Vanhemmuus 24.06.2021 Päivitetty 28.08.2023

Pienen pojan isä vaikeni 8 vuoden piinasta – ”Nostan hattua niille, jotka kykenevät avautumaan kun tilanne on päällä”

Lapsettomuus on vaiettu aihe, etenkin, jos on mies. A-P pystyi avaamaan suunsa vasta, kun unelma lapsesta toteutui.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Haastateltavan kotialbumi

Tahaton lapsettomuus tulee esille mediassa useimmiten naisen kertomana onnistumistarinana. Tälläkin kertaa loppu on onnellinen, mutta nyt äänessä on mies.

Lapsettomuus oli niin kipeä paikka A-P:lle, 35, ettei hän voinut puhua tilanteestaan ennen kuin unelma lapsesta viimein toteutui. Hän käsitteli tyhjän sylin katkeruutta ja surua vain yhdessä puolison Keisin, 32, kanssa. Pariskunta oli tahattomasti lapseton kahdeksan vuoden ajan.

Lapsettomuus ei A-P:n mukaan vaikeuttanut jokapäiväistä elämää, mutta se oli jatkuvasti mielessä. Lapsen kaipuuta voimistivat paitsi tuttavien vauvauutiset, myös omat syntymäpäivät.

– Taustalla oli yksinjäämisen pelkoa. Kolmikymppisilläni mietin, että alkaako elämä valua sormien läpi.

A-P oli aina ajatellut, että hän olisi jonain päivänä hyvä roolimalli ja isä. Hän oli toivonut isyyttä nuoresta asti. Tuntui epäreilulta, että ”kaikki muut” tulivat isiksi, nekin, jotka eivät sitä olisi ehkä ansainneet.

– Vuosi vuodelta koin olevani kelottuva puu, josta valui elämä pois.

Lapsettomuushoidot tuottivat pettymyksen

A-P ja Keisi olivat hakeutuneet yksityisklinikalle lapsettomuushoitoihin pian häidensä jälkeen. Hoidot kuitenkin lopetettiin tuloksettomina puolitoista vuotta myöhemmin, jolloin pariskunnan jaksaminen ja taloudellinen tilanne tulivat vastaan.

– Hoidoista jäi mieleen liukuhihna. Jäi mysteeriksi, mitä tapahtui kunnalliselle puolelle lähetetylle lähetteelle, emmekä sitä koskaan selvittäneetkään.

Lapsettomuushoitoihin piti mennä kesken työpäivän, ja sen salaaminen oli raskasta. Kaikista raskainta olivat kuitenkin pettymykset, joita tuli kerta toisensa perään.

Pikkuhiljaa A-P alkoi asennoitua elämään ja tavoitteisiinsa uudella tavalla. Hän hyväksyi ajatuksen elämänmittaisesta lapsettomuudesta. Prosessissa kesti pitkään, mutta lopulta hän onnistui tekemään asian kanssa rauhan.

– Ajattelin, että lapsettomuus on nyt vain pakko hyväksyä. Ei enempää stressiä tai miettimistä. Se nyt vaan on näin.

Sitten alkoi tapahtua.

lapsettomuus mies

Adam ilmoitti tulostaan puoli vuotta sen jälkeen, kun A-P oli hyväksynyt ajatuksen lapsettomuudesta.

Ihmeiden aika

– En tiedä miten, mutta minä vain tiesin.

Jo ennen raskaustestin tekemistä A-P sai aavistuksen. Oli ihan tavallinen joulukuinen aamu, ja Keisi oksensi autossa pariskunnan työmatkalla.

– Koin syvän tunteen, josta en voinut erehtyä. Jokin vipu oli kääntynyt sisälläni.

Varmistus aavistuksille saatiin kaksi päivää myöhemmin. Keisi oli raskaana.

Vain paria kuukautta ennen pariskunta oli muuttanut pois asunnosta, jossa he olivat asuneet 11 vuotta. Isot elämänmuutokset ajoittuivat siis samalle ajalle.

– Ehkä vanhojen asioiden piti muuttua, että jotain uutta saattoi syntyä, A-P miettii nyt.

Pariskunta oli varpaillaan koko odotusajan. Koronapandemia puhkesi, eivätkä he liikkuneet kotoaan yhtikäs minnekään tartunnan pelossa. Google lauloi, kun A-P etsi tietoa raskausturvallisesta ruuasta.

He eivät kuitenkaan malttaneet olla kertomatta ilouutisia läheisilleen. Kummankin vanhemmat saivat tietää asiasta jo raskausviikolla 8, ja julkisesti asiasta kerrottiin puolitoista kuukautta myöhemmin.

Adam tuli maailmaan elokuussa 2020. ”Pieni draaman kaari” kuitenkin koettiin, sillä hän syntyi kiireellisellä sektiolla.

A-P kuvaa poikansa syntymää elämänsä parhaaksi hetkeksi.

– Sitä ei voi unohtaa ikinä.

Miesten hiljaisuus

Lapsettomuuden kokemus on muuttanut A-P:tä ihmisenä. Hän kertoo arvostavansa elämää entistä enemmän ja ihmettelevänsä sitä, miten suuri ihme elämä onkaan – oli lapsia tai ei.

– Olen myös äärettömän onnellinen, että vaimoni saa kokea äitiyden.

A-P:n mielestä lapsettomuuskeskustelua käydään lähinnä naisten ympärillä, mikä on suuri epäkohta. Miehet jäävät helposti keskustelun ulkopuolelle.

– Vanhemmuus ei ole yhteiskunnassamme tasa-arvoista, eikä ole lapsettomuuskaan.

Miehet ovat itsekin hiljaa asiasta. Asiasta puhuminen oli ollut myös A-P:lle mahdotonta, koska aihe oli liian arka. Hän avautui Instagram-tilillään lapsettomuudesta vasta, kun asia ei ollut hänelle itselleen enää ajankohtainen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Unelmaiskä | Instablogi (@unelmaiska) jakama julkaisu

– Tilanteen ollessa päällä minulla ei vielä ollut mitään tällaisia Insta-tilejä. Olisi kyllä pitänyt olla, A-P pohtii. – Nostan hattua niille, jotka kykenevät avautumaan tilanteen ollessa meneillään.

Miesten puhumattomuutta kuvaa hyvin sekin, ettei A-P saanut miehiltä viestejä avautumispostauksensa seurauksena. Yhteyttä ottivat vain naiset, miesten puolisot.

– Miehet sen sijaan tuntuvat yhä elävän jonkinlaisessa miehisyyden kuplassa, A-P sanoo. – Mutta ehkä, ja toivottavasti, 10 vuoden kuluttua tilanne on jo eri.

Lue lisää: Miten kohdata ystävä, joka ei voi saada lapsia? 8 kultaista neuvoa

Anna: Joka viides pariskunta kärsii lapsettomuudesta – tunteista puhuminen tärkeää: ”Toistuvat pettymykset voivat vaikuttaa kielteisesti kehonkuvaan ja itsetuntoon”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X