Minun tarinani 01.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

Eskari-ikäistä poikaansa imettävä Carolina: ”Imetys vahvistaa lapsen itsetuntoa”

Carolina, 46, imettää vielä kuusivuotiasta poikaansa. Hän aikoo imettää niin pitkään kuin poika haluaa.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia
10 kommenttia

– Imetys sujui hyvin alusta alkaen, ja kun poikani täytti vuoden, ajattelin, että jatkan vielä. En keksinyt syytä, miksi minun olisi pitänyt lopettaa siinä vaiheessa. Matkan varrella sitten päätin, että jatkan niin kauan kuin lapsi haluaa, Carolina kertoo.

Kesäkuussa poika täyttää seitsemän vuotta, ja imetykset ovat harventuneet muutamaan kertaan kuukaudessa.

– Olen päättänyt, että lapsi saa itse päättää, kuinka kauan imetys jatkuu. Luotan siihen, että hän tietää, milloin on hänelle oikea hetki lopettaa. En koskaan ”tarjoa” rintaa hänelle, vaan hän itse kertoo, milloin hänellä on tarve imeä. Silloin hän myös sitä pyytää, Carolina kertoo.

Pitkään imettävää äitiä voidaan katsoa paheksuvasti ja häntä voidaan pitää outona. Carolina on kuitenkin välttynyt arvostelulta, hänellä on vain yksi huono kokemus vuosien varrelta.

– Olimme ruotsinlaivalla saunassa, kun silloin neljävuotias poikani halusi rinnalle. Vieressämme ollut nainen alkoi huutaa, että ei noin isoa lasta voi imettää. Muuten kukaan ei ole tullut sanomaan mitään, vaikka heillä olisikin mielipide imettämisestä.

Kokemus oli sen verran ikävä, että sen jälkeen poika on käynyt isänsä kanssa julkisissa saunoissa.

Carolina on saanut myös hyväksyntää pitkälle imetykselle.

– Kun lapsi oli kolme, olimme kirkossa seuraamassa konfirmaatiota. Hiljaisuuden aikana poika sanoi kovaan ääneen: ”Mamma, jag vill amma!” Se sai muut vieraat hymyilemään.

Lapsi saa päättää imetyksestä

Carolina on ammatiltaan lentoemäntä, joten hän voi olla työnsä vuoksi montakin päivää poissa kotoa. Carolina imettää nykyään noin kerran kuukaudessa.Hänen poikansa saa rintamaitoa, kun hän itse niin haluaa.

– En ole tyrkyttänyt rintaa lapselle. Usein hän haluaa rinnalle, kun olen tullut työmatkalta kotiin. Lapsi saa myös läheisyyttä imetyksen aikana.

Carolinalla on aiemmasta liitostaan kolme lasta. Pojat ovat 19- ja 17-vuotiaita ja tyttö 16-vuotias. Vanhempia lapsiaan Carolina imetti suositusten mukaisesti vuoden ja lopetti sitten pohtimatta asiaa sen enempää. Nuorimman lapsen kohdalla Carolina toimii lapsen ehdoilla, vanhempana ja kokeneempana äitinä hän on uskaltanut tehdä oman, muista poikkeavan ratkaisunsa.

– Äitejä ei vieläkään kannusteta imettämään. Yhteiskuntaa vaatii naiset nopeasti takaisin töihin, äitinä ei saa olla pitkään.

Kannustusta pidempään imetykseen

Taaperon ja leikki-ikäisen lapsen imetys on asia, josta äidit hyvin harvoin puhuvat julkisesti. Carolina haluaa omalla esimerkillään kannustaa myös muita äitejä jatkamaan imetystä pidempään kuin vauvavuoden ajan. Aviomies on tukenut Carolinaa pitkän imetyksen aikana. Myös ystävät ja tutut ovat antaneet myönteisiä kommentteja, kun Carolina on kertonut heille, että hän imettää edelleen.

– Haluan näyttää, että imetys on luonnollinen asia.

Carolinan teini-ikäiset lapset pitävät kuopuksen imetystä hämmentävänä asiana.

– Teinit pelkäävät kavereidensa arvostelua ja sen takia heidän mielestään ison lapsen imettäminen on noloa, Carolina sanoo.

Carolina ei ole ottanut imetystä puheeksi poikansa isovanhempien kanssa. Imetys onkin vain äidin ja lapsen välinen oma juttu.

– Koen imetykset positiivisesti. Se on ”meidän juttu”. Koen myös, että imetykset ovat lapselle tärkeä tapa saada rakkautta, hellyyttä ja turvallisuutta. Uskaltaisin sanoa, että imetys vahvistaa lapsen itsetuntoa, Carolina kertoo.

Carolina ei koe imetystä työläänä tai hankalana. Tällä hetkellä lapsi haluaa päästä rinnalle pari kertaa kuukauden aikana. Tosin kun hän on sairaana, hän haluaa myös imeä useammin.

– Sairastumisen alkuvaiheessa imetys on saattanut väsyttävältä, ennen kuin olen ymmärtänyt syyn tiheään imemiseen. Jos vain on riittävästi aikaa ja muistan valita mukavan asennon, niin imetys sujuu hyvin.

Kommentit (10)

”imetti suositusten mukaisesti vuoden” Mikä suositus sanoo, että vaan vuoden?
WHOkin taitaa sanoa, että 2v…

Eskari-ikäinen ei hyvällä tahdollakaan ole taapero. Lapsi saa kyllä hellyyttä ja ravintoa muutenkin kuin imemällä rintaa liki kouluikäisenä…

Siis onhan tuo nyt ihan kipeetä hommaa… Jos kerran kouluikäistä lasta on ok imettää, missä sitten menee raja? Ihan sairasta.

Ei kai rinnasta tule enää mitään, jos imettää muutaman kerran kuukaudessa? Vai onko rintapumppu käytössä muina päivinä?

Ei maidontulo seinään lopu. Mä lopetin pian 3-vuotiaan lapseni imettämisen puolisen vuotta sitten. Vieläkin sais muutamia pisaroita lypsettyä.

Minä imetän vielä keväällä 3 vuotta töyttävää tytärtäni. Suurinosa pitää sitä yököttävänä ja todella outona. Olen päättänyt imettää niin kauan, kuin lapsi sitä haluaa. Olen vain yrittänyt olla kailottamatta sitä ulkopuolisille ja imetän pääsääntöisesti kotona.

Olen imettänyt nuorintani neljä ja puoli vuotiaaksi. Hän itse lopetti sulllin. Ei ollut flunssia eikä korvatulehduksia. Terve jytkäle, sanoi neuvola lääkäri.

Hei
Carolina
Äitini imetti isoveljeäni reilu 6 vuotiaaksi asti, päivittäin. Veljeni on nyt 63-vuotias, eikä hänellä koskaan ole ollut kolestrolia, flunssia tms ongelmia. Hänen ruokavaliona on pääasiassa olleet kahvi, tupakka, kananmunat ja liha.
Jatka imettämistä ja nauttikaa läheisyydestä❤️

Hyvä Carolina!

Tarvitsemme lisää positiivisia esimerkkejä, etenkin taaperoimettämisestä, mutta miksei isompienkin lasten! Suomessa mennään vanhojen suositusten mukaan. Uusimman tutkimustiedon mukaan äidinmaidosta on niin suuret hyödyt (suolistobakteereille, vastustuskyvylle sekä vitamiini- ja mineraalirikkaana ravinnonlähteenä) että WHO suosittelee imetystä (toki muun ravinnon rinnalla) vähintään kaksivuotiaaksi ja senkin jälkeen niin kauan kuin hyvältä tuntuu! Äidinmaidosta kun on edelleen etuja isommallekin lapselle, eikä mitään haittoja. Suomessa pientä yksivuotiasta taaperoakin imettävä joutuu perustelemaan imetyksen ”jatkumista”. Imetyskeskustelun on aika siirtyä nykypäivään ja antaa kaikkien imettää vähintään kaksivuotiaaksi ilman minkäänlaista kommenttia. Vasta sen jälkeen on aika ihmetellen kehua, miten hyvin imetys on jatkunut. Kaksivuotinen imetys kun ei ole mikään friikki poikkeus vaan World Health Organizationin tutkimustuloksiin perustuva vähimmäissuositus.

Imetin viimeistä 4ttä lastani 2,5v. Maito ei loppunut vielä silloinkaan, mutta päätin lopettaa. Lapsi on poikkeuksellisen terve. Kulkutaudit eivät häntä vaivaa. Myös erittäin hyvä itsetunto. Uskon, että imetyksen vaikutukset ovat hyvin laajat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X