Minun tarinani 11.04.2017 Päivitetty 07.02.2020

13 asiaa, jotka vain kotiäiti voi ymmärtää

On päiviä, jolloin kotiäitiys tuntuu maailman tärkeimmältä ja palkitsevimmalta työltä – ja sitten taas päiviä, jolloin lasket minuutteja siihen, että saat lapset nukkumaan.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

1. Olet jatkuvasti töissä, vaikka oletkin kotona

Vaikka kotiäiti ei ulkopuolisten silmissä ehkä tekisikään varsinaista työtä, olet siitä huolimatta työsuhteessa. Pomosi on vaahtosammuttimen kokoinen, kyseenalaistaa kaiken mitä teet ja huutaa suoraa huutoa, jos et täytä jokaista hänen toivettaan.

Työvuorosi ovat 24 tuntia vuorokaudessa, joudut pyyhkimään pomosi pepun, etkä saa työstäsi edes palkkaa. Jos totta puhutaan, aiempi työsi oli tähän verrattuna helppoa.

2. Hymyilet aamuisin muiden lähtiessä töihin

Hymyilet omahyväisesti vilkuttaessasi kukonlaulun aikaan töihin lähtevälle puolisollesi. Hymyilet, kun kuuntelet radiosta selostusta pahasta aamuruuhkasta Kehä 3:lla ja kun katsot sateenpiiskaamaa ikkunaruutua kääriytyessäsi syvemmälle vilttiin.

Kun muu maailma on räntäsateessa matkalla töihin ja istut pyjamassasi sohvalla uninen vauva kainalossa, huomaat olevasi tyytyväinen siitä, että olet valinnut kotiäitiyden.

10 kotiäitiä virkistävää asiaa, jotka vievät vain 10 minuuttia

3. Sinulla on edelleen aivot

Jotkut kuvittelevat, että kotiin jäämällä äiti uhraa aivosolunsa ja kaiken kunnianhimon, mitä hänellä on vielä joskus ollut. Et kuitenkaan ole luovuttanut älyäsi ja ajatuksiasi samalla kun jäit kotiin ja lopetit työssäkäynnin.

Todellisuudessa toivoisit pääseväsi välillä mukaan kunnon väittelyyn vaikkapa Syyrian konfliktista ja pakolaiskysymyksistä ainaisten päiväuni- ja hampaidentulokeskustelujen sijaan.

4. Et aina rakasta kotona oloa

Vaikka olisit täysin sitoutunut kotiäitiyteen, silti on hetkiä, jolloin lapsen kanssa kotona oleminen on raivostuttavaa, masentavaa, yksinäistä ja tylsää. Kukapa ei pyörittelisi silmiään luettuaan Puppe-kirjan 17 kertaa putkeen tai leikittyään kolme tuntia kotia?

Näin pääset eroon yksinäisyydestä, kotiäiti

5. Haaveilet yksinolosta

Kun olet äidin roolissa 24 tuntia vuorokaudessa, ajatus omasta ajasta alkaa tuntua niin houkuttelevalta, että nappaat hetken omaa aikaa aina kun suinkin mahdollista. Unohda kylpylälomat ja ostosmatkat – piipahdus lähikauppaan kaikessa rauhassa on parasta arjen luksusta.

6. Et muista millaista on käydä rauhassa vessassa

Se nyt ei vaan ole enää mahdollista. Koskaan.

7. Kaipaat aikuista keskusteluseuraa

Kun olet leikkinyt tunnin piilosta, alat kaivata aikuista keskusteluseuraa niin epätoivoisesti, että lähdet kauppaan vain, jotta voisit jutella kassaneidin kanssa.

8. Tunnet olosi yhtä syylliseksi kuin työssäkäyvät äidit

Olit väärässä, jos kuvittelit, että kotiäitiys häivyttäisi syyllisyyden tunteen. Sinun ei tarvitse kärsiä työnteon aiheuttamasta syyllisyydestä tai huonosta omatunnosta sen vuoksi, että lapsesi on tarhassa, mutta edelleen on paljon asioita, joiden vuoksi voit soimata itseäsi.

Tunnet syyllisyyttä siitä, että laitat lapsen television ääreen, jotta saisit olla hetken rauhassa. Surffaat netissä, vaikka voisit silittää. Jätät muskarin väliin, koska ulkona on kaatosade. Syyllisyyttä, ja vielä lisää syyllisyyttä.

Näin vanhemmuus kasvattaa sinua – 10 positiivista asiaa

9. Olet salaa tyytyväinen siitä, ettei sinulla ole työssäkäyvän äidin ongelmia

Vaikka olet valinnut kotiäitiyden, se ei tarkoita sitä, että väheksyisit työssäkäyvien äitien panosta. Toivot, että työssäkäyvät äidit eivät myöskään vähättele päätöstäsi olla lapsen kanssa kotona.

Kuunnellessasi keskusteluja päiväkotiongelmista ja tasapainottelusta työn ja kodin välillä olet kuitenkin hiljaa mielessäsi tyytyväinen siitä, ettei sinulla ole samanlaisia ongelmia. Kotiäitiys ei ehkä aina ole herkkua, mutta etpä ainakaan joudu stressaamaan lapsen aiheuttamista sairauslomapäivistä ja siitä, miten ehdit työpäivän päätteeksi tarhalle.

10. Et ole täydellinen kodinhengetär

Olet jo aikaa sitten luopunut kuvitelmasta, että olisit täydellinen kodinhengetär, jonka koti kiiltää puhtauttaan ja ruokapöydässä odottaa iltaisin ravitseva ja itsetehty päivällinen. Vaikka kuinka yrittäisit pitää kodin siistinä, lapset sotkevat sen kuitenkin heti, kun olet siivonnut.

Et voi oikeastaan tehdä muuta kuin rauhan kaaoksen kanssa ja oppia iloitsemaan kodistasi sotkuisenakin.

7 merkkiä, joista tunnistat, että kodissa asuu lapsiperhe

11. Et ole yhtään parempi kuin muutkaan äidit

Et ole kotiäitiydestäsi huolimatta mikään roolimalli tai esimerkki muille äideille. Siinä missä muutkin äidit, myös sinä annat lapsellesi välillä purkkiruokaa. Pikku Kakkonen ja lapsen päiväuniaika ovat usein päiviesi kohokohdat.

12. Iloitset uudenlaisista onnistumisista ja saavutuksista

Ennen iloitsit siitä, että onnistuit jossain työhön liittyvässä asiassa, mutta nykyään riemuitset, kun lapsesi oppii taputtamaan käsiään tai kävelemään pidemmän pätkän muksahtamatta maahan. Ilon aiheet ovat aivan yhtä suuria – tai jopa suurempia – kuin entiset työvoitot.

13. Rakastat kotiäitiyttä – vaikka valitatkin siitä

Kotiäitiys on samalla maailman paras ja kamalin työ. Yhdessä hetkessä se on palkitsevaa, toisessa taas raivostuttavaa. Niinä harvinaisina hetkinä, kun kaikki on hyvin ja toimii, et vaihtaisi päivääkään pois.

Lähde: 18 things only stay-at-home mums know

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X