Minun tarinani 31.08.2018 Päivitetty 14.12.2020

30 vuotta Ti-Ti-tätinä ilahduttanut Riitta Korpela: ”En olisi uskonut, että saan tehdä tätä työtä näin pitkään”

Ti-Ti Nalle täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Se tarkoittaa, että nykyäidit ovat innolla tanssineet nallen tahdissa taaperoina niin kuin heidän lapsensa tanssivat nyt. Ti-Ti Nallen äiti, Riitta Korpela kertoo, miten kaikki alkoi.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Sara Pihlaja / Otavamedia

”Nalle syntyi aikoinaan tarpeeseen. Opiskelin Sibelius-Akatemiassa musiikkileikkikoulunopettajaksi. Pidin näytetunteja lapsille, joita en tuntenut. Ja minä olin lapsille vieras. Tarvitsin välineen, jonka avulla lapset uskaltaisivat kommunikoida paremmin”, Riitta Korpela kertoo.

”Pyysin äitiäni virkkaamaan minulle nallen. Nallella oli mahtava vaikutus lapsiin. Se istui vasemmalla olkapäälläni ja lapset avautuivat sille. Silloin en olisi uskonut, että saisin tehdä tätä rakastamaani työtä näin pitkään.

Ti-Ti Nalle ja sen perhe eivät ole turhan hienoja teddykarhuja vaan tavallisia nalleja. Ehkä se on niiden suosion salaisuus. Jokaisella nallella on oma musiikillinen rytminsä. Esimerkiksi Ti-Ti tarkoittaa kahta kahdeksasosanuottia ja Tau on tauko.

Laulut kertovat arkisista asioista. Niiden avulla lapsia opetetaan syömään ja pukemaan. Olen tehnyt myös tilaustöitä. Pottapolkka syntyi, kun vanhemmat toivoivat minulta apua pottailun aloittamiseen. Lauluissa lapsia ei neuvota sormi pystyssä, vaan asioita opitaan ujuttamalla.”

Riitta Korpela on Ti-Ti-tätinä koko ajan

”Lapset ovat aina rehellinen ja suora yleisö. Kun omat lapseni olivat pieniä, testasin heillä sävellyksiä ja sanoituksia. He saattoivat joskus kyllä sanoa, että äiti, älä viitsi laulaa. Pystyin hyvin yhdistämään työni ja perhe-elämän, koska sävelsin, sanoitin ja käsikirjoitin kotoa käsin.

En ole sekuntiakaan katunut ammatinvalintaani. Minulla on syntymästäni saakka ollut hyvä mielikuvitus, ja musiikki on ollut punainen lanka elämässäni. Työstä on tullut minulle elämäntapa, olen 24 tuntia vuorokaudessa Ti-Ti-täti. Tässä työssä ei lasketa tunteja.”

Suomen suurimmat potat

”En pidä liian valmiiksi tehdyistä lasten tv-ohjelmista, koska siellä ruudun toisella puolen istuu lapsi, jolle on hyvin tärkeää nähdä myös inhimillisyys tv:ssä. Sielläkin voidaan erehtyä.

Tänä vuonna kierrämme Ti-Ti Nallen kanssa 120 paikkakunnalla juhlakiertueella. Ti-Ti Nallen perheen lisäksi juhlavuoden konsertissa on mukana moni Hirsimetsän neljästäkymmenestä asukkaasta.

Esitys pitää rakentaa niin, että sekä lapsilla että aikuisilla on katsottavaa ja kuunneltavaa. Meillä on lavalla Suomen isoimmat potat ja täytekakku.

Konserttien lisäksi olen tehnyt Ti-Ti Nallen kanssa dvd- ja cd-levjä. Tänä keväänä julkaistiin myös Ti-Ti Nallen suuri satukirja, joka kattaa 30 vuotta nalleperheen historiaa.

Tänä vuonna Ti-Ti Nallen perhe muuttaa Ikaalisista Lempäälään Idepark-kauppakeskukseen. Sain sellaisen mahdollisuuden, josta en voinut kieltäytyä. Muutto mahdollistaa sen, että toiminnasta tulee monipuolisempaa ja sitä voidaan tehdä enemmän ympäri vuoden. Minusta on ihana tehdä töitä satumaailmassa, mutta tassut täytyy pitää tukevasti maassa,” Riitta Korpela toteaa.

Lue myös: 

Miika Nousiainen suorapuheisena isyydestä: ”Kyllähän lasten pitää oppia kirosanat omilta vanhemmiltaan”

Viiden lapsen äiti Aami Hietanen: ”Jaksan raskaatkin päivät sen voimalla, että saan illalla kohdata Konstan”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X