Vanhemmuus 27.10.2021

Mikko Alatalon Känkkäränkkä tekee paluun: ”Äidit tuntevat Känkkäränkän paremmin kuin nykylapset”

Oliko Känkkäränkkä osa sinunkin lapsuuttasi?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Pressikuva

Kasari ja ysärilasten lapsuuden yksi tunnetuimmista lastenlauluista lienee muusikko Mikko Alatalon Känkkäränkkä. Nyt Känkkäränkkä ollaan tuomassa myös nykylasten tietoisuuteen uudella levytyksellä.

Alatalon lisäksi Känkkäränkkä 2.0 -kappaleessa laulavat 10-vuotias Soffi Mäki sekä MisseKissa, joka on lastentaiteilija Johanna Koskisen luoma hahmo.

Lue myös: Missä karmeassa lastenlaulussa ”on kuolo siitä seuraus ja äidin kyyneleet”? Testaa, tunnetko lastenlaulujen sanat

Laulussa seikkailee edelleen pikkuinen noita, kuten 40 vuotta täyttävässä versiossakin. Nykyvanhemmat muistanevat, miten Alatalo laulaa Känkkäränkän vierailevan ajoittain.

Biisi tarjosi selityksen sille, miksi lapset välillä kiukuttelevat.

Mutta älä tule liian usein Känkkäränkkä. Tule vain kerran viikossa. Kun sä pistät kaiken ihan länkkä-lönkkä. Niin äiti syyttää ipanoita.

– Äidit tuntevat Känkkäränkän paremmin kuin nykylapset. Siksi on kiva, kun lastenlaulumme saavat uusia levytyksiä. Musiikkimme jatkuu näin uusille sukupolville. Uusi versio Känkkiksestä on hauska, kun on pikkuväkeäkin mukana, Mikko Alatalo kertoo tiedotteessa.

Kaikki tunteet sallittuja

Uudessa versiossa korostuu sallivuus erilaisia tunteita kohtaan.

– Känkkäränkkä 2.0 -kappaleesta tulee tärkeä osa lastenhahmoni MisseKissan tarinaa. Haluan tukea esityksissäni varhaiskasvatuksen tärkeää työtä tunnetaitojen vahvistamisessa. Haluan myös kertoa lapsille, että kaikenlaisten tunteiden kokeminen on sallittua, myös Känkkäränkän vierailu silloin tällöin. Mikä olisikaan parempi tapa viestiä asiasta lapsille kuin laulun ja leikin siivellä, kertoo Johanna Koskinen.

Lue myös: Lasten lauluversiot saavat hymyn huulille: ”Hei, hei strutsi, mä en oo syöny sun lääkkeitä.”

Koskinen muistaa kuulleensa Känkkäränkän ensimmäisen kerran vuonna 1985 isänsä johtamassa hotelli Juvassa. Mikka Alatalo esitti kappaleen livenä, ja kohtaaminen kantoikin hedelmää vuosikymmenten päähän.

Soffi Mäki laulaa kappaleessa siitä, millaisin keinoin kiukkuinen olo helpottaa.

Hänellä on jo aiempaa kokemusta musiikin tekemisestä. Soffi on julkaissut muun muassa Chihuahua-nimisen kappaleen, joka sijoittui toiseksi Salon uusien lastenlaulujen kilpailussa tänä vuonna.

Soffin isä, Juha Mäki, on tuottanut ja sovittanut Känkkäränkkä 2.0 -kappaleen.

Lue myös: Lastenlaulu sanoituksineen x 12 – Vieläkö muistat Asikkalan puiset rattaat, Leipuri Hiivan ja Pienet sammakot?

Kotiliesi.fi: Mikko Alatalo suree maaseudun ahdinkoa – oma lapsuudenkoti on arvoton ja tyhjillään: ”Ei toisissa maissa häpeillä maaseutua”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X