Minun tarinani 12.07.2017 Päivitetty 14.08.2023

Hyvinvointivalmentaja Tara Lange opastaa: Rentoutukaa äidit ja voitte paremmin

Hyvinvointivalmentaja Tara Langen, 43, elämään on mahtunut haastavia käännekohtia: äitiys, ero, lapsen sairastuminen ja uusperhe. Ne ovat havahduttaneet hänet tajuamaan omat tunnelukkonsa. Matka uudenlaiseen vapauden tunteeseen on ollut pitkä.    

Teksti
riikka heinonen
Kuvat
Heli Hirvelä

Sitä hetkeä Tara Lange, 43, ei koskaan unohda. Jokaisen vanhemman pahin pelko oli juuri käynyt toteen.

Tytär Lotte oli sairastunut krooniseen munuaissairauteen vain muutamaa päivää ennen 7-vuotissyntymäpäiväänsä. Syytä sairauteen ei tiedetty, eikä parannuskeinoa ollut.

Tilanne oli vakava, ja Tara tunsi romahtavansa. Hän suri ja häpesi, syyllisti itseään ja mietti, mitä oli tehnyt väärin. Verikokeet ja sairaalavierailut määrittivät viikkojen kulkua. Kolmen lapsen äidistä tuntui, ettei hän voinut elää kuin hetken kerrallaan. Seinät kaatuivat päälle.

Tara ymmärsi, että tilanteelle oli tehtävä jotain. Hänen elämässään oli ollut vaikeita aikoja jo ennen tyttären sairastumistakin. Parisuhde lasten isän kanssa oli päättynyt, ja 1-vuotiaan kuopuksen kanssa elettiin haastavaa vaihetta.

Lapsen sairastuminen käynnisti muutoksen

Tyttären sairastuminen sai Taran palaamaan elämässään vuosia taaksepäin. Hän huomasi, että tunteet olivat olleet aina hänelle vaikea asia.

Hän oli tottunut kohtaamaan elämänsä taitekohdat vihan ja pelon kautta, eikä ollut osannut nauttia kunnolla edes kolmen lapsensa syntymästä.

– Tyttäreni sairaus herätti minut. Kävin todella pohjalla. Vasta silloin ymmärsin, että jos haluan muutosta murheeseen ja pelkoon, jonka keskellä elin, minun pitäisi ryhtyä tekemään kaikki eri tavalla kuin ennen.

Tara muutti ruokavaliotaan, alkoi valmistaa vihermehuja ja syventyä samalla luonnollisempaan tapaan elää. Vuoden kuluttua tytär yllättäen parantui. Taran elämä oli kuitenkin lopullisesti muuttunut: hän irtisanoutui työstään lastentarvikkeiden erikoisliikkeessä.

Muutosprosessin seurauksena hänestä tuli hyvinvointivalmentaja, joka alkoi opettaa muita tuntemaan.

Tara Langen koti on aina täynnä elämää. Siitä pitävät huolen uusperheen viisi lasta ja neljä lemmikkiä.

Tara Langen koti on aina täynnä elämää. Siitä pitävät huolen uusperheen viisi lasta ja neljä lemmikkiä.

Jumissa vaikeissa tunnekokemuksissa

Taralla oli tarve ymmärtää, mitä hänen sisäisessä maailmassaan oli tapahtunut tyttären sairauden aikana. Hän perusti Babyjoyn, äitien olohuoneen, jonne naiset voisivat kokoontua keskustelemaan yhdessä äitiyteen liittyvistä tuntemuksistaan. Samalla hän toivoi oppivansa lisää omistakin tunteistaan.

Sitten kävi ilmi, että muutkaan naiset eivät aina tienneet, mitä tunsivat.

– Yllätys oli suuri. Olin kuvitellut, että naiset nyt ainakin osaavat tuntea. Luulin olevani ainoa, joka ei uskaltanut heittäytyä tuntemaan koko tunteiden kirjoa.

Näin vanhemmuus kasvattaa sinua

Tara päätti lähteä tutkimaan tunteita. Hän löysi amerikkalaisen psykiatri David Hawkinsin tietoisuuden taulukosta tunteiden järjestyksen, johon tunteet on listattu sen mukaan, paljonko niissä on energiaa. Sen pohjalta Tara loi oman versionsa, rakkauden tikapuut.

Tara Langen matka uudenlaiseen äitiyteen ja naiseuteen on ollut pitkä.

Tara Langen matka uudenlaiseen äitiyteen ja naiseuteen on ollut pitkä.

Lapset osaavat tuntea vapaasti

– Innostuin ajatuksesta, että tunteillakin on jokin järjestys. Eri tunnetasot ja niiden läpikäyminen kuuluvat elämään. Päästäksesi tikapuilla ylemmäs täytyy käydä ensin alempana oppimassa. Aikuisten pitäisi ottaa lapsista mallia. Lapset kiipeilevät tikapuita ylös ja alas ja tuntevat vapaasti aivan kaikkia tunteita. Aikuiset taas usein jumittavat yhdellä tai kahdella tunnetasolla, uskomustensa vankeina.

Uusista ajatuksista syntyi kirja Tikapuut rakkauteen tueksi muille vaikeiden tunnekokemusten äärellä kipuileville. Kirjoitustyön aikana Tara oivalsi pudonneensa elämässään aina uudelleen samalle tikapuiden tasolle: pelon tasolle.

Vanhemmuus laajentaa  tunne-elämää

Äitiys herätti Taran huomaamaan nämä oman elämänsä tunnelukot.

– Moni elää samanlaisessa tilanteessa. Olemme tottuneet suorittamaan ja pärjäämään. Lapsen syntyessä haluamme, että kaikki on häntä varten valmiina. Talot, autot ja pankkitilit täynnä rahaa eivät kuitenkaan valmista meitä vanhemmuuteen.

Lapset laajentavat vanhempiensa tunne-elämää, jos vanhemmat sallivat heidän tehdä sen. Silti monet vastustavat viimeiseen asti.

– Seuraavan kerran kun lapsesi pyytää sinua keinumaan, tekemään hiekkakakkuja, juoksemaan tai pomppimaan – mieti hetki. Kieltäydytkö ja kehotatko lasta leikkimään itse? Vai päätätkö laajentaa elämääsi ja löytää lapsen sisältäsi?

Tara Langen mielestä vanhemmuudessa on tärkeintä luottamus, vapaus ja ilo.

Tara Langen mielestä vanhemmuudessa on tärkeintä luottamus, vapaus ja ilo.

Lapsi avaa tehokkaasti tunnelukot

Tara tietää, että mikään ei avaa tunnelukkoja tehokkaammin kuin lapsi, joka saa vanhemman raivostumaan, räjähtelemään ja lähes vajoamaan epätoivoon.

– Jos osaisimme antautua äitiyden tuomille tunteille ja nauttia niistä, pärjäisimme paljon paremmin. Meitä opetetaan suunnittelemaan, kontrolloimaan ja tekemään varotoimenpiteitä. Äidin on kuitenkin opittava jossain vaiheessa myös rentoutumaan, muuten hän ei jaksa. Rentous tuo mukanaan vapauden ja rakkauden.

Äitipeli-kirja syntyi Taran kokemuksista haastavan kuopuksen kanssa.

Auta lasta hallitsemaan tunteitaan

– Olen omien lasteni myötä nähnyt, kuinka paljon äitiydessä tarvitsisi tukea. Silti äidit yrittävät liian usein pärjätä yksin. He sulkevat puolisonkin ulkopuolelle ja hukkuvat syyllisyyteen. Koin itse olevani hyvin yksin esikoiseni kanssa.

Rutiiniarki voi saada jumiin

Tara kehottaa vanhempia kuuntelemaan lapsiaan tarkkaan.

– Lapset ovat hyvin tarkkanäköisiä ja heillä on sellaista viisautta, jota vanhempien on vaikea edes käsittää. Lapset tietävät vanhemmistaan enemmän kuin äkkiseltään uskoisi.

Tara haluaa iskostaa omiin lapsiinsa ajatuksen, että elämä on suuri seikkailu. Oltuaan itse vuosikausia jumissa hän toivoo, etteivät lapset ainakaan jumittuisi paikalleen elämään samanlaista turvallista rutiiniarkea.

– Toivon, että he tuntisivat olevansa vapaita tekemään mitä ikinä haluavat. Haluaisin, että lapsistani tulee luovia seikkailijoita, jotka eivät mieti, mitä muut heistä ajattelevat.

Naisen elämän mielenkiintoisin seikkailu

Rakkauden tikapuiden ylimmät askeleet eli hyväksyntä, ymmärrys ja rakkaus ovat ne kaikkein vaikeimmat.

– Olemme kaikki täällä harjoittelemassa juuri niitä. Ne ovat myös ainut asia, mitä lapset lopulta tarvitsevat. Lapset eivät välitä tavaroista ja vaatteista, ne ovat usein rakkauden korvikkeita. He haluavat vain tuntea ja kokea.

Äidit pelkäävät vanhemmuuden mukanaan tuomaa muutosta omassa elämässään ja itsessään. Muutos on kuitenkin väistämätön.

– Äitiys on upea mahdollisuus kasvuun. Se haastaa meidät katsomaan elämäämme aivan uusin silmin.

Äitiys muuttaa aivojasi pysyvästi

Äitiys on naisen elämän mielenkiintoisin seikkailu, jos hän uskaltaa vain heittäytyä tuntemaan.

– Jos olisin markkinointimies, tekisin mahtavan mainoksen äitiydestä: Onko sinusta tulossa äiti? Olet matkalla kohti elämäsi suurinta seikkailua! Varaudu upeisiin muutoksiin! Koe rohkeasti kaikki tunteet.

Juttu on katkelma Kaksplussassa 6/2017 julkaistusta artikkelista. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

 

Lue myös:

Nämä 20 merkkiä kertovat, että olet hyvä vanhempi

Krista Kosonen Annassa: “Lapsi toi elämääni rakkauden eri sävyt”

Kolmen lapsen äiti Mari muuttumisleikissä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X