Vanhemmuus 19.10.2022

Seura: ”Kuka hoitaisi pientä Ada-vauvaa, jos Suomeen hyökättäisiin?” mietti Maria Ohisalo keskellä yötä saatuaan tiedon Ukrainan sodan syttymisestä

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisaloa, 37, huolettaa, millainen maailma on, kun hänen Ada-tyttärensä on aikuinen. Hän kertoo Seura-lehden tuoreessa haastattelussa, kuinka pienen lapsen äitiys sujuu kiireisenä ministerinä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Vessi Hämäläinen

Kuka hoitaisi pientä Ada-vauvaa, jos Suomeen hyökättäisiin? Synkkä ajatus nousi Maria Ohisalon mieleen, kun hän avasi Twitterin keskellä yötä 24. helmikuuta.

Ohisalo oli juuri syöttänyt kahden kuukauden ikäisen lapsensa, kun hän sai tiedon Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Hän oli tuolloin vielä äitiyslomalla.

Suomeen ei ole kohdistunut suoraa sotilaallista uhkaa, ja Ohisalolla on hyvä luotto puolustusvoimiin ja rajavartiostoon. Silti kaikki oli muuttunut kuin yhdessä yössä.

Poliitikkona Ohisalo sai pidätellä itseään: piti palauttaa mieleen, että hänen tärkein tehtävänsä oli juuri nyt olla äitiyslomalla ja hoivata pientä tytärtään.

Ohisalo kertoo äitiydestään tuoreessa Seura-lehden haastattelussa.

Kaikkea ei tarvitse hoitaa heti

Ohisalo kertoo Seuran haastattelussa, kuinka äidiksi tuleminen on muuttanut häntä sekä ihmisenä että poliitikkona. Äitiys on tuonut politiikkaan ja elämään uusia tasoja.

– Joku viisas on sanonut, että meidän pitäisi jättää maapallo jälkipolville paremmassa kunnossa kuin olemme sen saaneet. Kyllä minä mietin, miltä maailma näyttää, kun Ada on 30- tai 50-vuotias, Ohisalo toteaa Seuralle.

Äitiys on opettanut myös sen, että asioita voi välillä jättää myös tekemättä. Ohisalo on opetellut pois asenteesta, että kaikkien lankojen on pakko pysyä käsissä. Töissä ministerinä ja vihreiden puheenjohtajana niin täytyykin olla, mutta kaikkea ei tarvitse pystyä tekemään heti.

– Äitiysloman alkuvaiheessa en aina osannut rauhoittua. Vaikka aina sanotaan, että pitäisi nukkua, kun vauvakin nukkuu, en aina malttanut nukahtaa.

– Jossain vaiheessa tajusin, että minusta on paljon enemmän iloa levänneenä, hän kertoo.

Yhteistä aikaa yritetään järjestää päivittäin

Ohisalo jäi äitiyslomalle sisäministerin paikalta marraskuussa vuonna 2021. Töihin hän palasi puolen vuoden äitiysloman jälkeen, mutta tällä kertaa ympäristö- ja ilmastoministeriksi. Puoliso jäi kotiin hoitamaan vauvaa.

Ohisalo kertoo Seuralle vanhempainvapaan päättymisen tuntuneen aluksi haikealta. Hyvin pian kiireinen työ kuitenkin imaisi mukaansa niin voimakkaasti, että haikeus hellitti.

– Katselen töissä usein Adan kuvia. Minulla on silti hyvä olo siitä, että Miika sai saman kokemuksen, kun hän jäi lapsen kanssa kotiin. Heidän suhteensa vahvistui ja kehittyi.

Kiireisimmätkin päivät Ohisalo pyrkii järjestämään niin, että näkisi lastaan aamulla ennen töihin lähtöä ja illalla ennen tämän nukkumaanmenoa. Seitsemän kahdeksan maissa hän jatkaa töitä vielä muutaman tunnin.

Ohisalo saa seuraavan päivän ohjelman sinisessä ministerikansiossa, jonka paksuudesta riippuu, mihin aikaan hän itse pääsee nukkumaan.

– Aina emme ehdi puolison ja lapsen kanssa nähdä lainkaan. Haluan silti sanoa joka päivä miehelleni, että rakastan häntä. Joskus tieto vain kulkee puhelimitse.

Luit juuri katkelman Seura-lehden artikkelista. Lue koko juttu Seuran numerosta 42/2022 tai verkosta seura.fi!

Lue myös: Mika Aaltola Annassa: ”Minun työni takia ei lapseni äidin tarvitse luopua mistään”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X