Minun tarinani 28.01.2016 Päivitetty 15.06.2021

Esikoistaan odottava Aino-Kaisa Saarinen: ”Aion treenata synnytykseen asti”

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen valmistautuu esikoisensa synnytykseen kuin urheilukisaan. Hiihtoladuille hän aikoo palata niin pian kuin mahdollista.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Aapo Laiho

Hiihtotähti Aino-Kaisa Saarinen halusi mennä heti raskauden alussa ultraäänitutkimukseen varmistamaan, että kaikki on hyvin. Hänen ensimmäinen raskautensa oli nimittäin päättynyt keskenmenoon.

– Nyt luottamus kaiken sujumiseen on vähitellen kasvanut. Olen käynyt yksityisessä neuvolassa kuukauden välein, ja lisäksi voin soittaa lääkärille, jos minulla on kysymyksiä. Olympiakomitean lääkäri on neljän lapsen äiti, joten soitan mielelläni hänelle, Aino-Kaisa kertoo.

Lääkärit ovat kehottaneet Aino-Kaisaa kuuntelemaan kehoaan mutta eivät vähentämään harjoittelua. Hän harjoitteleekin kuten ennen, 15–24 tuntia viikossa, vaikka raskaus on haastatteluhetkellä loppuvuonna 2015 jo lähes puolivälissä.

Aino-Kaisa tarkkailee palautumistaan mittaamalla sykevälejä öisin ja aamuisin.

Lue myös: 10 noloa mutta normaalia raskausoiretta

Ravitsemusterapeutti apuna

Väsymys painoi Aino-Kaisaa alkuraskaudessa, kun maastohiihdon maajoukkue harjoitteli Saksassa ja Italiassa.

– Alussa laattasin pari kertaa, mutta se oli oma vikani. Jätin väliin aamupalan ja lähdin ajamaan lentokentälle, vaikka pitäisi syödä säännöllisesti, Aino-Kaisa kertoo.

– Saatoin olla parin tunnin palauttavan treenin jälkeen niin väsynyt, että minun piti levätä puoli tuntia sängyssä, hän muistelee.

Ravitsemusterapeutti on tullut Aino-Kaisan avuksi ruokavalinnoissa. Raikkaat ruoat, kuten salaatit ja marjat, maistuvat. Proteiinia ja hiilihydraattejakin pitää saada tarpeeksi.

Viime viikkoina Aino-Kaisa on voinut niin hyvin, että raskaus tuntuu lähes epätodelliselta.

– Soitin gynekologille ja kysyin, että eihän vauva ole voinut kuolla, kun raskausoireita ei ole.

Nyt lapsen liikkeet ovat alkaneet tuntua pieninä hipaisuina.

Lue myös: Ravinto raskauden aikana

Kevyttä treeniä synnytykseen asti

Huippuhiihtäjälle kertyy vuodessa yli 200 matkapäivää.

– Välillä kieltämättä mietin, mitä teen kaikilla kotonani olevilla tavaroilla, Aino-Kaisa hymyilee.

Joulukuussa 2015 hän kilpaili viimeisen kerran Norjan Lillehammerissa ja sen jälkeen osallistui vielä harjoitusleirille Italiassa.

– Painoa on tullut viisi kiloa lisää, ja tunnen sen jaloissani etenkin nousuissa. Hiihtäminen käy joka viikko raskaammaksi.

Aino-Kaisa suunnittelee harjoittelevansa kevyesti synnytykseen asti. Hän haluaa valmistautua huolellisesti myös synnytykseen.

– Haluaisin synnyttää luomuna, mutta jos päädytään hätäsektioon, niin sitten niin käy. Synnytys on vähän kuin urheilusuoritus, sekin alkaa ja päättyy, mutta palkinto on tietysti paljon suurempi.

Lue myös: Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Paluu laduille heti kun mahdollista

Aino-Kaisan katse on jo vuodessa 2017, Lahden MM-kisoissa. Hän aikoo palata muutaman tunnin treeneihin heti kun pääsee liikkeelle, ja sillä aikaa Aino-Kaisan mies Tom Gustafsson huolehtii vauvasta. Tom on entinen koripalloilija, joka työskentelee nykyään it-alalla.

Raskauden paljastaa vain pieni vatsakumpu. Sitä ei edes huomaa tavallisten vaatteiden alta.

– Hiihtotrikoot paljastavat kyllä kaiken, Aino-Kaisa hymyilee.

Lue myös: Tommi Evilä: Kun vaimo palaa töihin, jään koti-isäksi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X