Minun tarinani 02.03.2017 Päivitetty 31.10.2022

Huono Äiti -blogin Sari Helin: ”Väsymys tekee naisen hulluksi”

Huono Äiti -blogin Sari Helin aloitti Kaksplussan uutena kolumnistina. Sarin omat lapset ovat olleet huonoja nukkujia, ja ensimmäisessä Kaksplussan kolumnissaan Sari pohtii, mitä pahimmillaan vuosikausien univelka saa vanhemmassa aikaan.

Teksti
Sari Helin
Kuvat
Pekka Holmström/Otavamedia

Väsymys. Se tekee naisen hulluksi. Ihme, että pystyn väsymyksen samentamilla aivoillani saamaan aikaan tämän kokonainen lauseen.

Olen kuullut lapsista, jotka menevät vänkäämättä nukkumaan omaan sänkyynsä kello 20, eivätkä huutele sieltä minuutin välein vaan heräävät seuraavana aamuna virkeiden vanhempiensa iloksi.

Omat lapset huonoja nukkujia

Henkilökohtainen kokemukseni asiasta ei ole sadunhohtoinen. Kaikki elämänpiirini lapset, omani etunenässä, ovat tehneet unesta ison numeron. He eivät mene sänkyyn millään, eivät jää sinne millään ja kommentoivat sieltä mielellään läpi yön puolestayöstä lähtien.

Ylläriherätys voi toistua kello 4.15, 4.45, 5.10 ja 6. Jopa rajattomasti! Kun on noussut sängystään 10 kertaa yössä hyssyttämään lasta, tietää, että zombiet ovat oikeasti olemassa. Heitä on lastenhuoneissa kumartuneina lasten sänkyjen yli luonnottomiin asentoihin, ja he ovat vaarallisia.

Väsymyskierrettä paikataan kahvilla ja suklaalla

Yhdeksän vuoden univelkapohjalta on aivan huikeaa lukea tutkimuksia, joiden mukaan univelka tekee pahaa eritoten naisille. Oi todellako! Univelka tekee naisista äkäisiä, nalkuttavia, edesvastuuttomia ja vaarallisia. Todellako? Nuokin tutkimusrahat olisi voinut säästää väsyneiden naisten suklaarahastoon; suklaa maistuu väsyneenä.

Väsymyskierteen uhri paikkaa yöllisen kierteen heti aamulla liian monella kupillisella kahvia. Tästä seuraa huono olo, jota uhri paikkaa sokerisella pikku herkulla = 250 g suklaata kerta heitolla. Ja koska uhri on väsynyt, hän ei syö kunnon ruokaa, koska siis hän on väsynyt.

Kun väsynyt on juonut pelkkää kahvia ja syönyt makeaa, olo muuttuu vielä huonommaksi, ja sen paikkaamiseksi väsynyt juo lisää kahvia ja syö makeaa, koska pakkohan päivän työtkin on tehdä!

Älä ärsytä väsynyttä äitiä

Lopulta kahvin ja sokerin yhteisvaikutus yhdessä väsymyksen kanssa johtaa ei-toivottuun tilaan, jonka aikana väsynyt on haitaksi ympäristölleen. Hän levittää pahan ilman kuonaa huutaen, tiuskien ja olemalla silmitön.

Tästä kärsivät lapset, puolisot ja lemmikit, jotka oppivat jo hyvissä ajoin tunnistamaan naisen tilan ja pakenemaan. Huuruinen päivä loppuu ennemmin tai myöhemmin – yleensä minihermoromahduksen jälkeen.

Kaikkia tuntemiani yliväsyneitä naisia yhdistää yksi asia. KUKAAN ei halua nähdä hyvin nukkuvien lasten vanhempien päivityksiä somessa.

Hyvää tarkoittavat ohjeet ”Oletko kokeillut melatoniinia?” (olen, itselleni) tai ”Ehkä olette vain liian vähän raittiissa ilmassa?” ovat selvä sodanjulistus. Väsynyt nainen kaipaa viimeiseksi pikku muistutusta siitä, miten hyvin joku muu on hoitanut uniasiansa.

Kolumni on julkaistu Kaksplussassa 2/17.

Sari HelinSari Helin on Huono Äiti -blogisti ja kotikriisien ratkomiseen erikoistunut toimittaja-yrittäjä. Sarin perheeseen kuuluvat reissutöitä tekevä aviomies, meppi Petri Sarvamaa, teinipoika ja 8-vuotias tyttö, Petrin aikuiset lapset sekä kaksi kissaa.

Kommentit (1)

Näinhän se menee. Mikään ei ketuta yhtä paljon kuin hyvin nukkuvien lasten vanhempien hitokseen hyvät ”vinkit”. Ihan kun ei olisi yrittänyt jo kaikkea, alkaen päällään seisonnasta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X