Vanhemmuus 28.07.2017 Päivitetty 13.08.2019

Minä en ainakaan... – 10 pahinta harhaluuloa äitiydestä

Luulitko tietäväsi, millaista on tulla äidiksi? Listasimme 10 pahinta harhaluuloa, jotka voit unohtaa saman tien, kun saat vastasyntyneen syliisi.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

1. Rakastun lapseen varmasti heti, kun saan hänet syliini.

Kuvittelet sen maagisen hetken: olet juuri saattanut maailmaan oman lapsesi, kätilö nostaa hänet rinnallesi, ja siinä silmänräpäyksessä sisälläsi läikähtää maailmaakin suurempi rakkauden tunne sitä pientä ihmistä kohtaan. Todellisuus voi olla toinen: tuo limainen ja ruttuinen mötikkä ei välttämättä herätä sinussa mitään tunteita. Mutta se on ihan ok. Rakkaus syttyy kyllä ennemmin tai myöhemmin.

2. Vaikka tulen äidiksi, olen ihan sama ihminen kuin ennenkin.

Et ole. Pohjimmiltasi olet todennäköisesti samanlainen kuin ennenkin, mutta kun elämääsi on astunut uusi johtotähti, mikään ei ole kuin ennen. Mitä luultavimmin arvosi heittävät kuperkeikkaa: jos aiemmin sinulle oli supertärkeää, että saat juoda aamukahvisi ja lukea lehden rauhassa, lapsen myötä osaat arvostaa jo sitä, että seisaallaan minuutissa kulautettu kahvi on edes lämmintä.

3. Lapsi ei vaikuta seksielämään.

Voitte yhdessä kumppanisi kanssa uskotella itsellenne, että lapsen syntymän jälkeen peitto heiluu entiseen malliin. Älä huoli, hormonisi pitävät huolen, että kumppanisi kosketuskin voi nostaa karvat pystyyn, etkä moneen kuukauteen voi edes kuvitella, että joku kajoaisi jalkoväliisi.

4. Aion olla ihan erilainen kuin oma äitini.

Onnea yritykseen! On ihme, jos lapsen saaminen ei nosta pintaan omia lapsuusmuistoja, myös niitä ikäviä. Uskottelet itsellesi, että et varmasti kasvata omaa lastasi kuten sinut on kasvatettu. Voi olla, että onnistut, mutta varaudu siihen, että jonain päivänä tajuat kuulostavasi ihan omalta äidiltäsi.

5. Meillä ei ikinä syödä valmisruokaa.

Vain omissa fantasioissasi voit olla se hehkeä kodinhengetär, joka päivittäin loihtii pöytään terveellisen ja monipuolisen aterian. Todennäköisesti jossain vaiheessa tulee se hetki, kun olet niin poikki, että polvistut eineshyllyn eteen ja kiität hiljaa mielelläsi sitä, joka keksi valmisruokateollisuuden.

6. Aion nauttia joka hetkestä.

Tätähän sinulle toitotetaan, vai mitä? Nauti vauva-ajasta, se on ainutlaatuista! Jos yrität noudattaa tätä neuvoa kirjaimellisesti, tulet pettymään. Vaipan reunan yli tursuneessa vetelässä kakassa, puklulta haisevan maton jynssäämisessä tai kaksi tuntia nukutun yön jälkeen peilistä näkyvissä silmäpusseissa ei ole mitään nautinnollista. Nauti silti kaikesta siitä, mitä tapahtuu näiden tähtihetkien välissä.

7. Voin jatkaa vanhoja harrastuksiani vauvankin kanssa.

Voit jatkaa vanhoja harrastuksiasi noin 1–6 vuoden kuluttua synnytyksestä, kun olet siinä pisteessä, että jaksat, pystyt ja ehdit tekemään äitinä olemisen ohessa muutakin kuin rojahtamaan sohvalle telkkarin ääreen ja kauhomaan jäätelöä suuhun. Sitä paitsi onhan nukkuminenkin tavallaan harrastus, eikö?

8. Elämä helpottuu, kun lapsi kasvaa.

Kun olet selvinnyt vauva-ajasta, voit olla varma, että nurkan takana odottavat uhmaikä, eskariuhma, esimurrosikä, murrosikä… Kokeneet äitikaverisi ovat varmaan jo kertoneet, että lapsen kehityksessä jokaista vaihetta seuraa uusi vaihe. Se on totta. Eivätkä ne lopu ikinä. Ikinä.

9. Rakkautta ei voi riittää usealle lapselle.

Mielessäsi saattaa siintää toive toisesta lapsesta. Esikoinen on sinulle kuitenkin niin rakas, että et usko voivasi rakastaa toista lasta yhtä paljon. Et voisi olla enempää väärässä. Lapsiluvun kasvaessa rakkaus esikoiseen ei vähene tai jakaannu sisarusten kesken. Se lisääntyy ja kertaantuu niin suureksi, että et edes voi käsittää, miten paljon äiti voi tuntea rakkautta lapsiaan kohtaan.

10. Ei omaa lasta voi vihata.

Kyllä voi. Rakkaus lasta kohtaan ei sulje pois toista vahvaa tunnetta, vihaa. Useimmille äideille koittaa se päivä, kun huonosti nukuttu yö, kaatunut maitolasi ja jalan alle osuva legopalikka ovat yksinkertaisesti liikaa. Silloin tekisi mieli heittää pyyhe kehään ja marssia ovesta ulos. Eikä siinä ole mitään pahaa niin kauan kuin viha ei purkaudu lapseen.

 

Lue myös:

Nämä 5 asiaa riittävät hyvään äitiyteen

Oletko valmis vanhemmaksi? Nämä 7 merkkiä kertovat sen

13 asiaa, jotka vain kotiäiti voi ymmärtää

Lähde: Finding Joy

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X