Vanhemmuus 05.06.2023

Meduusavanhempi on joustava ja lempeä, mutta voi antaa liikaa valtaa – 4 kohdan lista kertoo, mistä hänet tunnistaa

Meduusanvanhemmuuteen liitetään paljon hyviä ominaisuuksia. Kannattaa kuitenkin muistaa muutama asia ennen kuin omaksuu tämän vanhemmuustyylin täysin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vanhemmuudessa vallitsee erilaisia kasvatustyylejä. Tällä kertaa esittelemme maailmalla ilmiöksi nousseen meduusavanhemmuuden, englanniksi jellyfish parenting, joka on kerännyt niin kritiikkiä kuin ihastelua.

Termillä kuvataan vanhemmuutta, jossa pyritään liikkumaan soljuvasti erilaisten tilanteiden mukaan – aivan kuten meduusat virtaavassa vedessä.

Lue myös: Kuinka usein lapsen pitäisi käydä suihkussa? Katso lastenlääkärin laatima lista iän mukaan

Jos tunnistat itse seuraavista seikoista, saatat olla meduusavanhempi:

  • Olen joustava vanhempi, joka pystyy tarvittaessa muuttamaan suunnitelmia lennosta. Yritän kommunikoida ja olla lämmin vanhempi, mutta en jyrää lasta hallitsevuudellani.
  • Esitän lapsille useita vaihtoehtoja, josta he voivat valita. En halua, että määritän menomme ja tekemisemme kuuntelematta lapsen mielipidettä!
  • Kuulostelen mieluummin lapsen jaksamista kuin laadin hänelle tiukan aikataulun täyteen ohjelmaa.
  • En halua patistaa lasta harrastamaan, jos kyseinen laji tai tekeminen ei juuri nyt innosta häntä. Ehkä kokeilemme myöhemmin uudestaan!

Lapset tarvitsevat myös raameja päiviinsä

Lähtökohtaisesti meduusavanhemmuudessa kuulostaa olevan monia hyviä puolia, kuten lapsentahtisuus, lapsen kuulosteleminen sekä päivien rauhoittaminen.

Kaikkea päivässä ei voi kuitenkaan antaa lapsen päätettäväksi. Sillä voi tehdä karhunpalveluksen, vaikka tarkoittaisi vain hyvää antamalla lapsen vaikuttaa omiin asioihinsa.

Lapselle luo turvaa se, että vanhempi suunnittelee hänelle päivään aktiviteetteja, kuten ulkoilua, leikkiä ja lukemista. Kaikkien päivien ei tarvitse toistua samanlaisina, mutta tiettyjä rutiineja on hyvä olla, jotta päivistä ei tule lapselle liian kuormittavia.

Saiko korona-aika havahtumaan ylisuorittamiseen?

Meduusavanhemmuus lienee resonoinut maailmalla muun muassa siitä syystä, että esimerkiksi Yhdysvalloissa pientenkin lasten elämä on aikataulutettua, ja lapsille on tapana järjestää paljon harrastuksia.

Suoristuskeskeinen elämä oli pysäytettävä korona-aikaan, kun pandemian vuoksi monet kerhot ja harrastukset olivat pysähdyksissä. Tilanne saattoi herätellä vanhempia siihen, että vähempikin voisi riittää.

Lähteet: Motherhood ja Parents

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X