10 asiaa, jotka ovat sinulle tuttuja mutta lapsellesi täysiä mysteerejä
Monet meille lapsuudesta tutut asiat saavat lapsemme ilmeet muuttumaan kysyviksi. Listasimme 10 asiaa, jotka ovat jokaiselle ennen 1990-lukua syntyneelle itsestään selviä mutta lapsillemme todella outoja. Mukana myös selitykset, joilla voit yrittää avata puhelinkopin, verilettujen tai kirjoituskoneen mysteeriä jälkikasvullesi!
1. Diaprojektori
Yritäpä selittää nykylapselle diaprojektorin funktiota. Kuulet vain vastakysymyksen:”Minkä takia kuvia piti heijastaa seinään?”
Selitä asia vaikka näin:
”Loman tunnelmat tallennettiin diafilmille, joka kehitettiin diakuviksi valokuvausliikkeessä. Kuvia joutui odottamaan päiviä, ehkä jopa viikon.
Diat heijastettiin projektorin avulla seinälle ja niitä katsottiin pimeinä talvi-iltoina hartaina. Se oli siis huvitusta. Kun vieraita oli käymässä, diat olivat oma, odotettu ohjelmanumeronsa. Sekin oli huvitusta.”
Lue myös: 8 asiaa, joita et anna lapsesi tehdä, vaikka ne olivat itsellesi arkipäivää lapsena
2. C-kasetti
Kun lapsi kysyy, mikä on sinun haikeana muistelemasi c-kasetti ja miksi sitä kuunneltiin, vastaa näin:
”Oli vain yksi valtakunnallinen radiokanava, joka soitti ”nuorisomusiikkia”. Oman suosikkibändin musiikkia odotettiin korva kiinni vastaanottimessa.
Kun lempibiisin ensitahdit pärähtivät soimaan, painettiin nopeasti rec-nappulaa ja biisi tallentui soittimeen valmiiksi syötettyyn c-kasettiin.
Sitä sitten kuunneltiin uudestaan ja uudestaan, kunnes kasetin nauha kului lopulta poikki.”
3. VHS-kasetti
”Äiti, mitä tarkoittaa kelaaminen?” saattaa jälkikasvu äimistellä, kun kaihoisasti puhut vhs-kaseteista.
Selitysmalli: ”Sama juttu kuin c-kasetin kanssa. Kun oma suosikkiohjelma (joltain niiltä kahdelta tai myöhemmin kolmelta – uuuu! – tv-kanavalta) tuli, ohjelma nauhoitettiin vhs-kasetille.”
4. Puhelinkoppi
Miksi piti mennä koppiin puhumaan, lapsi ihmettelee.
Yritä avata asiaa esimerkiksi selittämällä, miten matkoilla piti varata kolikoita kukkaroon, jotta pystyi soittamaan kotiin. Ja miten kolikoiden loputtua puhelu katkesi juuri, kun olit kertomassa sitä kaikista tärkeintä asiaa…
Lue myös: 16 asiaa, jotka vain toinen vanhempi voi ymmärtää
5. Lankapuhelin
Lapsi: ”Eiks sulla todellakaan ollut kännykkää?”
Sinä: ”No ei ollut ei. Mietipäs nykylapsi sitä, miten äiti ja isä päivystivät tuntikausia lankapuhelimen vieressä, kun kaveri oli luvannut soittaa. Se kehitti kärsivällisyyttä. Ja mikä sota syttyi, jos puhelimen varasi joku muu perheenjäsen!”
6. Lastenohjelmat, jotka katsottiin televisiosta
”Miks piti kattoa telkkaria, eiks sulla ollut tietokonetta?”
Kuvaile asiaa kysyjälle näin: ”Kello viisi istuttiin joka tuvassa television ääreen tuijottamaan Pelle Hermannia, Kössi Kengurua ja Nalle Luppakorvaa. Jos ohjelman missasi, se siitä – ei ollut Yle Areenasta vielä aavistustakaan.”
7. Kirjoituskone
Onks tää joku vanha kannettava, missä tässä on näyttö?, kysyy lapsi, jos jossain vielä törmää kapistukseen.
Vastaa näin: ”No, tavallaan. Teksti naputettiin paperille ja jos tuli virhe, kohta piti maalata peittoon korjauslakalla. Oli vaikeaa saada uusi kirjain osumaan juuri oikeaan paikkaan korjauslakan päälle.”
8. Filmikamera
Lapsesi: ”Miksi ne kuvat ei näkyny heti? Mikä on filmirulla? Mitä se kehittäminen tarkoittaa?”
Sinä:” Tää on aika vaikea selittää. Palataan tähän sitten, kun sä olet aikuinen. Lyhyesti sanottuna: kuvat eivät näkyneet kameran näytöllä eikä puhelimella voinut ottaa kuvia. Kelaapa sitä.”
9. Veriletut
”Siis mistä ne oli tehty!? Söitkö sä niitä oikeesti???”
Niinpä niin, ne olivat monen lapsen suosikkiruoka. Voit lisätä jälkikasvusi kauhistusta kertomalla, miten surimme kaikki porukalla, kun verilettujen syömistä aloitettiin rajoittaa päiväkodeissa ja kouluissa, kun selvisi, että liika a-vitamiini on haitallista.
Voit jatkaa: ”Vieläkin herahtaa vesi kielelle pelkästä muistosta!”
10. Viinirypäleet, joissa oli siemeniä
”Oliks viinirypäleissä ennen siemeniä sisällä?”
Vastaa lapselle: ”Kyllä, rakas lapseni, maailma oli ennen niin outo paikka, että jopa viinirypäleissä oli siemeniä sisällä. Niiden kanssa piti olla varovainen, sillä lapsille uskoteltiin, että siemenet kertyvät umpisuoleen, jos ne nielaisee.”
Lue myös: 5 asiaa, joita lapsi rakastaa sinussa pienenä ja häpeää teininä
Jaa oma kokemuksesi