Minun tarinani 27.12.2016 Päivitetty 06.07.2021

10 kivaa koko perheen puuhaa joulun välipäiville

Joulun ja uuden vuoden välipäivinä moni perhe saa rentoutua yhdessä. Nämä ideat tekevät vapaapäivistä vielä hauskempia.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Raukean rentouttavat välipäivät ovat oivallista aikaa perheen yhteiselle puuhastelulle. Oli kyse lautapelien pelaamisesta, ulkoilusta tai elokuvien katselemisesta, tärkeintä on yhdessäolo. Kokosimme yhteen monenlaista mukavaa puuhaa välipäivien viettoon.

1. Ota lautapelit esiin

Pelit pöytään ja kisaamaan!  Pistäkää pystyyn koko perheen Fortuna-turnaus, katsokaa, kuka löytää Afrikan-tähden ja pääsee ensimmäisenä maaliin tai kamppailkaa perheen Kimble-mestarin tittelistä. Uno-kortit ja Yatzy kuuluvat myös koko perheen lautapeliklassikoihin.

2. Leivo leppoisasti

Ennen joulua moni paistaa pipareita ja joulutorttuja pellin jos toisenkin. Joululeivonta on kuitenkin usein niin kiireistä, ettei siitä aina osaa nauttia. Välipäivinä kannattaa leipoa kiireettömästi yhdessä ja antaa lapsenkin osallistua vaikkapa kuivien aineiden sekoittamiseen ja taikinan vaivaamiseen.

Katso: Kuinka kokata lapsen kanssa

3. Pidä leffailta

Yhteisestä elokuvahetkestä nauttii koko perhe. Paistakaa poppareita ja kerääntykää sohvalle katsomaan jotakin ihanaa perhe-elokuvaa tai lähtekää yhdessä elokuviin.

4. Lukekaa yhdessä.

Lukeminen kehittää puhetta ja mielikuvitusta, joten lapselle kannattaa lukea mahdollisimman paljon. Isommatkin lapset tykkäävät kuunnella tarinoita ääneen luettuna. Välipäivinä perhe voi tehdä myös yhteisen retken kirjastoon, sillä suurin osa kirjastoista on silloin normaalisti avoinna.

Lue: 7 hyvää syytä lukea lapselle

5. Ulkoilkaa

Joululomalla kannattaa panostaa myös ulkoiluun ja liikkumiseen. Kotimaan joulusää ei aina tarjoa mahdollisuutta talviurheiluun, mutta luistelemaan pääsee tekojääradoilla monessakin kaupungissa. Luistelun lomassa voi nauttia kuumaa juomaa ja eväitä luistinradan reunalla.

6. Menkää uimaan

Mikäli pilvet kerääntyvät taivaalle, ja huonot kelit yllättävät lomalaisen, ei liikuntaa harrastaakseen tarvitse tarpoa rännässä. Lomalla voi liikkua helposti sisälläkin uimahallissa, vesipuistossa, kylpylässä tai sisäliikunta-areenalla. Uimahallin yleisen saunan makoisat löylyt lämmittävät koleina talvi-iltoina. Kylpylässä rentoutuu koko perhe – lapset ja nuoret vesiliukumäissä ja vanhemmat porealtaiden ja saunan puolella.

Tiesitkö: Miten opettaa lapsi uimaan

7. Muistakaa sisäleikkipuistot

Sisäleikkipuistot ovat ihanteellisia sade- ja räntäpäivien retkikohteita. Jos lapsilla riittää energiaa purettavaksi, riehuminen pallomeressä ja pomppulinnassa takaa toiminnantäyteisen leikkiretken – ja illalla maittaa uni.

8. Menkää museoon

Joululoma on otollista aikaa kiireettömään kiertelyyn erilaisissa museoissa. Valitkaa museotarjonnasta perheenne suosikki ja lähtekää yhdessä hauskalle ja sivistävälle retkelle. Esimerkiksi Helsingissä sijaitseva Luonnontieteellinen museo on lapsiperheiden vakiokohde. Niin polven korkuisen kuin vanhemmankin maailmaa sykähdyttävät valtavat dinosaurusten luut, kuivatut perhoset, purkkeihin säilötyt matelijat ja vanhojen kokoelmien täytetyt eläimet. Taidemuseotkaan eivät ole vain aikuisten huvia, vaan monista museoista löytyy ohjattua toimintaa ja erilaisia taidetyöpajoja myös lapsille.

9.  Kutsukaa vieraita

Lomalla on vihdoin aikaa nähdä myös ystäviä ja sukulaisia. Kutsukaa tuttavaperhe kylään ja viettäkää yhdessä hauska päivä seurustellen ja herkutellen.

10. Käyttäkää tekniikkaa

Puuhastelkaa yhdessä turvallisten ja helppokäyttöisten sovellusten parissa. Kehittäviä ja yhdessä käytettäviä sovelluksia on paljonkin, kun niitä jaksaa hakea.

Lue: 6 helppoa ja kivaa sovellusta lapsille

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X