Minun tarinani 10.08.2018 Päivitetty 24.05.2023

Äidin oma päivä -kisan voittaja Minna, 30: ”Vaikeina aikoina ei ollut voimia huolehtia itsestä”

Pienen tytön äiti Minna Laukkanen, 30, unohti vaikean vauvavuoden aikana itsestä huolehtimisen. Siksi hemmottelupäivä tuli tarpeeseen.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Jonne Räsänen / Otavamedia

Pari kuukautta sitten 1-vuotiaan Ronjan äiti Minna Laukkanen pääsi kasvohoitoon ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen. Hän istui kosmetologin tuolissa ja itki. Hoidettavana oleminen tuntui niin hyvältä.

– Oli uskomaton tunne, että joku keskittyi hoitamaan vain minua. Olin ehtinyt unohtaa itseni täysin.

Minnan esikoistytär syntyi toukokuussa 2017. Perhe pääsi äitienpäivänä kotiin synnytyslaitokselta.

– Se oli maailman onnellisin äitienpäivä, mutta ongelmat alkoivat jo ensimmäisenä yönä. Vauva ei pystynyt olemaan vaakatasossa, vaan itki, nieleskeli ja vaikutti tuskaiselta. Olen sairaanhoitaja, ja mieheni Jussi on ensihoitaja, joten tajusimme, että kaikki ei ollut kunnossa.

äidin oma päivä

Silmiin saa ilmettä sopivalla rajauksella.

Ensimmäiset kuukaudet Ronja nukkui pätkissä 3–4 tuntia yössä. Ja senkin ajan vain pystyasennossa vanhempiensa sylissä. Minna sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja paniikkihäiriöön.

– Olin itkuinen ja alakuloinen enkä uskaltanut lähteä kotoa. Pelkäsin, että vauva saisi kodin ulkopuolella kohtauksen.

Vaikeita kuukausia

Ronja oli seitsemän kuukauden ikäinen, kun oireiden syyksi paljastui allergiaperäinen refluksi, joka johtui vilja-, ohra-, ruis-, kaura- ja lehmänmaitoyliherkkyydestä.

– Aloitin imetysdieetin, jossa vältän allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita. Tuntui uskomattomalta nukkua ensimmäistä kertaa kahdeksan tuntia putkeen.

Itselleen Minna haki apua yksilöterapiasta ja paniikkihäiriötä lievittävästä fysioterapiasta. Hänen vointinsa on hiljalleen kohentunut.

– On ihanaa nähdä, miten hyvin Ronja voi. Hän on sisukas pikkutyttö. Välillä on toki alamäkiä, kun hampaiden tulo tai flunssa pahentaa refluksia.

Perhe muutti pari kuukautta sitten Helsingistä Porvooseen. Minna toivoo, että he voisivat nauttia perusarjesta yhdessä.

– Omaa aikaa voisi olla enemmän. Kun kävin ensi kertaa synnytyksen jälkeen yksin kaupassa, muistan, miten liidin ostoskärryjen kanssa käytävillä, Minna nauraa.

äidin oma päivä

Kuvausvaatteet olivat iloinen yllätys pirteämmästä tyylistä haaveilleelle Minnalle.

Herkullisen raikasta

Minnalla ei ole ollut vaikeina aikoina voimia huolehtia ulkonäöstään. Nyt kun vointi on kohentunut, hän kaipaa vanhaa Minnaa, joka jaksoi laittautua aina lähtiessään kotoa.

– Olen kulkenut vuoden meikittömänä verkkareissa, hiukset ponnarilla. Kaipaan pirteyttä tummaan tyyliini ja päälleni muutakin kuin imettämiseen sopivaa vaatetta.

Kaksplussan hemmottelupäivästä Minna toivoi saavansa energiaa ja ulkoisesti elinvoimaista äitiä tyttärelleen.

Minna ennen…

äidin oma päivä

Minna on kulkenut Ronjan vauva-ajan lähes meikittä väsymyksen takia.

 

…ja Minna meikin ja stailauksen jälkeen!

äidin oma päivä

Minna sai ylleen kesäisen tyylikkään mekon, joka toi väriä olemukseen. Espritin mekko Stockmannilta, korvakorut Korukolmio ja kengät Marks & Spencer.

Meikki ja hiukset: Tintti Leppänen, tyyli: Oili Urmas

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X