Lapsi päiväkotiin lomalla? – ”Joskus lapsen on parempi olla hoidossa kuin kotona”
Heinäkuu on suomalaisten suosituin lomakuukausi, mutta kuitenkin noin 20–35 prosenttia alle kouluikäisistä viettää sen hoidossa.
Aika ajoin kesällä nouseekin kiivaaksi keskustelun aiheeksi se, onko lapsi päiväkodissa lomalla. Tällä tavoin omaa aikaa ottavia vanhempia syyllistetään mukavuudenhaluisiksi ja laiskoiksi.
Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Vanhempia ei voi leimata suoraa päätä itsekkäiksi pelkästään sen perusteella, että he eivät ole järjestäneet lapselle kesälomaa.
– Kannattaa muistaa, että perheiden tilanteet ovat erilaisia. Joissakin tapauksissa on lapsen hyvinvoinnin kanalta parempi olla päivähoidossa kuin kotona, esimerkiksi jos vanhempi on masentunut tai vanhemmilla on menossa vaikea aviokriisi, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava sanoo.
Vanhemmat voivat olla myös tilanteessa, että heidän on pakko olla koko kesä töissä. Jos esimerkiksi yksinhuoltajavanhempi on aloittanut uudessa työpaikassa keväällä, lomapäiviä ei ole ehtinyt juuri kertyä. Lisäksi monet opiskelevat vanhemmat tekevät töitä kesällä.
Lapsi päiväkodissa lomalla – entä lapsen oma kaipuu lomalle?
Lomaan saattaa liittyä myös paineita tehdä asioita, joita kiireisenä arkena ei ehdi hoitaa. Vanhemmat voivat haluta käyttää osan kesälomasta esimerkiksi omakotitalon rakentamiseen tai keittiöremonttiin. Silloin tuntuisi helpommalta pitää lapset hoidossa. Rautava muistuttaa, että lapsikin tarvitsee lomaa siinä missä aikuinenkin. Lapsi kaipaa kiireetöntä aikaa, jolloin hän ei ole sidottu arjen aikatauluihin.
– Lapselle on hyvä saada vaihtelua päiväkodin rutiineista. Voisivatko vanhemmat pyytää isovanhempia tai muita aikuisia avuksi? Tai jos hoitoapua ei ole, voisiko lapsi olla rakennustöiden aikaan lyhyempiä päiviä hoidossa? Rautava sanoo.
Ja on toki joukossa myös niitä, joilla on lapsi päiväkodissa lomalla ihan vain vanhempien hengähdystauon vuoksi.
– Se, että ei halua viettää aikaa oman lapsensa kanssa, kuulostaa kurjalta. Toivon, että vanhemmat asettuisivat lapsen asemaan ja miettisivät asiaa lapsen kannalta. Lapsi voi tuntea itsensä hylätyksi, jos hän ei saa lomailla vanhempiensa kanssa, Rautava sanoo.
Kesälomalla lojutaan rannalla, syödään jäätelöä ja hymyillään onnesta. Tai sitten selvitellään lasten väsymysraivareita ja sumplitaan hoitokuvioita. Yhteinen loma on silti tärkeä.
Jaa oma kokemuksesi