puhelu sai heittäytymään puolitutun kaulaan vaatekaupassa 

Helena oli Violan syntyessä 46-vuotias. Nuori pari asettui asumaan lähelle tulevia isovanhempia – Helena ja Eric ostivat Antonin perheelle talon naapuristaan, jotta voisivat tukea perhettä.

Sittemmin Anton on muuttanut muutaman kilometrin päähän, mutta lapsenlapsi Viola käy koulua isovanhempiensa lähellä.

– Olen tällainen italialainen äiti, ­joka haluaa pitää kaikki rakkaat lähellä. Perhe on minulle kaikkein tärkeintä. Sen takia me olemme täällä, että viemme sukupolvien jatkumoa eteenpäin.

Helena ja Viola viettävät yhdessä prinsessapäiviä ja lukevat satuja.

Suvun naiset kasvattavat

Helena kuvailee, miten hänen suvussaan naiset ovat saaneet olla vahvoja ja työteliäitä mutta myös tukeneet lasten kasvamista.

Isoäidit olivat tärkeässä roolissa Helenan lapsuudessa: äidinäiti hoiti paljon pientä Helenaa, isänäidin kanssa saattoi viettää toisinaan kokonaisen päivän Stockmannin tavaratalossa.

– Minut on mummoista asti opetettu siihen, että perheestä pidetään huolta, nainen saa olla vahva ja lapsia kannustetaan tavoittelemaan unelmiaan, Helena sanoo.

Helenan äiti Anneli opetti tyttärelleen toimeliaisuutta ja sen, että tekemällä rutkasti töitä voi saavuttaa lähes mitä vain. Äiti oli myös kova siivoamaan.

– Downshiftailua ei meillä arvostettu. Oli tärkeää pysyä aktiivisena ja käyttää aikansa hyödyllisesti. Minulle teroitettiin, että mitä tahansa on mahdollista saavuttaa, kun on valmis tekemään töitä.

”Heidän ansiostaan opin jo nuorena tietyn kurinalaisuuden”

Äiti vei Helenan katsomaan kilpatanssia Töölön kisahallille. Siitä lähtien kilpatanssi on ollut osa Helenaa.

Vanhemmat tukivat Helenan tanssiharrastusta, mutta yksi ehto oli – koulu piti silti hoitaa huolella.

– He osasivat vetää oikeista naruista. Heidän ansiostaan opin jo nuorena tietyn kurinalaisuuden, joka on avain oppimiseen ja menestymiseen.

Vanhempien tuki jatkui vielä aikuisenakin. Omalta äidiltään ja anopilta Helena ja Eric ovat saaneet korvaamatonta apua myös silloin, kun heidän poikansa syntyivät.

Helena ajoi kolarin, kun Anton oli puolitoistavuotias ja Emil puolivuotias. Helenan kasvot joutuivat kolarissa koville. Kasvomurtumista seurasi pitkällisiä kipuja.

Samaan aikaan perhe oli myynyt vanhan asuntonsa, mutta uuteen ei päässyt vielä muuttamaan. Anneli-äiti tarjosi kuitenkin katon pään päälle.

– Menimme asumaan hänen pieneen kaksioonsa Helsingin Kontulaan. Äiti nukkui sohvalla, ja me neljä valtasimme makuuhuoneen.

Omat pojat ovat kuvailleet Helenaa vaativaksi äidiksi.

– Eikö rakkaus ole rajoja? Olen halunnut, että pojistani tulee hyvin käyttäytyviä nuoria miehiä.

Lue myös: Kuka kuuluisa mummo olet? Tee testi!

Prinsessapäiviä Violan kanssa

Violalle Helena on ”mamma”.

Violan kanssa Helena viettää usein prinsessapäiviä, jolloin meikataan, lakataan kynsiä ja otetaan kuvia. Violan spagaatit ja tanssiliikkeet muistuttavat Helenaa hänestä itsestään.

Helena on pannut merkille Violan tanssijannilkat ja joustavat nivelsiteet. Mammana hän ei kuitenkaan halua ohjata Violaa liikaa vaan antaa lapsen kulkea omaa polkuaan.

Mammana Helena nauttii erityisesti satuhetkistä Violan kanssa. Omille pojilleen hänellä ei ollut aikaa lukea iltasatuja, kun työt osuivat usein juuri niiden aikaan.

– Violan kanssa otan aikaa tässä mielessä takaisin. Mikään ei korvaa ­sitä hetkeä, kun pitää lasta kainalossa ja pohtii hänen kanssaan sadun ­tarinaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X